Fra studerende til det første job – and beyond

Det er ikke nødvendigvis nemt at finde det første job som nyuddannet. Her får du en oversigt over de ressourcer, jeg har om jobsøgning og jobsamtaler sammen med links til mere viden, hvor du kan blive klogere.

Skal du til at skifte studielivet ud med erhvervslivet, eller går du og overvejer at søge et nyt job? Her får du 8 eksperters gode råd til, hvordan du sælger dig selv og får succes med jobsøgningen – både med og uden erfaring.Eksperterne besvarer spørgsmål, som du måske sidder med som jobsøger, og hjælper dig med for alvor at tage hul på karrieren.

Er du her for guiden til en god LinkedIn-profil, så klik he og spring ned i teksten…

Jobsøgningens faser er sådan her:

  1. Tænk bredt for dit første job. Du bliver ikke fanget i den “forkerte branche”. Dyrlæger har even til at tænke i helheder og kompetencer, der kan bruges mange steder. Tænk utradiotionelt.
  2. afklaret dine kompetencer, så du ved hvad du kan tilbyde selvom du ikke har erhvervserfaring.
  3. Brug dit netværk både på LinkedIn, Facebook og omgangskreds til at synliggøre dig.
  4. Skab din en fornemmelse af virksomheden du vil søge hos. Har den en flad struktur, eller skal du igennem en HR-medarbejder først. Hvilke værdier fokuserer man på?
  5. Udform et målrettet CV og opsøg evt. de erfaringer eller uddannelse, der trækker dig frem i køen.
  6. Skriv en motiveret ansøgning. Du kan få en skabelong og nogle gode eksempler i den her artikel…

Effektiv jobsøgning for nyuddannede

Du behøver ikke have en masse erhvervserfaring for have en effektiv jobsøgning som nyuddannet. Det forventer man ikke af dig – du er jo nyuddannet.

Du skal til gengæld være helt skarp på, hvad der gør dig speciel og hvad du kommer med til virksomheden.

En stor frygt for mange er også, om man nu lander i det rigtige job fra starten. Det er dog altid muligt at skifte job, og her er nogle af de muligheder, vi dyrlæger har.

Under tabellen kan du se opslaget på LinkedIn, hvor data kommer fra, og så inspiration til mulighederne i din egen karrierevej.

Den nyuddannedes handyguide til jobsøgning

…og bogen om de bekymringer dyrlægestuderende gør sig (unødigt).

Sådan får du dit første job som nyuddannet dyrlæge! Først og fremmest skal du huske, at du kan, du vil, og der er ikke noget bøvl med dig. 

Denne PDF er en gratis bonus du når, når du tilmelder dig Nyhedsbrev For Dyrlæger. Du kan altid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spam’er dig

Jobtitel

Arbejdsopgaver

Eksempel på virksomheder

Safety pharmacologist

Novo Nordisk

Scientific Affairs Manager

Rådgivning indenfor in vivo farmakologi, dyremodeller, dyreforsøg, avl, genetisk drift, korrekt valg af genetisk stamme ifh til den patologi man forsker i osv.

Scanbur

Clinical project leader og pharmacovigilence advisor

Kliniske forsøg

Ferring

Product manager i klinisk kemi, immunkemi og koagulation

Product-, marketing- og technical management

Roche diagnostics

Liste udvides hele tiden

Her kan du se opslaget på LinkedIn, og så inspiration til mulighederne.

effektiv jobsøgning

Hvordan du får job uden at have erfaring, være selvkørende eller have fået børn …endnu med Hanne Jensen

Det kan føles vanskeligt at skulle finde sit første job som nyuddannet, og i starten kan det føles næsten umuligt pga. manglen på arbejdserfaring. Men et kort CV betyder langt fra, at du ikke har noget at byde på. Du har jo taget en uddannelse og besidder en enormt stor viden, som arbejdsgiverne netop leder efter.

Hanne Jensen, karriere- og kompetencekonsulent hos DDD, fortæller her, hvad du kan gøre, når du er nyuddannet og uden erfaring. Hun fortæller bl.a., hvad du bør fokusere på i din ansøgning og giver tips til, hvordan du finder dine kompetencer og sætter ord på dem.

dyrlæge studerendes bekymringer hanne jensen fra deb danske dyrlægeforening

Første job som nyuddannet

Sådan får du dit første job som nyuddannet dyrlæge! Først og fremmest skal du huske, at du kan, du vil, og der er ikke noget bøvl med dig. 

