Om Morbus Addison hos hund med Janne Graarup Lyngby

Om Morbus Addison hos hund med Janne Graarup Lyngby

addisons sygdom hos hund - hypoadrenocorticisme (morbus addison) er svær diagnosticere i dette interview med dyrlæge janne graarup lyngby får vi et godt overblik over sygdommen

Abonnér gratis i iTunes
LYT PÅ SPOTIFY

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

 

Janne Graarup Lyngby blev dyrlæge i 2012, hvorefter hun lavede et internship i Canada efterfulgt af et recidency på Washington State University, som sluttede i sommeren 2016. Janne mangler nu kun den sidste eksamen før hun bliver diplomat i intern medicin.

(Opdatering juli 2017: Janne har nu bestået son board-eksamen og kan kalde sig specialist i intern medicin. Det skriver hun i dette Facebook-opslag…)

 

De kliniske og parakliniske tegn

Janne fortæller, at Addisons sygdom (Hypoadrenocorticisme) har en lav prævalens og at den kaldes ”The Great Pretender”. Det er altså en sygdom, der kan maskere sig som mange andre sygdomme.

Diagnosen kan stilles på hunde i alle aldre, men typisk rammer det unge til middelaldrende. Ligelede kan alle racer være ramt, men pudler, Nova scotia duck tolling retriever (der oftest for den atypiske form), Bearded Collie og Portugisisk vandhund. Der er desuden længere lister med mange andre racer, men disse fire er de primære.

Symptomerne kan være alt fra azetonæmi (oftere forholdsmæssig mere forhøjet Urea end Kreatinin), PU/PD, tegn på leversvigt over GI-patienter til patienter, der bare “ikke har det rigtig godt”.

Den første gruppe, Janne peger på, som vi skal være opmærksom på, er patienter, der ikke viser et stressleukogram i situationer, hvor vi ellers ville forvente det. Eventuelt sammen med eosinofili og lymfocytose.

I biokemien ses af og til hypoalbinæmi, øget kolesterol og hypoglykæmi (hos de atypiske).

Det klassiske er dog elektrolytforstyrelserne, hvor en Natrium/Kalium-ratioen under 27 indikerer Addisons sygdom. Janne gør dog opmærksom på, at sensitiviteten ikke er så høj – den ligger omkring 70 %. Den test alene vil derfor overse en del patienter.

Vi kan dog ikke udelukke hypoadrenocorticisme alene på en normal Natrium eller normal Kalium. Omkring 30 % af patienterne med Addisons vil have normale elektrolytter.

Derudover har nogle (ca. 1/4) af patienterne med Morbus Addison non-regenerativ anæmi.

 

Diagnostiske tests

Janne fortæller at måling af basal kortisol-niveau er en god screeningstest til at UDELUKKE Addisons. Da mange af disse patienter har GI-symptomer, kan det være en god test at bruge tidligt i forløbet, fortæller Janne. Denne måling er billig i sammenligning med abdominal ultralyd, endoskopier og eksplorativ laparotomier, som ellers ville være relevant for komplicerede GI-patienter.

Janne fortæller, at hun ville have det dårligt med at sende en patient igennem disse undersøgelser, uden at have udelukket hypoadrenocorticisme eventuelt med en måling af basal kortisol først.

En hund med basal kortisol på over 55 har med al sandsynlighed ikke hypoadrenocorticisme. Basal kortisol under 55 kan skyldes andre forhold, og så er ACTH-stimulationstest stadig nødvendig.

Når binyrerne bliver stimuleret med Synacthen (Tetracosactid), skal de vise et respons med øget kortisol-niveau i blodet, forklarer Janne. Gør de ikke det, har hunden Morbus Addison.

Det gælder dog kun, hvis hunden ikke i forvejen er medicineret med et steroidpræparat. Det kan nemlig supprimere hundens egen produktion af binyrebarkhormon.

 

Patofysiologi ved Hypoadrenocorticisme

Man taler om Primær, Sekundær og Tertiær Addions, forklarer Janne.

