Laveste fællesnævner eller højeste faglige standard for tandbehandling med Brook Niemiec

Laveste fællesnævner eller højeste faglige standard for tandbehandling med Brook Niemiec

Brook Niemic er specialdyrlæge i veterinær odontologi (DAVDC, DEVDC). Han er stor fortaler for forbedret forståelse, forebyggelse og behandling af tandrelaterede lidelser, og er medforfatter til World Small Animal Veterinary Association’s (WSAVA) Global Dental Guidelines.


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Brook har været i almen praksis i 5 år, så han ved, hvilke udfordringer vi står med, og kender den gennemsnitlige klient. I podcasten her snakker vi om vigtigheden af veterinær odontologi, samt hvordan vi kan forbygge tand- og mundhulelidelse vha. tandrens og forebyggende hjemmebehandling.

Tandlidelser er en af de hyppigste problemer hos smådyr

Tand- og mundhulelidelser er blandt hyppigste lidelser hos smådyr. Og er steget i takt med, at hundene lever længere og vi er blevet bedre til at diagnosticere. Det er et stort (velfærds)problem, fordi det forårsager smerte, selvom patienterne sjældent viser tegn på smerte.

Brook fortæller, at tandkødslidelser forekommer hos op mod 90% af alle hunde ved 1-årsalderen og hos 80-85% af alle katte.

Med andre ord har næsten alle dyr, der kommer ind på en smådyrsklinik, tandproblemer. Men til trods for det, får 90% af hundene ingen behandling, fordi vi ikke anbefaler at behandle, eller ikke behandler tidligt nok.

Forebyggende tandbehandling

Forebyggende tandbehandling er meget udbredt humant – vi børster tænder dagligt og går til tandlæge årligt. Men det er ikke tilfældet, når det kommer til vores kæledyr, endnu.

Regelmæssige tandtjek kan forebygge mundhulelidelser

Veterinært har vi generelt brug for mere forebyggende behandling, siger Brook. Men desværre er der en udbredt frygt for anæstesi blandt ejerne, og det kan være en udfordring i forhold til at få patienterne ind til regelmæssige tandtjek.

Brook fortæller, at anæstesirisikoen er minimal, hvis man gør det rigtigt og monitorerer korrekt. Anæstesivarigheden er dog en risikofaktor, og af den grund kan det heller ikke svare sig at udskyde tandrensen. Det er altså bedre at lave en 45 minutters procedure hvert år, frem for at vente 4 år og lave en 4 timers procedure.

Generelt er livet en opvejning af omkostninger og fordele. Og når man taler om anæstesi og tænder, vægter fordelene meget tungere end den lille risiko, der er ved anæstesi, siger Brook.

Tandpleje i hjemmet er vigtig

Et studie har vist, at det er nyttesløst kun at få renset tænder 1 gang hver 6. måned, hvis man ikke børster tænder jævnligt, fordi bakterierne vokser frem i løbet af meget få uger.

Det vil sige, at hvis en hund får renset tænder én gang om året uden at blive behandlet i hjemmet, vil den være inficeret 50 uger om året.

Daglig tandbørstning er den ideelle forebyggelse. Men der er en lang række andre alternativer og supplementer i form af f.eks. tandplejende foder, godbidder, tyggestænger og tyggelegetøj.

Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Tandbehandling som en del af sundhedspakken

Det er blevet mere almindeligt, at dyreklinikker laver sundhedspakker, som klienterne betaler et fast månedligt beløb for.

Indholdet i pakkerne varierer, men typisk indeholder de x antal konsultationer/sundhedseftersyn, kloklip, vægttjek, x antal blodprøver, gratis receptskrivning, x antal afføringsprøver m.m., og nogle vælger også at have en årlig tandrens inkluderet.

Brook er fortaler for at have tandrens inkluderet i pakkerne. Det gør nemlig, at patienter kommer ind jævnligt, så vi kan opdage og behandle eventuelle problemer, inden de udvikler sig til mere seriøse lidelser.

I podcast nr. 33 snakker vi netop om, hvordan vi opbygger effektive sundhedspakker. Hvis du vil du høre mere om, hvordan vi bedst sikrer dyrene mod sygdom, holder det månedlige beløb nede og samtidig giver klienten en følelse af tryghed og af at have sparet penge, bør du høre podcasten eller læse artiklen her…

Prisen må ikke gå ud over kvaliteten

En almindelig tandrens tager ikke lang tid, og anæstesi er relativt billigt. Så når vi prøver at presse prisen i bund for en tandrens, er det ofte fordi vi prøver at lave mange på kort tid, og det går ofte ud over kvaliteten.

Det er okay at lave billige tandrens, hvis man sørger for at være grundig og gøre et ordenligt stykke arbejde, siger Brook.

Røntgen er desuden helt centralt for diagnostikken, og en tandrens uden røntgen er bare ikke godt nok. Brook fortæller, at 25% af de patologiske fund finder man ved den kliniske undersøgelse, 25% under anæstesi og 50% med røntgen. Man misser altså en del patologi uden røntgen.

Et andet problem med tandrens uden røntgen er, at man kun tager toppen af isbjerget. Det giver et forvrænget billede af virkeligheden og det vil ligeledes være sværere at opdage patologi, når potentielt syge tænder ser rene og pæne ud.

Relevante links

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…