Podcast og blog

Dyrlægens guide til øjensygdomme hos hunde og katte

 

Dyrlægens guide til øjensygdomme hos hund og kat

Her får du en kort oversigt over de ressourcer, jeg har om øjenlidelser hos hunde og katte sammen med links til mere viden, hvor du kan blive klogere.

Hvis du arbejder i praksis, er du sikkert også bekymret for at overse vigtige detaljer, eller komme til at råde til behandling, der ikke er effektiv nok.

Heldigvis hjælper eksperterne os med at blive klogere ved at dele deres erfaring fra praksis. De står alle med disse patienter selv, så de ved, hvordan den virkelige verden fungerer, og hvilke (nogle gange banale) udfordringer vi kan stå med.

klinisk undersøgelse

Rødt øje: Antibiotika, steroid, henvisning eller ingen af delene?

Det røde øje ses ofte i praksis og årsagerne kan være mange. Derfor er det vigtigt, at vi ved, hvordan vi forholder os til det. Med en grundlæggende forståelse at øjets anatomi, kan man ved bare at se på øjet, sige meget om, hvad patienten fejler. Dyrlæge Søren Rasch tager os med igennem en øjenundersøgelse trin for trin. Han fortæller, hvad man skal kigge efter i de forskellige dele af øjet, og hvad de forskellige forandringer fortæller. Flere øjenlidelser kræver hurtig og korrekt terapi. Søren gennemgår, hvornår vi skal henvise patienten samt en række forskellige behandlingsformer, herunder anvendelse af topikale og systemiske præparater, antibiotika, steroid, NSAIDs og serum.

Undersøgelse for rødt øje hos hund

klinisk undersøgelse

Anisocoria – hvad kan du se?

Anisocoria betyder forskellig pupilstørrelse, men hvad betyder det egentlig for patienten? Med ganske få redskaber kan du lave forskellige test for at sikre, at dyret kan se.

Øjenspecialist Ann Strøm gennemgår en række forskellige tests, herunder menace respons, placing test, dazzle refleks og pupilrefleks test. Hun fortæller også om de vigtigste årsager og differentialdiagnoser til anisocaria uden synstab med hhv. stor og lille pupil.

Specialist øjensygdomme ann refstrup strom om anisocoria hos hunde og katte

akutmedicin

De 3 vigtigste årsager til akut blindhed hos hunde

De 3 vigtigste årsager til akut synstab hos hunde er sukkersyge katarakt (grå stær), nethindeløsning og sudden acquired retinal degeneration (SARD).Op mod 60% af hunde, der lider af diabetes, udvikler sukkersyge katarakt. Sygdommen kan udvikle sig hurtigt og opstå hos selv velbehandlede hunde. Bilateral nethindeløsning ser vi oftest hos ældre hunde med hypertension, som medfører retinale blødninger og udsivninger under nethinden.SARD rammer midaldrende, overvægtige hunde af mindre racer og hunden bliver blind i løbet af få dage eller en uge. Man kender ikke årsagen helt og på nuværende tidspunkt findes der ingen aktuel behandling. Dyrlæge Claus Bundgaard gennemgår diagnosticering og behandling af de 3 øjenlidelser, og han kommer også ind på, hvordan vi adskiller dem fra andre differentialdiagnoser.

Sådan undersøger dyrlægen for akut blindhed hos hunde og katte forklaret af ekspert og øjenspecialist Claus Bundgaard

progrederende sygdomme

KCS: Kom godt i gang med den rigtige behandling

Keratoconjunctivits sicca (KCS) er en immunmedieret sygdom, det nedsætter tåreproduktionen i øjet, hvilket ofte medføre sekundære problemer. Øjenpaneldyrlæge Jens Knudsen fortæller, at en typisk anamnese kan være, at ejer mener, at øjet løber i vand, eller at patienten kommer ind med hornhindesår som sekundært problem til KCS.Jens fortæller, hvad vi skal være opmærksomme på i klinikken for at fange alle tilfælde, og han kommer med tips til, hvordan vi får en god ejer compliance. Jens kommer også ind på sekundære problemer samt behandling af KCS, herunder anvendelse af øjensalve og evt øjendråber som supplering.

