Mobilvideo til nettet på den nemme måde med Thomas Martinsen

Mobilvideo til nettet på den nemme måde med Thomas Martinsen

Podcast om video til nettet på den nemme måde med fotograf Thomas Martinsen

Thomas Martinsen er ekspert i at lave video med mobiltelefonen til nettet og har en baggrund som fotograf og for at hjælpe sine kunder med at lave deres egne videoer selv, lavede han videokursus.com. I dag bruger han udelukkende sin tid på at hjælpe og rådgive virksomheder med at lave videoer til nettet.


Vi skal tage det for, hvad det er og ikke andet, mener Thomas. Vi behøver altså ikke gøre det mere komplceret end højst nødvendigt. Det behøver nemlig ikke været meget anderledes end vi holdte en præsentation eller gav en forklaring i andre sammenhænge.

Heldigvis har kravene til videoer på nettet skiftet over de sidste par år, fortæller Timoas. Seerne foretrækker i højere grad noget, der har et element af “hjemmegjort”, hvor man kan se og mærke at det er rigtige mennesker af kød og blod, der taler til os.

Det betyder at alle og en hver kan lave videoer uden at blive haglet ned af seerne, beroliger Thomas.

Det er nemlig budskabet, der er det vigtigste og ikke produktionskvaliteten.

Video – hvorfor overhovedet?

Opslag med video på Facebook og flere af de andre sociale medier bliver prioriteret over andre typer af opslag. Facebook præsenterer altså opslag med video til mange flere mennesker alene fordi det er video.

Dertil kommer, at video meget nemmere når ind i hjertet på seeren. Vi kan altså meget bedre ramme de rigtige følelser og skabe en relation til vores kommende kunder.

Vi kan desuden samtidig spare noget tid, mener Thomas. Der vil uden tvivl være 20-30 spørgsmål som vi får igen og igen. Vi kan tage de spørgsmål og lave videoer om det. Hvis de ligger på hjemmesiden, vil det både give mere synlighed på nettet, de vil hjælpe nogle mennesker, der søger svar og det vil spare os for at svare på mange af de samme spørgsmål.

opstart og manager af dyreklinik

Klik her for at lære mere…

Udstyr du har brug for

En telefonklemme

Du skal bruge en klemme, som kan holde din telefon. Den svarer til dét, der sidder forenden af en selfiestang. Der er typisk et skruegevind i bunden, som kan sættes på en trefod eller et andet stativ.

Et lille stativ eller håndtag

Det behøver ikke være noget stort, men der kan fåes så mange små og fleksible stiver, der kan sættes på en hylde, et bord eller vindueskarm.

En lille klip-på-mikrofon

Lyden er måske nok den ene ting, der adfskilder succes fra fiasko. Seerne kan acceptere meget dårlig optagelse og meget dårlig lyssætning, men springer hurtigt din video over, hvis lyden er dårlig. Kommer du bare lidt væk fra din telefon og står i et lokale med lidt halvringe akustisk, er løbet kørt. Det bliver ikke godt nok.

Du kan få små klip-på-mikrofoner, der kan sidde i halskragen eller skjortekanten og som går direkte ind i telefonens headset-stik. De koster højst en 4-500 kr.

Andet udstyr

En selfiestang kan også være en udemærket løsning, men ofte er de lavet af meget billigt materiale, og er derfor ikke sikre. Du kan nemt tabe din dyre telefon på gulvet. Samtidig bliver den slags video hurtig rystet, når du bliver træt i armen.

Lys har også en hvis betydning, så hvis det er muligt, så skyd med dagslys. Stil dig op med ansigtet imod viden (ikke bag dig!), eller stil dig lige skråt bag en lampe. En lille LED-fotolampe er også en mulig. Men Thomas anbefaler ikke at starte med en stor investering på det her felt.

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…

Tænk på din baggrund

Skab noget ro hos modtageren. Hvis der ligger en masse rod og flyder, eller der sker en hel masse i baggrund, tager det fokus fra det, du ellers vil vise.

Thomas anbefaler lige at bruge et par minutter på at rydde lidt op og sætte en potteplante frem.

Hvem er målgruppen og hvad er målet

Tænk over hvem du vil tale til og hvad målet med din video skal være. Tænker også over hvilke platforme, du vil have den ud på.

I podcast nr 53 snakkede Ib Potter om målgrupper og personaer. Det er en god start, hvis du føler dig lost her. Den korte version går på, at du ikke skal tale på samme måde til folk med schæferhunde, som du skal til folk med kaniner. Tænk over hvem du vil ramme – og vælg kun én i hver video.

Hvis du vil oplyse og forklare, kan du starte din video lidt anderledes end hvis du vil svare kort på et spørgsmål – eller måske ligefrem sælge et produkt. Tænk derfor også over hvad du vil opnå med videoen.

Platformen har betydning for længe og format af videon. På Instagram kan video være op til 1 min. og skal enten være firkantet eller i højformat. På YouTube (og din hjemmeside) kan videoen være så lang, som du ønsker. På Facebook skal det helst være over 3 minutter lang, og har ikke nogen egentlig øvre grænse, men her er seernes opmærksomhed dog ofte lidt kortere.

Forberedelsen hjælper dig

Som dyrlæge snakker du med mange mennesker hver dag og du har formentlig ikke det store problem ved at give et godt råd på en let forståelig måde.

Du skal gøre det samme foran kameraet.

Som Thomas fortæller, kan det selv for meget øvede undervisere være meget svært at stå foran et kamera. Men du skal ikke gøre andet end at være dig selv. Prøv om du kan slappe af og både tale på samme måde og sige det samme, som du ellers ville gøre.

Selv fortæller jeg, at min øvelse er kommet meget fra at skrive et helt manuskript ned. Det er ikke nødvendigt for mig mere, men øvelsen at tænke hele videoen igennem, har været rigtig god læring.

Hurtige tricks til en bedre video til nettet

Kom tæt nok på kameraet.

Hvis du kommer for langt væk fra kameraet, fylder du for lidt i billedet og det er svært at se dit ansigt. Du skal tættere på.

Undgå for meget luft over dit hoved.

Det er en klassisk fejl at man placere sit ansigt lige midt i billedet. På den måde forsvinder dine skuldre under billedekanten og der er alt for meget “tom” luft oven over dit hovedet. Det ser skørt ud, og du udnytter ikke billedet optimalt.

Videoekspert Thomas Martinsen peger på den klassiske fejl at man placere hovedet lige midt i billedet. det gier dårlige videoer til nettet

Find det rigtige perspektiv.

Den video skal være i øjenhøjde – bogstavlig talt. Kommer kameraet for højt op eller for langt ned, ser det underligt ud og ander forkerte signaler. Find et sted at stille kameraret, så du kommer i øjenhøjde med dine seere.

Når du laver video til nettet skal du tænke over hvilket persektiv du bruger - her er fugle og frøperspektiv det forkerte

Stil dig lidt til siden i billedet.

Det er måske mindre vigtigt om det rammer det gyldne snit præcist, men tænk alligevel over det. Stil dig så du står ovre i den ene 2/3 af billedet – i stregen mellem 38 og 62 % for at være præcis.

Her står jeg som Thomas Martinsen anbefaler i det gyldne snit, der giver bedre video til nettet

Relevante links