Sæt ord på dine faglige kompetencer og vis dit engagement ved at søge praktik, deltage i faggrupper, og holde bolden i luften. I din ansøgning skal du vise dine personlige og faglige kompetencer og sætte fokus på dit engagement. D

et er også vigtigt at stille relevante spørgsmål og kende dine begrænsninger på arbejdspladsen. Husk, alle kommer i job, så søg altid fra en ansættelse og ikke fra ledighed.

effektiv jobsøgning

3 faktorer, der får dig hurtigt i arbejde med Kim Voss Jensen

Det er vigtigt at have fokus på, hvilken værdi du kan skabe for den, der skal ansætte dig og hvordan du som ansøger kan gøre virksomheden bedre. 

HR-specialist Kim Voss Jensen gennemgår 3 konkrete faktorer, der får dig i arbejde hurtigt – også uden erhvervserfaring, og så giver han ideer til, hvordan du skiller dig ud fra mængden. 

Hvis du er nyuddannet og ikke har den store erfaring, skal din personlighed være tilstrækkelig interessant til at opveje den manglende erhvervserfaring – her er det vigtigt at vise engagement og interesse for virksomheden ved f.eks. at sætte dig grundigt ind i virksomhedens værdier.

Podcast til dyrlæger om de 3 faktorer der får dig hurtigt i arbejde med kim voss jensen

Den nyuddannedes handyguide til jobsøgning

…og bogen om de bekymringer dyrlægestuderende gør sig (unødigt).

Sådan får du dit første job som nyuddannet dyrlæge! Først og fremmest skal du huske, at du kan, du vil, og der er ikke noget bøvl med dig. 

Denne PDF er en gratis bonus du når, når du tilmelder dig Nyhedsbrev For Dyrlæger. Du kan altid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spam’er dig

effektiv jobsøgning

Find det der gør dig helt særlig med karrierecoach Charlotte Gundorph

Vi har alle personlige værdier og styrker, der er med til at definere, hvem vi er. Dine værdier og styrker er vigtige for, hvilke valg du træffer og hvordan du prioriterer. Hvis du bliver klar over, hvem du er og hvad du står for, bliver det nemmere for dig at brænde igennem til jobsamtalen. 

Karrierecoach Charlotte Gundorph giver her 3 simple øvelser, der hjælper dig med at finde netop dine værdier, styrker og kompetencer – og det kan give et forspring i jobsøgningen.

find dine værdier med denne test og styrker med karriere coach charlotte gondorph

effektiv jobsøgning

Den nyuddannede dyrlæges guide til personlig branding med Caitlin DeWilde

Vi har alle et personligt brand, og ved at arbejde bevidst med det, kan vi tage kontrol over, hvordan vi fremstår og udnytte det til vores fordel. 

Dyrlæge Caitlin DeWilde har specialiseret sig i social marketing og branding af dyrlæger. Hun fortæller, hvordan du ved hjælp af personlig branding kan markedsføre dig selv og differentiere dig fra andre dyrlæger – både som nyuddannet og erfaren dyrlæge.

Jobansøgning som nyuddannet og CV uden erhvervserfaring

Både din jobansøgning og dit CV skal vise, at du er engageret, og har deltaget i noget af betydning. 

Hvordan skriver jeg mit første CV?

Som studerende eller nyuddannet, har du formentlig ikke meget, at skrive på dit CV. Fokusér i stedet for at vise dine kompetencer ved at samle din uddannelse, fritid og eventuelt studiejob, så de fungerer som “bevis”. 

Dit første CV skal starte med dit navn, adresse og fødselsdato øverst til venstre eller i sidehovedet. Skriv så et kort resumé om dig selv på maks. 3 linjer om dine kompetencer og kvaliteter. Resten af CV’et skal i punktform “bevise” dine udsagn med uddannelse, fritid, studiejob, sprog osv. Brug højst 1-2 sider.

Hvis du er i tvivl om hvilke kvaliteter du har, kan du få inspiration til nogle passende ord i guiden til en god jobansøgning her…

jobansøgning og CV

Få job med en professionel LinkedIn-profil med Morten Vium

På LinkedIn kan du dele faglig viden blandt forbindelser og skabe professionelle relationer til mennesker, der inspirerer dig fagligt. 

