Morbus Addison hos hund er en endokrin sygdom, som kan give mange forskellige symptomer, og derfor kan patienterne være svære at fange. Janne giver her et overblik over kliniske og parakliniske tegn, diagnostik og behandling af Addisons sygdom.
Janne Graarup Lyngby blev dyrlæge i 2012, hvorefter hun lavede et internship i Canada efterfulgt af et residency på Washington State University, som sluttede i sommeren 2016. Janne mangler nu kun den sidste eksamen, før hun bliver diplomat i intern medicin.
(Opdatering juli 2017: Janne har nu bestået sin board-eksamen og kan kalde sig specialist i intern medicin. Det skriver hun i et Facebook-opslag…)
Janne fortæller, at Addisons sygdom (hypoadrenocorticisme) har en lav prævalens, og at den kaldes ”The Great Pretender”. Det er altså en sygdom, der kan maskere sig som mange andre sygdomme.
Diagnosen kan stilles på hunde i alle aldre, men typisk rammer det unge til midaldrende. Ligeledes kan alle racer være ramt, men ofte er det pudler, nova scotia duck tolling retriever (der oftest får den atypiske form), bearded collie og portugisisk vandhund. Der er desuden længere lister med mange andre racer, men disse fire er de primære.
Symptomerne kan være alt fra azotæmi (oftere forholdsmæssig mere forhøjet urea end kreatinin), PU/PD, tegn på leversvigt over til GI-patienter og til patienter, der bare “ikke har det rigtig godt”.
Den første gruppe, Janne peger på, som vi skal være opmærksomme på, er patienter, der ikke viser et stressleukogram i situationer, hvor vi ellers ville forvente det. Evt. sammen med eosinofili og lymfocytose.
I biokemien ses af og til hypoalbinæmi, øget kolesterol og hypoglykæmi (hos de atypiske).
Det klassiske er dog elektrolytforstyrrelserne, hvor en natrium/kalium-ratio under 27 indikerer Addisons sygdom. Janne gør dog opmærksom på, at sensitiviteten ikke er så høj – den ligger omkring 70%. Denne test alene vil derfor overse en del patienter.
Vi kan dog ikke udelukke hypoadrenocorticisme alene på en normal natrium eller normal kalium. Omkring 30% af patienterne med Addisons vil have normale elektrolytter.
Derudover har ca. 1/4 af patienterne med morbus Addison non-regenerativ anæmi.
Janne fortæller, at måling af basal kortisol-niveau er en god screeningstest til at UDELUKKE Addisons. Da mange af disse patienter har GI-symptomer, kan det være en god test at bruge tidligt i forløbet, fortæller Janne. Denne måling er billig i sammenligning med abdominal ultralyd, endoskopier og eksplorativ laparotomier, som ellers ville være relevant for komplicerede GI-patienter.
Janne fortæller, at hun ville have det dårligt med at sende en patient igennem disse undersøgelser uden at have udelukket hypoadrenocorticisme evt. med en måling af basal kortisol først.
En hund med basal kortisol på over 55 har med al sandsynlighed ikke hypoadrenocorticisme. Basal kortisol under 55 kan skyldes andre forhold, og så er ACTH-stimulationstest stadig nødvendig.
Når binyrerne bliver stimuleret med synacthen (Tetracosactid), skal de vise et respons med øget kortisol-niveau i blodet, forklarer Janne. Gør de ikke det, har hunden morbus Addison.
Det gælder dog kun, hvis hunden ikke i forvejen er medicineret med et steroidpræparat. Det kan nemlig supprimere hundens egenproduktion af binyrebarkhormon.
Man taler om primær, sekundær og tertiær Addisons, forklarer Janne.
Ved den primære form ligger problemet i selve binyren, mens ved den sekundære form ligger problemet i hypofysen. Den tertiære form skyldes et problem i hypothalamus.
Kort fortalt kommer corticotropin-releasing hormone (CRH) fra hypothalamus ned til hypofysen, hvor det giver signal til produktion af ACTH. ACTH stimulerer så binyrerne, hvor kortisol og aldosteron produceres.
Betegnelserne “typisk” og “atypisk” henviser til, hvilke hormonproducerende lag, der er påvirket i sygdommen.
Hunde med den typiske Addison-form skal have supplement af både kortisol og aldosteron, mens dem med den atypiske form kun skal have aldosteron.
Typisk bruges prednisolon til at erstatte kortisol alene. Ellers bruges fludrocortison, som erstatter begge dele – altså både mineralokortikoid og glukokortikoid.
Senest er der kommet et såkaldt DOCP (desoxycorton pivalat) på markedet, som er et rent mineralokortikoid. Det har depoteffekt og skal gives ca. hver 25. dag og patienterne skal stadig suppleres med glukokortikoid – eksempelvis prednisolon.
Til stabile patienter anbefaler Janne at starte med en fysiologisk dosis prednisolon (0,1 – 0,25 mg/kg/dag).
Fludrocortison startes lavt på 0,02 mg/kg. Det kan gives en gang daglig eller fordelt på to daglige doser.
Se mere på medicintildyr.dk…
Patienter, der kommer ind med en akut hypoadrenocorticoid krise (Addison krise/akut binyrebarkinsufficiens) vil være på vej i hypovolæmisk shock.
De vil typisk være meget flade eller helt non-responsive, have forlænget CRT eller have kompensatorisk hyperæmiske slimhinder. Den perifere puls vil være trådformet til trods for, at patienterne typisk har bradycardi.
Den akutte behandling sigter for det første på at rette op på cirkulationen med shockdosis af natriumklorid eller Ringer-acetat.
Janne starter typisk først med med en kvart shock bolus – altså 25% af 90 ml/kg. Herefter revurderer hun patienten og supplerer med en bolus mere, hvis der er behov for det. Ofte skal patienterne have den fulde shock bolus, fortæller Janne.
Derfra skal der udregnes en fuld væskeplan.
Hvis man på dette tidspunkt kan nå til en diagnose for eksempel via måling af basal kortisolniveau, vil det være bedst.
Er det ikke muligt, kan patienten startes på en dosis dexamethason (er ca. 7 gange så potent som prednisolon), da det vil påvirke diagnostikken mindst muligt senere hen.
Janne har normalt patienter med en nylig diagnose til kontrol ca. en gang om måneden. Her vurderer hun elektrolytbalancen og urea.
Natrium/kalium-ratioen skal ligge mellem 27 og 32.
Hun spørger desuden til hundens spiselyst, afføring (fokus på diarre) og aktivitetsniveau.
Der findes ikke nogen test, der kan vurdere, hvor godt medicinniveauet ligger. Hunden genvinder ikke evnen til at producere binyrebarkhormon, og vil derfor altid fremover ”flatline” ved en ACTH-stimulationstest.
Janne forklarer, at det derfor er vigtigt at tage en grundig anamnese ved disse kontroller.
Som en sidste vigtig pointe anbefaler Janne ejerne at fordoble dosis på prednisolon på dage, hvor hunden bliver udsat for ekstra fysisk eller psykisk stress.