De 3 vigtigste årsager til akut blindhed hos hunde med Claus Bundgaard

De 3 vigtigste årsager til akut blindhed hos hunde med Claus Bundgaard

Sådan undersøger dyrlægen for akut blindhed

Hunde med akut blindhed kan vi alle blive præsenteret for. Nogle skal henvises, men nogle kan du spare for turen. De 3 vigtigste årsager til akut blindhed hos hunde er sukkersyge katarakt (grå stær), bilateral nethindeløsning og Sudden Acquired Retinal Degeneration (SARD).

Claus Bundgaard arbejder på AniCura Aarhus Dyrehospital som specialdyrlæge i oftalmologi. I dag fortæller han om årsager til akut bilateral blindhed hos hunde, herunder  diagnosticering og behandling.

Du får akutte øjenpatienter!

…uanset om du vil se dem eller ej

Bliv godt klædt på med online kurset, så du ved, hvad du ikke må over se. Klik her…

Sukkersyge katarakt (grå stær) som årsag til akut blindhed hos hund

stær udvikler sig typisk relativt langsomt og tager måneder eller år at udvikle. Men lige præcis sukkersyge katarakt kan udvikle sig hurtigt, kan opstå hos selv velbehandlede diabetes hunde. Op mod 60% af hunde med diabetes udvikler sukkersyge katarakt.

Claus forklarer, at stofskiftet i linsen kan ændre sig hos hunde med diabetes, hvilket resulterer i, at væske suges ind i linsen. Det ødelægger linsens struktur, og linsefibrene bliver revet fra hinanden. Derfor udvikler de relativt hurtigt grå stær.

Diagnosticering af sukkersyge katarakt 

Ved øjenundersøgelsen vil du se en uklarhed i pupilåbningen, men det kan have flere årsager, f.eks. aldersbetingede forandringer. Det må vi ikke overfortolke som grå stær, men hvis der er markante hvidgrå forandringer, så skal vi få en mistanke.

Andre differentialdiagnoser til sukkersyge katarakt:

  • Aldersbetingede forandringer
  • Sammenvoksninger omkring pupilåbning som følge af tidligere regnbuehindebetændelse
  • Medfødt persisterende pupilmembran
  • Linseluksation – typisk unilateral

Diagnosen kan understøttes af andre symptomer på diabetes og blodglukose.

Du kan lære meget mere om diagnosticering og behandling af katarakt i podcasten og artiklen her…

Behandling af sukkersygekatarakt

Claus siger, at sukkersyge katarakt kan man operere med en relativ høj succesrate. Vi skal fortælle ejer, at der er en risiko forbundet med det, da linsen kan suge væske til sig, hvilket kan medføre at linsekapslen sprækker, og linseproteiner frigives til øjet. Øjet reagerer kraftigt på det,  og det vil føre til en forværring med rødme. 

Hvis du vil vide mere om, hvordan du undersøger og behandler “det røde øje”, bør du høre podcasten eller læse artiklen her…

handy guide til endokrine lidelser hos hund og kat som cushings, addisons og thyoideaproblemer

Få et fuldt overblik over de vigtigte endokrine lidelser.

Klik her og se vores artikel om de endokrine lidelser her…

Bilateral nethindeløsning som årsag til akut blindhed hos hund

Bilateral nethindeløsning kan vi bl.a. se hos ældre hunde med hypertension. Det vil give retinale blødninger og udsivninger under nethinden, der forårsager nethindeløsning. Det opstår på begge øjne med kort tids mellemrum, hvilket resulterer i bilateral blindhed. Hypertension er ofte sekundært til andre lidelser som f.eks. hjerteproblemer eller nyreproblemer, og derfor skal disse patienter altid i videre udredning.

Diagnosticering af bilateral nethindeløsning

Patienterne præsenteres blinde med dilaterede pupiller, relativ klar cornea og uden rødme.