LinkedIn specialist Morten Virum fortæller om, hvordan du opbygger et netværk og skaber professionelle relationer. Han giver råd til, hvordan du skaber en professionel LinkedIn-profil, herunder hvordan du vælger det rigtige profilbillede, hvilke elementer, der skal indgå i overskriften og hvordan du skriver et godt resume.

Han giver desuden ideer til, hvad du kan fremhæve, når du som nyuddannet eller studerende ikke har så meget erhvervserfaring til uddybning af dine kompetencer.

Hvad skal en god LinkedIn-profil indeholde?

En god LinkedIn-profil skal både præsentere dig, men også hjælpe med at skabe meningsfyldte relationer. Det tekniske skal selvfølgelig være der:

  • Dit billede og en god overskrift
  • En kort beskrivelse, men fokus på hvilken værdi du kan skabe
  • Stillingsbeskrivelser, der fungerer som “bevis” for dine kompetencer

Det er svært at skrive en kort beskrivelse af sig selv. Derfor springer mange over at skrive den. Det er ikke en god ide. Du kan fokusere på hvilken værdi du kan skabe, hvilken energi du kommer med og hvad du fokuserer på i dit arbejde. Hvad tror du på? Hvad driver dig?

Opret din præsentable LinkedIn-profil uden spildtid

opret en linkedIn profil 8 minutter

Her viser jeg dig hvordan du få oprettet en LinkedIn-profil, der er pæn nok til at du kan stå ved den. Nå du sender jobansøgninger ud, vil nogen helt automatisk søge dig frem.

Det skal du være klar til.

Hvis ikke du kan få dig taget dig sammen til at oprette en profil på LinkedIn fordi det virker lidt overskueligt, så tager jeg nu undskyldningerne fra dig, for nu går vi det sammen på under 4 minutter og så du har en profil du kan være bekendt at vise den frem.

Du er bagefter, hvis du først oprettet profilen når du skal bruge den. Du skal grave brønden FØR du bliver tørstig. Og du skal have startet indsamlingen af dit netværk FØR du skal søge job.

1

Du skal starte på LinkedIn.com …naturligvis. Skriv navn, email, kodeVælg “studerende” og “København Universitet”.

2

Spring søgning over i første om. Det handler om at få dig hurtigt i gang. Så kan du søge en masse spændende frem, når du ved, hvad platformen kan tilbyde.

3

Info om dig: By, jobsøgende, branche

4

Bekræft din email. Og så skal springe søgningen over igen.

5

Vælg “gratis”. Den betalte version kan tilbyde meget, men langt de fleste af os, er det slet ikke nødvendigt i starten.

6

Du bliver spurgt efter uddannelse: Sted: Københavns Universitet

Den nyuddannedes handyguide til jobsøgning

…og bogen om de bekymringer dyrlægestuderende gør sig (unødigt).

Sådan får du dit første job som nyuddannet dyrlæge! Først og fremmest skal du huske, at du kan, du vil, og der er ikke noget bøvl med dig. 

Denne PDF er en gratis bonus du når, når du tilmelder dig Nyhedsbrev For Dyrlæger. Du kan altid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spam’er dig

jobansøgningen og CV

CV-optimering for nyuddannede og let øvede med Jannik Talleruphuus

CV’et er ofte det, der skaber førstehåndsindtrykket, da mange arbejdsgivere læser cv’et før ansøgningen. Derfor er det vigtigt at have styr på strukturen og indholdet.

Chefkonsulent Jannik Talleruphus giver svar på, hvad et cv skal indeholde, så det bliver både relevant og interessant. Han kommer bl.a. ind på, hvordan du målretter cv’et til den konkrete stilling, hvad en faglig profiltekst bør indeholde og  hvordan du skiller dig ud fra mængden.

Desuden fortæller han om, hvilke værdier arbejdsgivere lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede uden erhvervserfaring.

Hvad skal et CV indeholde?

Dit CV skal  indeholde alle relevante fakta i forhold til dig og det job, du søger. Dine aktiviteter skal listes op på en måde, som dokumentere, dine udsagn om dig selv. Skriver du om bestemte kompetencer, skal du viser hvor du har fået dem og hvilken erfaring du har. Lægger du vægt på specielle kvaliteter, skal du vise hvor du har brugt dem.

