Leishmania. Diagnose og behandling med Eva Spodsberg

Leishmania. Diagnose og behandling med Eva Spodsberg

dyrlæge dvm eva spodsberg podcast om leishmania diagnose og behandling

Leishmania hos hunde kan vise sig som et stort spektrum af sygdomme fra spontant helende hudsår til livstruende visceral sygdom.

Abonnér gratis i iTunes
LYT PÅ SPOTIFY

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

 

Eva Spodsberg er cherfveterinær på Djursjukhuset Helsingborg Evidensia og resident i intern medicin. Hun ser derfor mange medicinske patienter i sit daglige arbejde.

 

Leishmania hos hunde

Eva fortæller at Leishmania præsenterer sig næsten altid med hudproblemer om symmestrisk alopeci og noduli. Der kan også ses vægttab, nedstemt humør, tegn på begyndende nyresvigt og nogle gange øget blødningstendens.

Promastigoter udvikles i sandfluen. Disse injiceres i værten når sandfluen bider. Her optages promastigoterne af makrofager og spredes i kroppen.

Inkubationstiden er 1 måned op til 7 år.

Intracellulære amastogoter (non-flagellat-form) giver kutane læsion hvorfra sandfluer re-inficeres.

Den intracellulære form kan desuden inducere et kraftigt immunrespons der resulterer i glomerulonefritis og polyartritis på grund af udviklingen af immunkomplekser.

 

Anamnesen

Indeholder næsten altid information om udlandsrejse inden for 7 år eller om oprindelse af Syd- og mellemeuropa. Cases er set i Mellemeuropa (bl.a. Tyskland) hos hunde, der ikke har været ude og rejse.

 

Klinisk undersøgelse

Eva forklarer at vi klassisk vil se hudproblemer og tegn på systemiske lidelse. For en stor del af patienterne vil det være lymadenopati og forstørret milt og evt. forstørret lever

 

Paraklinisk undersøgelse

Antistof kan måles i serum med høj specificitet og sensitivitet.

Amastigote kan ses ved direkte mikroskopi af lymfeknude- og knoglemarvsaspirat og ved direkte hudaftryk. Dette giver en definitiv diagnose.

Eva beskriver at paraklinisk ses ofte: Azotæmi (øget crea og urea) og polyclonal hyperglobulinæmi (altså fra forskellelige celleliner)

Proteinuri kan forekomme i en ren urinprøve uden aktivt sediment og Urin/Protein-Creatin-ratio vil ofte være større end 0,5.

 

Differentialdiagnoser

Immunmedierede sygdomme som Pemphigus foliaceus og SLE er differentialdiagnoser. Det er neoplasi som Lymfom og Multipelt myelom også.

 

Behandling

I følge Eva kan Leishmania behandles med Allopurinol, der er det mest effektive pt.

Forebyggelse af infektion ved at forhindre sandfluers bid er eneste medicinske mulighed for forebyggelse. Til dette bruges rappellerende medicin som Permethrin.

Desuden bør hunde holdes inde og under flue-/myggenet om natten.

Hunde med nyresvigt bør monitoreres herfor.

 

Relevante links

 

Nyhedsbrev for dyrlæger

Avanceret faglig viden, fakta-ark og inspiration til dyrlæger, der vil udvikle sig uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få: - Interviews med fag-eksperter - Hurtige fiduser til en mere effektiv hverdag - Inspirerende historier fra andre dyrlæger som os

X