progrederende sygdomme

Katarakt eller nukleær sklerose. Kan du se forskel? (patienten kan)

Katarakt eller grå stær er uklarheder i linsen. Der kan være mange årsager til katarakt og sygdommen kan opstå i alle aldre. Nogle tilfælde udvikler sig langsomt, mens andre opstår akut. Det er vigtigt, at vi finder katarakten i tide, da sekundære sequela kan udvikle sig og forhindre en operation.Øjenpaneldyrlæge Pernille Engraff fortæller om forskellige årsager til katarakt samt hvordan vi diagnosticerer og behandler det. Pernille oplever, at senil nukleær sklerose misfortolkes som katarakt, derfor vejleder hun om, hvordan vi kan differentiere de to tilstande.

online kursus

Fuldt kursus online på YouTube

I en serie på 5 videoer, delte Thomas Evans en hel kursusdag, der i sig selv kunne have været et fuldt online kursus. Nu ligger det frit tilgængeligt på YouTube. Thomas nåede ikke at dele det ret meget, så jeg har linket til hans videoer fra denne artikel. Jeg har samtidig skrevet mine resuméer af det, Thomas går igennem.

Foredrag med dyrlæge thomas evans for msd

Babesiose – Gammel diagnose, ny i Danmark med Kirsten Hobolt

Kirsten Hobolt er smådyrsdyrlæge på Maribo Dyrehospital, hvor hun hovedsageligt arbejder med medicinske patienter, kardiologi samt reproduktion. Hun blev færdiguddannet som dyrlæge i 1997 og afsluttede sin Ph.d. i 2002.

I dag fortæller Kirsten om diagnosticering, behandling og forebyggelse af babesiose.

Se mere…

De 4 hyppigste endokrine lidelser hos hunde og katte

 

Guide til de mest almindelige endokrine lidelser hos hund og kat

Her er en kort oversigt over de fire hyppigste endokrine lidelser hos hunde og katte sammen med links til mere viden, hvor du kan blive klogere.

Vi skal alle kunne fange disse patienter. Også selvom vi ikke altid kan udrede dem komplet, skal vi kunne fange de første tegn i klinikken.

Heldigvis hjælper disse 4 eksperter os med at blive klogere ved at dele deres erfaring fra praksis. De står alle med disse patienter selv, så de ved, hvordan den virkelige verden fungerer, og hvilke (nogle gange banale) udfordringer vi kan stå med.

hyperadrenocorticisme

Cushing’s Syndrom: Diagnose og valg af tests med Anders Jensen

Cushings rammer især midaldrende til ældre hunde. Syndromet skyldes en overproduktion af kortisol. Langt de fleste (80-85 %) er hypofysær-betinget frem for adrenal.

Dyrlæge Anders Jensen fortæller, at Cushings ikke er en laboratoriediagnose, men derimod en klinisk diagnose, som vi skal stille på patientens symptomer, hvorefter det skal bakkes op af laboratorietest.

De klassiske symptomer, behandling og diagnostiske test gennemgås, herunder Urin Cortisol Creatinin Ratio, ACTH-stimulationstest og Low Dose Dexamethason Suppressionstest.

podcast om cushings syndrom hos hunde diagnose med fagdyrlæge anders p jensen

Enter your text here…

handy guide til endokrine lidelser hos hund og kat som cushings, addisons og thyoideaproblemer

Handyguide til de vigtigste endokrine lidelser

Guiden indeholder en enkelt sides protokol og flowchart til de vigtigste endokrine lidelser hos hund og kat:

  • Cushing’s syndrom
  • Morbus Addison
  • Hyperthyroidisme
  • Hypothyroidisme

hypoadrenocorticisme

Om Morbus Addison hos hund med Janne Graarup Lyngby

”The Great Pretender”, Addisons, hypoadrenocorticisme – det er en sygdom med mange navne. Den har en lav prævalens, men kan maskere sig som mange andre sygdomme. Den ses i alle aldre, men typisk rammer den unge til midaldrende hunde.

