Katarakt eller nukleær sklerose. Kan du se forskel? (patienten kan) med Pernille Engraff

Katarakt eller nukleær sklerose. Kan du se forskel? (patienten kan) med Pernille Engraff

Der er stor forskel på regulær katarakt eller nukleær sklerose. Det ene kan ubehandlet resultere i at patienten mister øjet. Det andet er helt ufarligt.


Øjenpaneldyrlæge Pernille Engraff fortæller om årsager til katarakt,  samt hvordan vi diagnosticerer, og behandler det. Pernille arbejder på Anicura Københavns dyrehospital og modtager til dagligt henvisningspatienter. Hun oplever, at senil nukleær sklerose misfortolkes som katarakt, derfor vejleder hun om, hvordan vi kan differentiere de to tilstande.

Du får akutte øjenpatienter!

…uanset om du vil se dem eller ej

Bliv godt klædt på med online kurset, så du ved, hvad du ikke må over se. Klik her…

Årsager til katarakt (grå stær)

Katarakt eller grå stær er uklarheder i linsen. Det kan være total katarakt, der giver blindhed eller punktformede opaciteter i linsen, hvor ikke hele synsfeltet er påvirket.

Sukkersyge

Akut bilateral katarakt kan opstå hos diabetespatienter, da sukkerstoffer i linsen optager væske.

Parasitter

Parasitten E. Cuniculi hos marsvin og kaniner kan give anledning til akut opstået katarakt.

Traumatisk

Katarakt kan opstå efter et traume, hvis et fremmedlegeme har været inde og ramme linsen. Linsemateriale siver ud i øjet og kammervæske ind i øjet. Det giver uveitis og grå stær i det skadede område.

Toksisk

Ved degeneration af nethinden f.eks. ved PRA (progressive retinal atrophy) bliver toksiner frigivet i øjet. Linsen ernærer sig gennem kammervæsken fra forreste øjenkammer og væske fra glaslegemet. Toksiske substanser i kammervæsken og glaslegemet vil blive pumpet ind i linsen, og det vil føre til omstrukturering af linsefibrene og katarakt.

Kammervæsken er en filtration af blodet, hvis der er toksiner i blodet, vil det kunne beskadige linsen.

Linse luxation

Et højt tryk og akutte smerter forekommer ved linse luxation. Retinaløsning og katarakt opstår sekundært til det.

Ernæringsbetinget

Pernille fortæller, at katarakt som følge af forkert fodring ser vi ikke så ofte længere, da de fleste mennesker fodrer med et godt foder. Der, hvor vi kan se det, er i forbindelse med hvalpe fodret med modermælkserstatning af dårlig kvalitet.

Genetisk/medfødt

Katarakt er en af de arvelige øjensygdomme, der optræder i mange racer. Øjenpaneldyrlæger kan lave en øjenlysning, inden hunden indgår i avlen.

Dyrlægens guide til øjensygdomme hos hund og kat

Se guiden og få overblikket her…

Øjenundersøgelsen

Når du skal undersøge en patient for katarakt, skal pupillen udvides med Mydriacyl®. Pernille fortæller, at hvis du ikke har en spaltelamper, kan du anvende stærkt fokalt lys på dit oftalmoskop sammen med lupbriller. Du skal lyse lidt fra siden. Du kigger efter, om retina kaster lys tilbage i linsen. Her skal du skelne mellem, om du ser retinarefleks gennem linsen, eller om den er uigennemsigtig. Hvis du ikke kan se retina refleks, har patienten katarakt.

Senil nukleær sklerosering

Senil nukleær sklerosering bliver ofte fejlfortolket som katarakt både af ejer og dyrlæge, men det er en alderdomsfortætning af linsen. Tilstanden opstår, fordi linsekapslen holder linsen i den samme størrelse gennem hele livet. Men inde i linsen vokser cellerne, herved bliver linsen mere og mere kompakt, jo ældre dyret bliver. Det giver det skleroserende udseende, som giver et hvidgråt eller hvidblåt skær, når vi kigger ind i pupillen. Over 50% af patienterne er over 7 år.