Hvis du eksempelvis skriver, at du er “god til mennesker”, bør du lægge vægt på, at du har været gymnastikinstruktør og arbejdet på plejehjem. Det tæller mindre, at du har haft ene-ansvar på en tankstation og løber maraton. Det skal hænge sammen.

Dit CV skal indeholde:

  • Navn og (e-mail) adresse
  • Fødselsdato
  • Erhvervserfaring med det nyeste øverst
  • Uddannelse med det nyeste øverst
  • Efteruddannelse og kurser
  • Organisatorisk erfaring, tillidserhverv og foreningsarbejde
  • Sprog med angivelse af dit niveau
  • IT, hvis det er relevant forstillingen
  • Fritid og personlige interesser
  • Andre relevante oplysninger, som du er tryg ved at dele: Kørekort, ikke-ryger etc.
  • Referencer
  • Sidetal, hvis ikke du kan holde dig på én side

jobansøgningen og CV

Hvor vigtig er din jobansøgning egentlig? med Jens Eslau

Jobansøgningen får ofte tillagt en stor betydning, og kan virke helt afgørende for en succesfuld jobsøgning, men selve ansøgningen betyder faktisk mindre.

Dyrlæge og tidligere direktør for Københavns Dyrehospital Anicura Jens Eslau fortæller, hvad han lægger vægt på i en jobansøgning, herunder aktiviteter i forbindelse med studiet, evt. udlandsophold, praktisk erfaring samt personlige og faglige kompetencer

For Jens vægter personlige kompetencer højere end praktiske kompetencer, når du er nyuddannet. Bl.a. er det vigtigt, at du udviser drive og engagement, og er god til at snakke med mennesker. 

Dyrlæge Jens Eslau, tidligere direktør for Københavns Dyrehospital om hvad dyrlæger skal kunne levere for at komme til jobsamtale på et stort dyrehospital

Jobsamtalen kræver forberedelse

Hvis du vil brænde igennem til jobsamtalen, skal du være forberedt. Du skal simpelthen sætte dig ind i, hvem du taler med og hvad virksomheden står for.

Du skal samtidig ikke skille dig ud og være opsigtsvækkende på andre måder. Din påklædning skal passe til, du skal ikke være overoplagt (eller for stille). Du skal være dig selv – så godt som nervøsiteten nu tillader.

Nogle eksempler på spørgsmål, som jeg har fået fortalt til jobsamtaler, som du kan forberede dig på, er:

  • Hvis du er stille eller introvert, hvordan vil du så kunne påvirke ejere, sælge eller træde igennem overfor kollegaerne?

Hvis du er støjende og ordrig, som jeg er, får du naturligvis ikke dette spørgsmål, og det vil sikkert også være en chef af samme type, der stille dette spørgsmål. Vi kan have svært ved at se andre muligheder.

Ikke sjælendt vil en stille og fagligt funderet type give mere respekt og have nemmere ved at påvirke bestemte type ejere. Den mindre “støj” signalerer tillid og ro, som måske ikke træder igennem ved et højtråbende morgenmøde, men som i konsultationen bag en lukket dør, automatisk giver resultater og respekt.

Stå ved at du er introvert og stille, og læg det frem som en force du kan byde ind med.

  • Du er blevet fyret. Hvordan kan det være?

Det her spørgsmål har jeg selv fået. Heldigvis havde jeg fået det nok på afstand til, at jeg ikke lod det ødelægge min selvtillid i situationen. Jeg kom med et todelt svar, som du gerne må stjæle.

For det første, sagde jeg, at jeg har lært noget om mig selv i processen. Jeg tør godt sige højt, at jeg ikke er perfekt, og der er noget jeg hele tiden skal udvikle mig på. Hvis jeg bliver presset, kan jeg godt blive lidt kantet og skarp i tonen – ja, næsten urimelig. Hvis man vil gå kompromis med fagligheden, eller vil styre i meget små deltaljer, hvordan jeg skal gøre ting, kan jeg blive tvær. Det kan jeg blive bedre til at sige højt frem for at blive vrissen.

For det andet, kan jeg ikke tilbyde at gå på kompromis med mine værdier, heller ikke selvom det ikke flugter med virksomhedens værdier. Jeg har fået integretet og troværdighed ud af oplevelsen. Det betyder at jeg også mere klart nu kan sige hvad jeg står for – og kan tilbyde.

  • Du har været ledig længe. Hvorfor?

Undgå at komme med bortforklaringer og undskyldninger. Dine personlige problemer er ikke interessant – sorry, men det er de ikke.

