Sådan lytter du nemt til og finder hurtigt en god podcast

Her viser jeg dig på tekst og i video hvordan du hurtigt finder og får adgang til podcasts. Plus mine og andres anbefalinger til gode podcasts at abonnere på.

Se videoen herunder for at komme godt igang!

[divider style=’centered’]

[responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’0′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=wETvhaExMpM[/responsive_video]

[divider style=’centered’]

 

Sådan lytter du nemt til podcast: 5 lette trin

Jeg har lyttet til podcasts så længe nu, at jeg ikke kan forestille mig en hverdag uden. Det er så naturligt for mig hele tiden at have adgang til dem og jeg har endna startet min egen.

Jeg bliver altid lidt overrasket, når jeg møder mennesker, der ikke ved hvad det er og spørger hvordam man bruger en podcast. For at komme ud af mit eget snæversyn og hjælpe dig i gang, har jeg skrevet den her guide til hvordan du nemt og hurtigt finder og downloader podcasts.

Hvordan lytter man så til podcasts? De fleste bruger en telefon, men du kan bruge meget andet udstyr også. På din telefon finder du en god app, du kan bruge. Inde i selve app’en finder du og downloader du de podcasts du ønsker. Her viser jeg dig hvordan.

 

  1. Vælg din dims: De fleste bruger bare deres telefon. Det er nemlig nemmest, men der næsten ingen grænser for hvilke dimser, der er på nettet. Eksempelvis kan mange nye TV og nyere biler også få adgang til podcasts. Herunden får du en hurtigt vejledning til at finde podcasts på iphone og android-telefoner
  2. Vælg din app: Hvis du vælger at lytte til podcast på din telefon, skal du bruge en app. Der er tusinde at vælge i mellem, så herunder er mine anbefalinger, du kan tage udgangspunkt i.
  3. Vælg din første podcast
  4. Tryk på “Abonnér” inde i app’en
  5. Download de episoder, du vil lytte til, hvis du skal være offline

 

Hvordan hører man podcast på iphone og android

Hvis du vil lytte til podcasts på en smartphone, er dette nemmeste at bruge en app. Nogle udgiver ligger sog også deres podcast direkte på deres hjemmeside, hvor du måske også kan finde den. I en app, er det hele samlet ét sted, så det er den langt nemmeste mulighed.

Der findes mange muligheder for apps, så det gælder om at vælge én, du kan lide. Her lister jeg et par stykker, du kan starte med.

Vælg din podcast app med omhu

 

[thrive_text_block color=”teal” headline=”Kæmpe forvirring om podcasts og podcast-apps”]

Jeg kan godt forstår, hvis du er forvirreet. Ordet “podcast” bliver brugt både til at beskrive enkelte episoder og hele samlingen af episoder fra en enkelt udgiver. Samtidig indgår det ordet i mange navn på apps. Normalt skriver man for eksempel: “Du kan lytte til de enkelte episoder af podcasten ‘Mads & Monopolet’ inde i app’en Google Podcasts.”

Ligeledes er det forvirrende at finde en god app. Nogle udgiver har nemlig lavet deres helt egen seperate apps til deres egne podcasts. Eksempelvis kan du kun høre udgiverens egne podcasts i apps som “Politiken Podcast” og “DR Radio”. Du kan dog stadig finde de to udgiveres podcast i alle andre apps også. Du behøver altså ikke 38 forskellige apps for at lytte til alle dine ynglingspodcasts. Lidt som du heller ikke behøver 12 forskellige browsere for at se forskellige hjemmeside.

Vælg derfor en enkelt app, der har adgang til det hele. I det følgende får du mine anbefalinger.[/thrive_text_block]

 

Iphone (og ipads): Apple Podcasts

Apple Podcasts logoApp’en Apple Podcasts er bygget direkte ind i din iPhone, men hvis ikke du kan finde den imellem dine app’s, kan du finde den i din app-store. Du kan bare søge på “podcast”.

Når du har fundet eller downloaded app’en og åbnet den op, kan du finde søgefeltet inde i app’en. Her kan du søge alle podcasts frem.

Derfra kan du enten (gratis) abonnere på den enkelte podcast eller blot lytte til en enkelt episode, der interesserer dig.

 

Android: Google Podcast

google podcasts appHar du ikke brugt app’en Google Podcasts før, skal du først finde den i din Google Play App-store.

