Leishmania hos hund: Nyresvigt og hudsår - Diagnostik og behandling

Leishmania hos hund: Nyresvigt og hudsår – Diagnostik og behandling

dyrlæge dvm eva spodsberg podcast om leishmania diagnose og behandling

Leishmania hos hunde kan vise sig som et stort spektrum af sygdomme fra spontant helende hudsår til livstruende visceral sygdom og smitter bland andet via sandfluer. Her er det vigtigt at kunne genkende nyresvigt hos hunde, inkl. at kunne iris stage hunden og kende pemphigus foliaceus differential-diagnose.


Key Takeaway: Leishmania eller leishmaniasis hos hund kan give hudproblemer (alopeci og noduli) desuden også vægttab, nedstemthed, nyresvigt og øget blødningstendens. Sygdommen smitter blandt andet via sandfluer.


Eva Spodsberg er cherfveterinær på Djursjukhuset Helsingborg Evidensia og resident i intern medicin. Hun ser derfor mange medicinske patienter i sit daglige arbejde.

Leishmania hos hunde

Eva fortæller at Leishmania præsenterer sig næsten altid med hudproblemer om symmestrisk alopeci og noduli. Der kan også ses vægttab, nedstemt humør, tegn på begyndende nyresvigt og nogle gange øget blødningstendens.

Promastigoter udvikles i sandfluen. Disse injiceres i værten når sandfluen bider. Her optages promastigoterne af makrofager og spredes i kroppen.

Inkubationstiden er 1 måned op til 7 år.

Intracellulære amastogoter (non-flagellat-form) giver kutane læsion hvorfra sandfluer re-inficeres.

Den intracellulære form kan desuden inducere et kraftigt immunrespons der resulterer i glomerulonefritis og polyartritis på grund af udviklingen af immunkomplekser.

Anamnesen ved Leishmania

Indeholder næsten altid information om udlandsrejse inden for 7 år eller om oprindelse af Syd- og mellemeuropa. Cases er set i Mellemeuropa (bl.a. Tyskland) hos hunde, der ikke har været ude og rejse.

handy guide til endokrine lidelser hos hund og kat som cushings, addisons og thyoideaproblemer

Få et fuldt overblik over de vigtigte endokrine lidelser.

Klik her og se vores artikel om de endokrine lidelser her…

Klinisk undersøgelse

Eva forklarer at vi klassisk vil se hudproblemer og tegn på systemiske lidelse. For en stor del af patienterne vil det være lymadenopati og forstørret milt og evt. forstørret lever. De kliniske tegn er blandt andet:

  • Alopeci
  • Eksfoliativ dermatits
  • Kruster
  • Papler og pustler
  • Noduli
  • Onychogryphosis (overvækst og hyperkeratose af kløerne)
  • Ikke-helende sår
  • Vaskulitis i pinna

Paraklinisk undersøgelse

Antistof kan måles i serum med høj specificitet og sensitivitet.

Amastigote kan ses ved direkte mikroskopi af lymfeknude- og knoglemarvsaspirat og ved direkte hudaftryk. Dette giver en definitiv diagnose.

Eva beskriver at paraklinisk ses ofte: Azotæmi (øget crea og urea) og polyclonal hyperglobulinæmi (altså fra forskellelige celleliner)

Proteinuri kan forekomme i en ren urinprøve uden aktivt sediment og Urin/Protein-Creatin-ratio vil ofte være større end 0,5.

Diagnostisk testVævKonklusion ved negativt resultatKonklusion ved positivt resultat
Makroskopiske forandringerHudforandringerKan ikke udelukke LeishmaniaKan støtte mistanken
ELISA-testSerumHund har ikke Leishmania-antistoffer i blodetHund har Leishmania-antistoffer i blodet og kan have en aktiv infektion
PCR-testSerumLeishmania er usandsynligtDiagnostisk
CytologiLymfeknudeKan ikke udelukke Leishmania
CytologiKnudeIngen Leishmania-parasitter fundet i knudenLeishmania-parasitter fundet i knuden og indikerer en aktiv infektion
BiopsiKnudeIngen Leishmania-parasitter eller inflammatorisk respons i vævetLeishmania-parasitter og inflammatorisk respons fundet i vævet og indikerer en aktiv infektion
ImmunohistokemiHud med læsionerKan ikke udelukke Leishmania. Prøven kan være udtaget fra et ikke-inficeret områdeGør diagnosen meget sandsynlig
ImmunohistokemiKnoglemarvKan ikke udelukke Leishmania. Prøven kan være udtaget fra et ikke-inficeret områdeGør diagnosen meget sandsynlig

Differentialdiagnoser

Immunmedierede sygdomme som Pemphigus foliaceus og SLE er differentialdiagnoser. Det er neoplasi som Lymfom og Multipelt myelom også.

Behandling

I følge Eva kan Leishmania behandles med Allopurinol, der er det mest effektive pt.

Forebyggelse af infektion ved at forhindre sandfluers bid er eneste medicinske mulighed for forebyggelse. Til dette bruges rappellerende medicin som Permethrin.

Desuden bør hunde holdes inde og under flue-/myggenet om natten.

Hunde med nyresvigt bør monitoreres herfor.

LægemiddelDoseringKommentarer
Allopurinol10 (-20) mg/kg, PO 2 gange dagligtAnvendes til at kontrollere parasitære niveauer og øge immunitet.
Kan øge ALT/AST eller give urinsten.
Domperidone0,5 mg/kg, 1 måned, 2-4 gange om året
Miltefosine2 mg/kg, oralt én gang dagligt i 28 dageKan forårsage bivirkninger som opkastning og diarré, kræver nøje overvågning
Antimoniate meglumine100 mg/kg, subkutant i 28 dageIkke tilgængelig i Danmark.
Kan forårsage bivirkninger som anoreksi, opkastning og diarré, kræver nøje overvågning.
Nefrotoksisk.
Nucleotider1 kapsel/20 kg lgv.Ikke tilgængelig i Danmark.
Brug handsker

Relevante links

Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Klik og vær med…