Dyrlægens guide til øjensygdomme hos hunde og katte

Dyrlægens guide til øjensygdomme hos hund og kat

Her får du en kort oversigt og de ressourcer jeg har om øjenlidelser hos hunde og katte, sammen med links til mere viden, hvor du kan blive klogere.

More...

Hvis du arbejder i praksis, er du sikkert også bekymret for at overse vigtige detaljer, eller komme til at råde til behandling, der ikke er effektiv nok.

Heldigvis hjælper eksperterne os med at blive klogere, ved at dele deres erfaring fra praksis. De står alle med disse patienter selv, så de hvad hvordan den virkelige verden fungere, og hvilke (nogle gange banale) udfordringer vi kan stå med.

klinisk undersøgelse

Rødt øje: Antibiotika, steroid, henvisning eller ingen af delene?

Det røde øje ses ofte i praksis og årsagerne kan være mange. Derfor er det vigtigt, at vi ved, hvordan vi forholder os til det. Med en grundlæggende forståelse at øjets anatomi, kan man ved bare at se på øjet, sige meget om, hvad patienten fejler.

Dyrlæge Søren Rasch tager os med igennem en øjenundersøgelse trin for trin. Han fortæller, hvad man skal kigge efter i de forskellige dele af øjet, og hvad de forskellige forandringer fortæller.

Flere øjenlidelser kræver hurtig og korrekt terapi. Søren gennemgår, hvornår vi skal henvise patienten samt en række forskellige behandlingsformer, herunder anvendelse af topikale og systemiske præparater, antibiotika, steroid, NSAIDs og serum.

Undersøgelse for rødt øje hos hund

klinisk undersøgelse

Anisocoria - hvad kan du se?

Anisocoria betyder forskellig pupilstørrelse, men hvad betyder det egentlig for patienten? Med ganske få redskaber kan du lave forskellige test for at sikre, at dyret kan se. 

Øjenspecialist Ann Strøm gennemgår en række forskellige tests, herunder menace respons, placing test, dazzle refleks og pupilrefleks test. Hun fortæller også om de vigtigste årsager og differentialdiagnoser til anisocaria uden synstab med hhv. stor og lille pupil.

Specialist øjensygdomme ann refstrup strom om anisocoria hos hunde og katte

akutmedicin

De 3 vigtigste årsager til akut blindhed hos hunde

De 3 vigtigste årsager til akut synstab hos hunde er sukkersyge katarakt (grå stær), nethindeløsning og sudden acquired retinal degeneration (SARD).

Op mod 60% af hunde, der lider af diabetes, udvikler sukkersyge katarakt. Sygdommen kan udvikle sig hurtigt og opstå hos selv velbehandlede hunde.

Bilateral nethindeløsning ser vi oftest hos ældre hunde med hypertension, som medfører retinale blødninger og udsivninger under nethinden.

SARD rammer midaldrende, overvægtige hunde af mindre racer og hunden bliver blind i løbet af få dage eller en uge. Man kender ikke årsagen helt og på nuværende tidspunkt findes der ingen aktuel behandling.

Dyrlæge Claus Bundgaard gennemgår diagnosticering og behandling af de 3 øjenlidelser, og han kommer også ind på, hvordan vi adskiller dem fra andre differentialdiagnoser.

Sådan undersøger dyrlægen for akut blindhed hos hunde og katte forklaret af ekspert og øjenspecialist Claus Bundgaard

progrederende sygdomme

KCS: Kom godt i gang med den rigtige behandling

Keratoconjunctivits sicca (KCS) er en immunmedieret sygdom, det nedsætter tåreproduktionen i øjet, hvilket ofte medføre sekundære problemer.

Øjenpaneldyrlæge Jens Knudsen fortæller, at en typisk anamnese kan være, at ejer mener, at øjet løber i vand, eller at patienten kommer ind med hornhindesår som sekundært problem til KCS.

Jens fortæller, hvad vi skal være opmærksomme på i klinikken for at fange alle tilfælde, og han kommer med tips til, hvordan vi får en god ejer compliance. Jens kommer også ind på sekundære problemer samt behandling af KCS, herunder anvendelse af øjensalve og evt øjendråber som supplering.


progrederende sygdomme

Katarakt eller nukleær sklerose. Kan du se forskel? (patienten kan)

Katarakt eller grå stær er uklarheder i linsen. Der kan være mange årsager til katarakt og sygdommen kan opstå i alle aldre. Nogle tilfælde udvikler sig langsomt, mens andre opstår akut. Det er vigtigt, at vi finder katarakten i tide, da sekundære sequela kan udvikle sig og forhindre en operation.

Øjenpaneldyrlæge Pernille Engraff fortæller om forskellige årsager til katarakt samt hvordan vi diagnosticerer og behandler det. Pernille oplever, at senil nukleær sklerose misfortolkes som katarakt, derfor vejleder hun om, hvordan vi kan differentiere de to tilstande.


online kursus

Fuldt kursus online på YouTube

I en serie på 5 videoer, delte Thomas Evans en hel kursus dag, der i sig selv kunne have været et fuldt online kursus. Nu ligger frit tilgængeligt på YouTube.

Thomas nåede ikke at dele det ret meget, så jeg har linket til hans videoer fra denne artikel. Jeg har samtidig skrevet mine resumer af det, Thomas går igennem.

Foredrag med dyrlæge thomas evans for msd