Glaukom vil være en differentialdiagnose, vi skal udelukke, men det opstår ofte unilateralt. Du laver en fuld øjenundersøgelse og måling af det intraokulære tryk. Hvis trykket er normalt, så er det ikke glaukom, herved kan mistanken falde på hypertension.

Hundens blodtryk kan vi måle enten ved Doppler eller Oscillometrisk metode. Anæstesiapparatet er ikke diagnostisk fintfølende nok, men det kan vi bruge, hvis man ikke har andet.

Behandling af bilateral nethindeløsning

Akut nethindeløsning skal vi behandle hurtig, hvis der skal være håb om, at hunden får synet tilbage. Den primære årsag til hypertension skal vi tage os af. Derudover kan vi behandle med blodtrykssænkende midler og diuretika for at sænke trykket, samt steroider for at få nethinden på plads igen. Hvis det er en bulløs nethindeløsning, hvor den buler frem, er der ca. 30% chance for, at hunden får synet igen, hvilket er et forsøg værd.

Prædisponering for bilateral nethindeløsning hos visse hunderacer

Nogle racer som italian greyhound og whippet er prædisponeret for bilateralt nethindeløsning.

De har problemer med glaslegemet, der bliver flydende i en ung alder. Det kan være vanskeligt at behandle, fordi problemet ligger i glaslegemet, som er for flydende, hvilket kan løsne retina. Især de hunde, der leger voldsomt og rusker deres legetøj, er i risikogruppen for nethindeløsning.

Dyrlægens guide til øjensygdomme hos hund og kat

Se guiden og få overblikket her…

Sudden Acquired Retinal Degeneration (SARD) som årsag til akut blindhed hos hund

SARD er en sygdom, der ikke er fuldstændig klarlagt. Karakteristisk for SARD er, at det rammer midaldrende, overvægtige hunde af mindre racer, og tævehunde er overrepræsenteret. Hunden bliver blind i løbet af nogle få dage eller en uge.

Diagnosticering af SARD

Patienten vil have store dilaterede pupiller, men klar cornea og ingen rødme i konjunktiva. Pupilåbning vil have en form for tomhed, og fundus vil se normal ud med normale blodkar og refleksion. Forinden synstabet har nogle af patienterne forbigående Cushings-symptomer med PU/PD.  Hvis vi laver en ACTH-test, så vil nogle af dem falde ud som Cushings-patienter, men ikke alle.

Tidligere udredte vi de her patienter for  Cushings. Det er vi gået væk fra, men hvis de har Cushings-agtige symptomer, skal vi følge op på det.

SARD kan være vanskeligt at diagnosticere, da man kan tro, at det er et centralt problem f.eks. hjerneblødning, meningitis, tumorer eller stroke, der kan ramme synsfeltet. Hvis der ikke er andre neurologiske symptomer, skal vi anvende elektroretinografi (ERG) for at differentiere central blindhed fra perifer blindhed. Man kommer en kontaktlinse i øjet og elektroder på hovedet, hvorefter man stimulerer retina med lysimpulser ind i øjet. Hvis retina fungerer, vil det vise en kurve, og hvis ikke der kommer et signal frem, så har vi diagnosen. Det kan vi bakke op med en blodprøve med let forhøjet alkalisk phosphatase (ALP) og evt. ACTH-test.

Irisatrofi hos ældre små hunde er også en differentialdiagnose. Iris atrofierer, så den vil have forringet eller ingen pupilrespons. De hunde har dilaterede pupiller, og pupillen vil ikke reagere normalt på lysrespons.

Behandling af SARD

Claus fortæller, at lige nu er der ingen aktuel behandling, derfor er det heller ikke lige så akut som glaukom eller nethindeløsning.

Relevante links

Du får akutte øjenpatienter!

…uanset om du vil se dem eller ej

Bliv godt klædt på med online kurset, så du ved, hvad du ikke må over se. Klik her…