Det er ikke noget patienterne bliver blinde af, men synet kan være let sløret. Det påvirker ikke patienten, og de skal ikke opereres.

Under en konsultation kan du hurtig tjekke pupillen uden at udvide den. Du kan anvende dit oftalmoskop og kigge ind i øjet. Her får du en fornemmelse af, at du ser nethinden og synsnerven igennem den lille pupil. Det kan vi ikke se ved en rigtig katarakt. Der kan forekomme en kombination af sklerosering og katarakt, som du kan se, hvis du udvider pupillen. Det behøver ikke være en total katarakt, men punktformede skyer (opaciteter), der ligger i linsen rundt omkring. De vil være uigennemsigtige og ligne iskrystaller.

Linse induceret uveitis

Efterhånden som katarakten udvikler sig, kan der komme sprækker i linsekapslen, hvilket frigiver linseproteiner ud i øjet. Immunforsvaret i øjet er blevet dannet på et senere tidspunkt end linsen, derfor er linsematerialet ukendt for øjet. Øjet reagerer allergisk og udvikler uveitis.

De patienter skal vi behandle hurtigt, ellers risikerer vi, at trykket i øjet stiger, og på sigt kan de miste øjet. NSAID eller steroid øjendråber kan holde det nede. Pernille siger, at det er vigtigt, at vi når at fange de patienter inden uveitis opstår, fordi de måske kan opereres med god succes. Hvis vi finder katarakten for sent, kan det udelukke en operation, fordi vi ikke kan kontrollere reaktionen postoperativt.

Kataraktoperation

En kataraktoperation bliver lavet på patienter med total katarakt, hvor de er helt blinde. I Danmark er der kun en dyrlæge, øjenspecialist Claus Bundgaard, som laver operationen med god succesrate på 85-95%. Det kræver ekspertise og rutine for at lave operationen.

Forundersøgelsen

Ikke alle kataraktpatienter er kandidater til sådan en operation, da der følger en krævende postoperativ behandling, som ejer skal udføre. 10-12 gange om dagen skal øjnene dryppes i op til 3 uger.

Patienten bliver undersøgt for at sikre, at der ikke er andet i vejen med øjet eller endokrine tilstande, som vi skal have kontrolleret inden. Ved PRA vil retina være atrofieret, og synet kan vi ikke redde ved en operation. En ERG-undersøgelse (elektroretinografi) af patienten kan afsløre, om retina er funktionel.

Lige inden operationen tjekker den opererende dyrlæge med ultralyd for linseruptur og linse induceret uveitis. Især ved sukkersyge katarakt ser vi det, da katarakten udvikler sig hurtigt. Det vil give en voldsom reaktion i øjet, som vi ikke kan kontrollere postoperativ, og patienten vil ikke blive opereret.

Der er altså et begrænset tidsrum for en operation, da sekundære sequela kan udvikle sig og forhindre operationen. Pernille siger, at jo hurtigere beslutning, jo bedre prognose.

Operationen

Hunden vil være i narkose og ligge i respirator. Den får muskelafslappende, hvorved øjet buler frem i hovedet og bliver nemmere tilgængeligt. En incision gennem øjet i den dorsale del af limbus og gennem forreste linsekapsel giver adgang til linsen. Med en lille ultralydmaskine bliver linsemateriale banket i stykker og suget ud. Når alt materiale er ude, polerer kirurgen linsekapslen efter, og hvis linsekapslen er gået i stykker, lægger man en kunstig linse i.

Komplikationer

Mennesker reagerer næsten ikke ved sådan en operation, men hunde og katte har et andet immunrespons i øjet, derfor kan de reagere ret voldsomt. Der er risiko for, at trykket stiger i øjet efter operationen.

Hvis linsekapslen er gået i stykker, kan man ikke lægge en kunstig linse ind, hvorved patienten ikke vil have sin normale tilpasning af synet, men de vil ikke være blinde.

Relevante links

Pernilles informationer:

Du får akutte øjenpatienter!

…uanset om du vil se dem eller ej

Bliv godt klædt på med online kurset, så du ved, hvad du ikke må over se. Klik her…