De 4 hyppigste endokrine lidelser hos hunde og katte

Guide til de mest almindelige endokrine lidelser hos hund og kat

Her er en kort oversigt og de fire hyppigste endokrine lidelser hos hunde og katte, sammen med links til mere viden, hvor du kan blive klogere.

More...

Vi skal alle kunne fange disse patienter. Også selvom vi ikke altid kan udrede dem komplet, skal vi kunne fange de første tegn i klinikken.

Heldigvis hjælper disse 4 eksperter os med at blive klogere, ved at dele deres erfaring fra praksis. De står alle med disse patienter selv, så de hvad hvordan den virkelige verden fungere, og hvilke (nogle gange banale) udfordringer vi kan stå med.

hyperadrenocorticisme

Cushing's Syndrom: Diagnose og valg af tests med Anders Jensen

Cushings rammer især midaldrende til ældre hunde. Syndromet skyldes en overproduktion af kortisol. Langt de fleste (80-85 %) er hypofysær-betinget frem for adrenal.

Dyrlæge Anders Jensen fortæller, at Cushings ikke er en laboratoriediagnose, men derimod en klinisk diagnose, som vi skal stille på patientens symptomer, hvorefter det skal bakkes op af laboratorietest.

De klassiske symptomer, behandling og diagnostiske test gennemgås, herunder Urin Cortisol Creatinin Ratio, ACTH-stimulationstest og Low Dose Dexamethason Suppressionstest.

podcast om cushings syndrom hos hunde diagnose med fagdyrlæge anders p jensen
Header

høj

sensitivitet

Lavere

sensitivitet

høj

sPECIFICITET

LDDS

ACTH

Lav

sPECIFICITET

Urin Cortisol/Protein ratio

_


Enter your text here...

handy guide til endokrine lidelser hos hund og kat som cushings, addisons og thyoideaproblemer

Handyguide til de vigtigste endokrine lidelser

Guiden indeholder en enkelt sides protokol og flowchart til de vigtigste endokrine lidelser hos hund og kat:

  • Cushing's syndrom
  • Morbus Addison
  • Hyperthyroidisme
  • Hypothyroidisme

hypoadrenocorticisme

Om Morbus Addison hos hund med Janne Graarup Lyngby

”The Great Pretender”, Addisons, hypoadrenocorticisme – det er en sygdom med mange navne. Den har en lav prævalens, men kan maskere sig som mange andre sygdomme. Den ses i alle aldre, men typisk rammer det unge til midaldrende hunde.

Dyrlæge Janne Graarup Lyngby kommer ind på patofysiologien og de mest almindelige symptomer. Derudover fortæller hun også om akut Addisons krise med hypovolæmisk shock, og hvordan vi skal håndtere det.

Janne gennemgår biokemien, elektrolytforstyrrelserne og de diagnostiske test – basal kortisol og ACTH-stimulationstest, samt behandlingen med kortison og aldosterone.

addisons sygdom hos hund - hypoadrenocorticisme (morbus addison) er svær diagnosticere i dette interview med dyrlæge janne graarup lyngby får vi et godt overblik over sygdommen

hyperthyroidisme

Hyperthyroidisme: Diagnose og behandling med Eva Spodsberg

Hyperthyroidisme er en hyppig endokrin lidelse hos ældre katte. Det medvirker en overdrevet produktion af Thyroxin (T4) og Trijodthyronin (T3). Det skyldes i 98 % af tilfældene hyperplasi af kirtlen eller et benignt adenom.

Typiske symptomer er vægttab, polyfagi, moderat PU/PD, vomitus, diarré,
takykardi og/eller mislyd på hjertet. Diagnosen stilles ved at måle total T4, der har høj specificitet og lavt antal af falsk positive.

Dyrlæge Eva Spodsberg kommer også ind på de sekundære lidelser, blodbilledet og de 4 forskellige behandlingsmetoder – Oral tabletter, kirurgi, radiojod-terapi og diæt.

hyperthyreoidisme forhøjet stofskifte hos katte dyrlæge eva spodsberg

hypothyroidisme

Hypothyroidisme: Diagnostisk guide med Michaela Rossil

Hypothyroidisme er en stofskiftelidelse hos hunde med gennemsnitsalderen 7-8 år. Den mest almindelig form skyldes en immunmedieret thyroiditis eller en primær atrofi, hvor der forekommer nedsat produktion af thyroideahormon T3 og T4. Det påvirker mange organsystemers stofskifte, men det er som udgangspunkt ikke en akut tilstand.

Dyrlæge Michaela Rossil gennemgår de klassiske symptomer, samt hvilke typer af patienter, som vi skal mistænke for hypothyroidisme. Derudover snakker vi om, hvilke blodparametre, der påvirkes, og hvordan thyroidea profilen ser ud hos de her patienter.