Søg app’en frem og download den. Når du har åbnet den op, kan du finde søgefeltet inde i app’en. Her kan du søge alle podcasts frem.

Derfra kan du enten (gratis) abonnere på den enkelte podcast eller blot lytte til en enkelt episode, der interesserer dig.

 

iPhone og Android: PocketCasts

Pocket Cast AppFolkene bag app’en PocketCasts har udviklet en version til både iphone og Andriod. Du kan altså finde den i app-storen uanset hvilket telefon du har.

Du skal blot finde din App-store og søge efter “pocketcasts”.

Inde i pocketcast-app’en, kan du søge alle podcasts frem ved at trykke på forstørelsesglasset. Dog er søgefunktion i netop denne app ikke så stabil. Du skal altså være ret omhyggelig med at stave dine søgeord helt korrekt.

Det kan være spændende udfordring, da nogle udgiver er meget kreative med deres navngivningen af deres podcast.

Når du har fundet en håndfuld podcasts, du vil abonnere på, viser denne app dog sin fordel. Fordelen ved denne app er nemlig overblikket. På forsiden i appe’en ligger nu alle de podcasts, du vælger at abonere på sammen med et overblik over hvor mange episoder i hver, du endnu ikke har lyttet til.

 

iPhone og Android: Spotify

spotify podcast app logoApp’en Spotify er egentlig startet som en app, hvor du (med reklamer) kan lytte gratis til music, men de har udvidet til podcasts.

Som med alle de andre apps er der et søgefelt, hvor du kan finde alt hvad hjertet kan begære. Du skal dog blot være opmærksom på, at der vil være musiknumre blandt søgeresultaterne. Det er tydelig angivet, hvad der der hvad, men du skal bare lige holde øje med det.

Du kan som udgangspunkt finde alle de samme podcasts inde i spotify-app’en som i alle andre app’s. Faktisk er søgefunktionen rigtig effektiv, og der er næsten ingen grænser for hvad du kan finde. Overblikket forsvinder dog noget, hvis du finder mange podcasts, du begynder at abonere på.

 

Hvordan finder man podcasts?

Den nemmeste måde at finde en podcast på er ved at søge den frem inde i en podcast-app på din telefon. Mange podcast-udgivere har også en hjemmeside, du kan søge efter, men det gælder ikke alle. I afsnittet ovenfor kan du se mine anbefalinger til, hvilke app’s du kan starte med.

Når du åbner en app’en vil der være et søgefelt. Her kan du både søge på titler, værters navne og emneord.

I mange app’s vil der også være nogle kategorier, du kan bladre rundt i og blive inspireret af.

Du kan også se mine og andres anbefalinger længere nede i den her artikel.

 

Hvordan downloader man podcast

Du downloader nemmeste en podcast ved at bruge en app på din telefon eller tablet. Når du inde i app’en har fundet den episode, du vil downloade, vil du have en mulighed for at downloade episoden til din dims. På den måde kan du også lytte, når du er offline. Du kan se mine anbefalinger til app’s ovenfor.

Skal du bruge selve lydfilen, er en anden mulighed er at bruge programmet iTunes på din PC eller Mac. Inde i iTunes kan du abonere på enkelte podcasts og markere enkelte episoder ud, du vil downloade. Når episoden er downloaded, kan du højreklikke og finde filen i Stifinder eller Finder. Det er altså ikke en metode, der er praktisk til almindeligt brug, men er en mulighed, hvis du af en eller anden årsag ønsker adgang til lydfilen.

Nogle udgiver lægger også deres podcast-episoder ud til frit download på deres hjemmeside. Det gælder ikke alle (jeg gør det eksempelvis ikke), men du kan være heldig finde muligheden.

Det mest praktiske og nemmeste for langt de fleste af os vil være at bruge podcast-appen på telefonen (eller den dims, du skal bruge til ast lytte på). Det er trods alt også den dims vil skal bruge til at lytte på.

 

Skal man være online for at høre podcasts?

Nej, du behøver ikke være online for at lytte til podcasts, men du skal have været online på et tidspinkt for at kunne downloade de episoder du vil lytte til, imens du er offline.

Du kan se i afsnittet ovenfor hvordan du downloader en podcast, og det er altså nødvendigt for at du kan lytte til en podcast uden at være online.