Du bør på den anden side heller ikke undvige spørgsmålet, ved at komme med generelle vendinger.

Fortæl i stedet hvorfor du har valgt, som du har. Har du valgt mere tid hjemme, af en grund? Har du fravalgt stillinger, fordi de ikke passede til dig?

Fortæl hvad du har lært (om dig selv) i perioden, og hvad du derfra kan tilbyde netop nu til denne nye virksomhed.

Den nyuddannedes handyguide til jobsøgning

…og bogen om de bekymringer dyrlægestuderende gør sig (unødigt).

Sådan får du dit første job som nyuddannet dyrlæge! Først og fremmest skal du huske, at du kan, du vil, og der er ikke noget bøvl med dig. 

Denne PDF er en gratis bonus du når, når du tilmelder dig Nyhedsbrev For Dyrlæger. Du kan altid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spam’er dig

jobsamtalen

Hemmeligheden bag at blive kaldt til samtale med dyrlæge Simon Vølund

Et langt og flot cv kan vække interesse, men du kan også være interessant på mange andre måder. De rigtige kompetencer og/eller karaktertræk kan være afgørende for, om du bliver kaldt til samtale. 

Dyrlæge og administrerende direktør Simon Vølund fortæller om de værdier og kompetencer, han kigger efter i jobansøgninger og ved jobsamtaler.

Simon kommer bl.a. ind på, hvad en god ansøgning indeholder, hvilke aktiviteter, der er gode at have på cv’et og hvordan du som ansøger gør dig interessant for en potentiel kommende arbejdsgiver – både i ansøgningen og til jobsamtalen.

Dyrlæge Simon Vølund fortæller her hemmeligheden bag at blive kaldt til samtale med dyrlæge simon vølund dyrlæge odense dyrehospital

jobsamtalen

Brænd igennem til jobsamtalen med Kristian Koch

Når vi skal til jobsamtale, lægger vi et enormt pres på os selv og det gør, at mange af os performer dårligere. 

Foredragsholder og coach Kristian Koch giver tips til, hvordan du får styr på nerverne, så du kan brænde igennem til jobsamtalen.

Han fortæller om, hvad nervøsitet er og hvad den gør ved os, og så giver han en guide til jobsamtalen med gode råd til, hvad du kan gøre med dit kropssprog for at give et godt indtryk.

braend igennem til jobsamtalen med kristian koch

jobsamtalen

Tips til lønforhandling for dyrlæger med Ann-Katrine Meilstrup

Skal du have mere i løn, kræver det god forberedelse inden forhandlingen. Du skal kunne argumentere for, hvorfor skal have mere i løn og kunne vise, hvordan dit arbejde skaber værdi. 

Dyrlæge Ann-Katrine Meilstrup giver tips og råd til lønforhandling for dyrlæger. Hun giver eksempler på argumenter for, hvorfor du skal have mere i løn, og fortæller om hvilke andre goder, du kan bringe på banen i din lønforhandling. Løn er nemlig ikke bare løn, og der er meget andet at forhandle om end kroner og ører.

løn forhandling for dyrlæger med dyrlæge ann katrine meilstrup

Karrieremuligheder for nyuddannede

Med en kandidatgrad i veterinærmedicin i bagagen, har du mange muligheder.

karriereudvikling

Muligheder for veterinær efteruddannelse med Annemarie Thuri Kristensen

Efteruddannelse er med til at vedligeholde vores akademiske og kliniske kompetencer. Det giver muligheden for at fordybe sig i det, man synes er spændende og giver inspiration til f.eks. nye procedurer og smartere måder at gøre tingene på til daglig.

Professor Annemarie Thuri Kristensen giver et overblik over, hvilke muligheder der er for veterinær uddannelse i både ind- og udland, herunder enkeltkurser, certifikatprogrammer, dansk fagdyrlæge- og masteruddannelse, dansk specialdyrlæge og international specialist.

Den nyuddannedes handyguide til jobsøgning

…og bogen om de bekymringer dyrlægestuderende gør sig (unødigt).

Sådan får du dit første job som nyuddannet dyrlæge! Først og fremmest skal du huske, at du kan, du vil, og der er ikke noget bøvl med dig. 

Denne PDF er en gratis bonus du når, når du tilmelder dig Nyhedsbrev For Dyrlæger. Du kan altid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spam’er dig

Similar Posts