Et dyrlægejob der er one-of-a-kind: Sne og vejsesidebomber med Julie Pio Kragelund

Et dyrlægejob der er one-of-a-kind: Sne og vejsesidebomber med Julie Pio Kragelund

Julie Pio Kragelund er ansat som dyrlæge i Forsvarets Sanitetskommando. Det har hun været siden 2013. Hun er den ene af Forsvarets i alt 3 dyrlæger.


I denne podcast giver Julie et indblik i sin hverdag. Hun fortæller om de overvejelser hun gjorde sig inden jobbet i Forsvaret, og hvilke tanker hun har gjort sig undervejs i sin karriere. Vi hører om Julies arbejdsopgaver, som spænder bredt med alt fra uddannelse, rådgivning og inspektioner.

Hun fortæller også om sin første tur til Nordøstgrønland. Om turen derop og det ekstreme vejr, der mødte hende, da hun trådte ud i det, dengang, fremmede land.

veterinarian preparing for venflon

Bliv inspireret af karrierehistorierne

Podcasten indeholde mange spændende historier om hvordan man også kan gøre karriere som dyrlæge. Find alle karrierehistorierne her…

Eventyr og faglighed

For Julie var det oplagt at søge stillingen i Forsvaret. Hun har altid været glad for eventyr og friluftsliv, og stillingen i Forsvaret var en unik mulighed for at kombinere eventyr og faglighed.

Dyrlæge i Forsvaret

I forsvaret har dyrlægerne to arbejdsområder: Force Health Protection og militære arbejdshunde. Julies primære arbejdsområde er de militære arbejdshunde, imens de to andre dyrlægers arbejde tager afsæt i One Health.

Julies arbejdsprofil er bred. Hun har det veterinære hovedansvar for Sirius-hundepatruljen med alt, hvad det indebærer fra uddannelse, rådgivning og inspektioner. Hun står også for at uddanne hundeførere i andre områder af Forsvaret, så de er forberedt bedst muligt på de skader, hundene måtte komme ud for.

Kvinde i Siriuspatruljen

Forsvaret har 92 hunde i Sirus-hundepatruljen, som Julie er den primære dyrlæge for.

To gange om året besøger Julie Grønland og Sirius. På besøgene superviserer hun det veterinære udstyr og medicin. Desuden laver hun en klinisk undersøgelse af alle hundene og vurderer dem i forhold til deres ydeevne. Når Julie er på Grønland, er hun med ude i slæderne og ser, hvordan hundene arbejder og hvordan de bliver belastet. Det giver et godt grundlag for, at Julie kan rådgive om hundenes placering foran slæden.

Julie kender alle hundene og hun ved, hvor de er placeret i de forekellige hold. Hun fortæller, at man ofte kan koble skaderne sammen med, hvor hundene er placeret og hvordan de trækker – og så er det rigtig godt at kende hundene.

De tre dyrlæger har telefonvagt på skift, så patruljen altid kan få hjælp, hvis der opstår skader på hundene.

Første gang Julie var på Grønland for at besøge Siriuspatruljen var i 2014. Siden har hun været på besøg cirka 2 gange om året – sommer og vinter.

Siriuspatruljen holder til i Nordøstgrønland, som er et relativt lukket område. Kysten er lukket mange måneder i vinterhalvåret pga. det ekstreme vejr, som gør det nærmest umuligt at komme derop. Om vinteren, når fjordene er frosset til, er de fleste hunde ude at patruljere

I august gør patruljerne klar til vinteren. De tilser hytterne og kører ud med forsyninger af forskelligt materiale og udstyr. Julie står for den veterinære backup i form af medicinsk udstyr og medicin, og det kan være en udfordring at finde produkter, der kan holde til det ekstreme klima.

Militære arbejdshunde

Julies kompetencer som klinisk dyrlæge er også eftertragtet i andre dele af Forsvaret. Udover hundepatruljen på Sirius, har Forsvaret også hunde, der kan løse andre taktiske opgaver som f.eks. sprængstofsnusende hunde og narkohunde.

Julie har til opgave at forberede hunde og hundeførere bedst muligt på de skader, de kan komme ud for. Julie laver førstehjælpskurser for hundeførere, og planlægger hvilken medicin og medicinsk udstyr, de skal have med på mission.

Hunde, der opsnuser sprængstof, har til opgave at gå forrest i patruljen og sørge for, at der ikke ligger vejsidebomber. Derfor er hundene meget udsat for skader, og hundeførerne er nødt til at kunne yde førstehjælp til hundene, hvis de kommer til skade.

Der er 3 ting, der er størst risiko for at dø af som militær arbejdshund: Skudsår, følgeskader af tryk efter eksplosioner og overophedning. De tre årsager tager Julie udgangspunkt i, når hun udarbejder procedurer og uddanner hundeførere og soldater, så de bliver rustet bedst muligt til at klare de opgaver, de kommer til at stå overfor.

Handyguide til jobsøgning og den nyuddannede

…og bogen om de bekymringer dyrlægestuderende gør sig (unødigt).

Sådan får du dit første job som nyuddannet dyrlæge! Først og fremmest skal du huske, at du kan, du vil, og der er ikke noget bøvl med dig. 

Denne PDF er en gratis bonus du når, når du tilmelder dig Nyhedsbrev For Dyrlæger. Du kan altid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spam’er dig

Det gode liv

Julie fortæller, at dét at rejse meget og få børn satte en masse tanker i gang i forhold til, hvad det gode liv er. Hun er utrolig glad for arbejdet i Forsvaret, men naturen fylder også meget.

For Julie har det været vigtigt at mærke efter, hvordan hun trives bedst – og det er med en god blanding af et meningsfyldt arbejde og fritidsaktiviteter i naturen med mulighed for at videregive nogle basale grundværdier til sine børn.

Naturen kan noget særligt. Derfor er Julie gået ned i tid i forsvaret, så hun er der 60%. Og så har hun startet sit eget firma, hvor hun laver friluftsaktiviteter for børn og arrangerer terrænløb for kvinder.

Relevante links

Forsvarets Sanitetskommando:

Friluftsrollinger:

Trailmom:

Artikel i DVT: Dyrlæge i Forsvaret (link ikke aktivt)

veterinarian preparing for venflon

Bliv inspireret af karrierehistorierne

Podcasten indeholde mange spændende historier om hvordan man også kan gøre karriere som dyrlæge. Find alle karrierehistorierne her…

Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

[thrive_2step id=’6726′]Klik og vær med…[/thrive_2step]