Man kan ikke modtage podcasts som radio, men ofte vil et være tilstrækkeligt med den internetadgang i du forvejen har på din telefon.

 

De bedste podcasts for dyrlæger

The Veterinary Marketing Podcast med Brandon Breshears

Denne podcast var den første målrettet dyrlæger alene. I starten handlede den udelukkende om markedsføring for dyrlæger (jvf titlen), men han har efterhånden mange episoder om både personlig branding ALLE dyrlæger kan have glæde af sammen med vejledning i udvikling af klinikken.

Lad dig endelig ikke snyde, hvis du arbejder som ansat i en klinik og tænker at emnet ikke vedrører dig. Det gør det nemlig. Hvis du sikre dig selv og din karriere imod fremtidige økonomiske og sundhedsmæssige kriser, arbejder du dit eget personlige brand udfra helt de samme principper. Du kan aldrig blive opsagt fra dit eget personlige brand.

 

Blunt Dissection Podcast med Dr. Dave Nicol

Dr. Dave Nicol har et stort varmt hjerte, der banker for vores branche. I sin podcast interviewer han andre, der har haft stor indflydelse på vores branche. Ofte snakker de om deres “opvækst” i branchen og hvordan den har ændret sig gennem tiden.

Særligt er Dr. Nicols eget syn på tingene med til at gøre samtalerne dybe og interessante.

 

The Uncharted Veterinary Podcast med Dr. Andy Roark and Stephanie Goss

Stilen er meget afslappet om hjemmelig i den her podcast. Ofte diskuterer de to værter, hvad der er nyt i deres verden og hvordan de ser på tingene.

De har begge en enorm kontaktflade og har gode øre på hvad der foregår i vores branche. Det gør samtalen interessant, da det ikke altid kun handler om værterne selv. Samtidig har de et meget positivt udsyn og forsøger altid at finde proaktiv løsning på de problemer, de drøfter.

 

FAQ om podcasts

Hvad betyder podcast?

Ordet pod-cast er oprindeligt en sammentrækning af iPod og Broadcast. Apple lagde beslag på ordet, da deres oprindelige iPod var den første bærbare musikafspiller, der stabilt kunne gå på nettet og var i bredt brug. “Broadcast” betyder “udsendelse” på engelsk, og det var derfor naturlkigt at trække de to ord sammen.

Siden har man forsøgt at undgå den indbyggede reklameværdi og kræve ordet tilbage ved at sige at P-O-D står for “Personal On Demand”

På wikipedia står:

Podcasting eller podcast er en metode til udgivelse af lyd- eller videofiler på internet, podcasts. Oprindelig en sammentrækning af ordene iPod og broadcasting, men senere har udtrykket “pod” ændret betydning til “Personal On Demand”

Se mere på da.wikipedia.org/wiki/Podcasting

 

Hvad er podcast

En podcast er basalt set bare en samling lydfiler (eller videofiler), der kan downloades fra internettet. På samme måde som artikler i onlineaviser eller på blogs, findes der mange podcast om meget forskellige emner, fra meget forskellige udgivere.

Teknisk er de organiseret så du kan downloade eller streame de enkelte episoder i en podcast gennem app’s til eksempelvis din telefon, tablet eller TV.

Nogle udgivere udgiver en ny episode (lydfil) hver dag, andre meget sjældnere.

I stilen minder podcasts ofte meget om taleradio som programmer på P1 eller Radio 24/7. De behøver dog ikke gå igennem de store mediehuse, så mange dygtige amatører udgiver også podcasts om deres egne nicheprægede interesser. Her bliver stilen naturligt nok mere upoleret.

 

Hvad koster podcast

Langt de fleste podcasts er helt gratis at lytte til, men nogle app’s koster penge i app-stor’en. Du kan dog uden problemer også finde gratis app at lytte igennem.

Nogle udbydere udgiver podcast som en del af et andet produkt. Det kan eksempelvis være sammen med et avisabonnement eller et online kursus. Disse kan koste alt fra nogle få dollar om måneden til flere tusinde kroner. Ofte får du dog en masse andet med samtidig. Disse podcasts vil kun dukke op på din radar, hvis du møder markedsføring fra den enkelte udbyder.

Alle andre podcasts, du kan søge frem, vil være gratis at downloade og lytte til.

 

Similar Posts