Dyrlæge Janne Graarup Lyngby kommer ind på patofysiologien og de mest almindelige symptomer. Derudover fortæller hun også om akut Addisons krise med hypovolæmisk shock, og hvordan vi skal håndtere det.

Janne gennemgår biokemien, elektrolytforstyrrelserne og de diagnostiske test – basal kortisol og ACTH-stimulationstest, samt behandlingen med kortison og aldosterone.

addisons sygdom hos hund - hypoadrenocorticisme (morbus addison) er svær diagnosticere i dette interview med dyrlæge janne graarup lyngby får vi et godt overblik over sygdommen

hyperthyroidisme

Hyperthyroidisme: Diagnose og behandling med Eva Spodsberg

Hyperthyroidisme er en hyppig endokrin lidelse hos ældre katte. Det medvirker en overdrevet produktion af Thyroxin (T4) og Trijodthyronin (T3). Det skyldes i 98 % af tilfældene hyperplasi af kirtlen eller et benignt adenom.

Typiske symptomer er vægttab, polyfagi, moderat PU/PD, vomitus, diarré,takykardi og/eller mislyd på hjertet. Diagnosen stilles ved at måle total T4, der har høj specificitet og lavt antal af falsk positive.

Dyrlæge Eva Spodsberg kommer også ind på de sekundære lidelser, blodbilledet og de 4 forskellige behandlingsmetoder – Oral tabletter, kirurgi, radiojod-terapi og diæt.

hyperthyreoidisme forhøjet stofskifte hos katte dyrlæge eva spodsberg

hypothyroidisme

Hypothyroidisme: Diagnostisk guide med Michaela Rossil

Hypothyroidisme er en stofskiftelidelse hos hunde med gennemsnitsalderen 7-8 år. Den mest almindelig form skyldes en immunmedieret thyroiditis eller en primær atrofi, hvor der forekommer nedsat produktion af thyroideahormon T3 og T4. Det påvirker mange organsystemers stofskifte, men det er som udgangspunkt ikke en akut tilstand.

Dyrlæge Michaela Rossil gennemgår de klassiske symptomer, samt hvilke typer af patienter, som vi skal mistænke for hypothyroidisme. Derudover snakker vi om, hvilke blodparametre, der påvirkes, og hvordan thyroidea profilen ser ud hos de her patienter.

Kom og vær med til et meet up for dyrlæger, veterinærsygeplejersker og dyrlægestuderende

Meetups for dyrlæger, VSP’er og studerende

Skal vi mødes til en hyggelig og uformel snak, spise en burger og drikke en kop kaffe?

(også for ikke-medlemmer)

Vi mødes indimellem til uformelle Meet Ups og alle dyrlæger, vsp’er og studerende er velkomne.

Vi har ingen dagsorden, ingen annoncer eller noget krav om at snakke fagligt.

Det bliver bare uformel hygge på en café, hvor vi kan snakke om det, der nu falder os ind. Det kan være fagligt, vi kan lægge store planer for fremtiden eller bare snakke om børn eller sport.

Se mere…

Hvilken ørerens til hvad og hvorfor? med June Berg

June har flere års erfaring med dermatologi og otologi, samt har hun arbejdet i Sverige, hvor der er et helt andet fokus på brugen af antibiotika. I de senere år har June efteruddannet sig i European School of Advanced Veterinary Studies (ESAVS), hvor hun har taget alle tre dermatologikurser.

Se mere…

1 2 3 8