Tips til at undgå stress og burnout og få det liv, du ønsker dig med Gunila Pedersen

Tips til at undgå stress og burnout og få det liv, du ønsker dig med Gunila Pedersen

Udbrændthed og stress er alt for almindeligt i vores branche. Coach Gunila Pedersen deler her sine tips til en bedre work-life-balance


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Gunila Pedersen er dyrlæge og Master Certified Coach. Hun er uddannet dyrlæge i Danmark, og tog efter endt uddannelse til Spanien, hvor hun havde sin egen klinik i 10 år, inden hun tog til England, hvor hun nu arbejder i akutmodtagelsen.

Gunila har selv haft et “burnout” og har oplevet at gå ned med stress. Det gjorde, at hun lagde dyrlægelivet på hylden i et helt år, inden hun genfandt gnisten via coaching, som hun nu kombinerer med dyrlægelivet.

I denne podcast giver Gunila tips til, hvordan du kan undgå stress og udbrændthed, og få det (arbejds)liv, du ønsker.

Selvtvivlen er en udfordring, mange står overfor

Tvivlen på sig selv eksisterer hos alle. Gunila har coachet både nyuddannede og erfarne dyrlæger. Fælles for dem alle er tvivlen om, hvorvidt de har truffet de rigtige beslutninger og gjort det godt nok.

Journaling – et værktøj til selvrefleksion

Gunila anbefaler journaling, som er et redskab til at afdække og forstå dine tanker. Start med at skrive dine tanker og følelser ned. Det hjælper med at skabe ro i dit sind og giver perspektiv over dine tanker.

Når Gunila har en dårlig fornemmelse, tager hun sig tid til at skrive sine tanker ned uden censur og undersøger, hvad der er galt. Efterfølgende reflekterer hun over, om tankerne er velbegrundede – det skaber både struktur og perspektiv.

Et eksempel på en “dårlig tanke” kan være langvarig tvivl om jobvalg. Tankerne om, hvorvidt man skal skifte job, kan køre i ring i årevis, indtil de bliver skrevet ned og bliver set udefra.

Sæt grænser og øv dig i at sige nej

I en travl verden kan det være svært at sige nej til de mange forpligtelser og opgaver, der hober sig op. Men det er vigtigt at kunne etablere klare grænser, der kan hjælpe dig med at skabe positiv forandring i dit liv.

Du kan ikke ændre på, hvordan andre handler, eller stoppe din chef i at give dig arbejdsopgaver med hjem, men du kan tage styringen over din egen tid ved at lære at sige nej. Hvis din nuværende situation medfører frustration og irritation, skal du overveje at søge alternativer. Hvis f.eks. du har en dårlig chef, så tag kontrol, sæt grænser og find evt. et andet job i stedet for at blive i det nuværende.

At sige nej kan være en udfordring, især når det handler om ting, vi nyder at gøre. Ikke desto mindre er det nødvendigt at prioritere for at opretholde en sund balance i livet. Hvis du siger ja til alt – både på arbejdet og i privaten, vil 24 timer i døgnet ikke være nok.

Selvom det kan være skræmmende at afvise fællesskaber eller aktiviteter, er det vigtigt at huske, at det ikke er farligt. Det handler om at opnå perspektiv og stille sig selv de rigtige spørgsmål: Hvorfor er det svært for mig at sige nej? Hvorfor ønsker jeg at sige nej?

Og husk, at du har ret til at fortryde, ændre mening og sige nej, selvom du allerede har sagt ja. Det er ikke forbudt at ændre kurs, selvom du tidligere har sagt ja.

Prioriter de vigtige opgaver

Uanset hvor travlt du har, eller ikke har, er det vigtigt at tage kontrol over dine tanker og give din hjerne mulighed for at slappe af. Ellers kan du ende med at føle, at uanset hvor hurtigt du løber, når du aldrig de mål, du stræber efter.

For at undgå, at din opgaveliste bliver uendelig lang, er det afgørende at bevare perspektiv og undgå at tro, at du konstant skal tilføje mere til den, før du kan slappe af.

Du skal være skarp på, hvad der er vigtigt og ikke vigtigt. Spørg dig selv, hvad der kan vente. Er det f.eks. vigtigt at yde en fremragende service til denne klient? Er det virkelig vigtigt, at du svarer på mails lige nu? Og hvilke mails er vigtige at besvare med det samme og hvilke kan vente lidt?

Desuden er det vigtigt at reflektere over, hvorfor noget opfattes som vigtigt, især hvis din hjerne fortæller dig, at alt er vigtigt. Din hjerne er nemlig ikke altid i stand til at skelne, så det kræver selvindsigt at afgøre, hvad der faktisk er vigtigt.

Nogle opgaver tager meget tid, men de er ikke altid nødvendige, og når du er stresset, mister du perspektivet.

Accepter dine følelser

En måde at undgå stress på er at anerkende, at du ikke altid vil føle dig glad eller tilfreds med det, der sker i livet. Det er okay at føle sig ked af det, selv over små ting. Lad dig selv føle og acceptere dine følelser.

Coaching som middel til at opnå perspektiv

At få perspektiv er nøglen til at undgå stress, og det er faktisk ikke så svært, når du begynder at skrive dine tanker ned og ser, hvordan de påvirker dig.

Det er vigtigt at finde en person, der kan stille spørgsmål til dine tanker og hjælpe med at sætte perspektiv. Hvis du ikke har en derhjemme, der kan hjælpe med dette, så søg hjælp hos nogen, der kan stille de rigtige spørgsmål.

Relevante links

Har du spørgsmål til Gunila, kan du finde yderligere information på:

Gunila nævner Katie Byron i podcasten, som du kan læse mere om på https://thework.com/

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…