Ved den primære form ligger problemet i selve binyren, mens ved den sekundære form ligger problemet i Hypofysen. Den tertiære form skyldes et problem i Hypothalamus.

Kort fortalt kommer Corticoid Releasing Hormone (CRH) fra Hypothalamus ned til hypofysen, hvor det giver signal til produktion af ACTH. ACTH stimulerer så binyrerne, hvor Kortisol og Aldosteron produceres.

Betegnelserne “typisk” og “atypisk” henviser til hvilke hormonproducerende lag, der er påvirket i sygdommen.

15037092 1636834226609934 8279535689245703498 n

 

Behandling af Morbus Addison

Hunde med den typiske Addison-form skal have supplement af både Kortison og Aldosteron, mens dem med den atypiske form kun skal have Aldosteron.

Typisk bruges Prednisolon til at erstatte kortisol alene. Ellers bruges Fludrocortison som erstatter begge dele – altså både mineralokortikoid og glukokortikoid.

Senest er der kommet et såkaldt DOCP på markedet, som er et rent mineralokortikoid. Det har depoteffekt og skal gives ca. hver 25 dag og patienterne skal stadig suppleres med glukokortikoid – eksempelvis Prednisolon.

Til stabile patienter anbefaler Janne at starte med en fysiologisk dosis Prednisolon (0,1 – 0,25 mg/kg).

Fludrocortison startes lavt på 0,02 mg/kg. Det kan gives en gang daglig eller fordelt på to daglige doser.

Se mere på medicintildyr.dk…

 

Akut addisonsk krise

Patienter der kommer ind med en akut hypoadrenocorticoid krise (Addisons krise / akut binyrebarkinsufficiens) vil være på vej i hypovolæmisk shock.

De vil typisk være meget flade eller helt non-responsive, have forlænget CRT eller have kompensatorisk hyperæmiske slimhinder. Den perifere puls vil være trådformet til trods for at patienterne typiske har bradycardi.

Den akutte behandling sigter for det første på at rette op på cirkulationen med shockdosis af natriumklorid eller Ringers Acetat.

Janne starter typisk først med med en kvart shock bolus – altså 25 % af 90 ml/kg. Herefter revurderer hun patienten og supplerer med en bolus mere, hvis der er behov for det. Ofte skal patienterne have den fulde shock bolus, fortæller Janne.

Derfra skal der udregnes en fuld væskeplan.

Hvis man på dette tidspunkt kan nå til en diagnose for eksempel via måling af basal kortisolniveau, vil det være bedst.

Er det ikke muligt, kan patienten startes på en dosis Dexamethason (er ca. 7 gange så potent som Prednisolon), da det vil påvirke diagnostikken mindst muligt senere hen.

 

Kontrol af en patient med Addisons sygdom

Janne har normalt patienter med en nylig diagnose til kontrol ca. en gang om måneden. Her vurderer hun elektrolytbalancen og Urea.

Natrium/Kalium-ratioen skal ligge mellem 27 og 32.

Hun spørger desuden til hunden spiselyst, afføring (fokus på diarre) og aktivitetsniveau.

Der findes ikke nogen test, der kan vurdere hvor godt medicinniveauet ligger. Hunden genvinder ikke evnen til at producere binyrebarkhormon, og vil derfor altid fremover ”flatlinie” ved en ACTH-stimulationstest.

Der er derfor, forklarer Janne, vigtigt at tage en grundig anamnese ved disse kontroller.

Som en sidste vigtig pointe anbefaler Janne ejerne at fordoble dosis på Prednisolon på dage, hvor hunden bliver udsat for ekstra fysisk eller psykisk stress.

 

Relevante links

 

Lyt til de andre podcasts i serien om endokrine lidelser

 

Handyguide til de vigtigste endokrine lidelser

Tilmeld og få en opdatering, når guiden er klar.

Guiden indeholder en enkelt sides protokol og flowchart til de vigtigste endokrine lidelser hos hund og kat.

- Cushings, Addison, Hyperthyroidisme og Hypothyroidisme

X