Den nye bogføringslov med min revisor Heidi Andersen

Den nye bogføringslov med min revisor Heidi Andersen

Her får du et overblik over, hvad den nye bogføringslov betyder for dig og din virksomhed.


Heidi Andersen er registreret revisor med 25 års erfaring. Hun er stifter af 2A Revision, som laver alt inden for regnskab for mindre virksomheder. 

I denne podcast taler vi om, hvad den nye bogføringslov helt konkret kommer til at betyde for dig og din virksomhed. 

Hvad betyder den nye bogføringslov for din virksomhed?

Det primære formål med den nye bogføringslov er at digitalisere virksomheders bogføring, således det bliver lettere for Skatte- og Erhvervsstyrelsen at sikre, at lovgivningen bliver overholdt.

Elektronisk bogføring

Den nye bogføringslov stiller krav om, at alle bilag ligger elektronisk, og på sigt i et bogføringssystem, der er godkendt af Erhvervsstyrelsen. Dermed bliver det slut med at lave regnskab i Excel og have kvitteringer liggende i skuffen, siger Heidi.

Den eneste undtagelse for bogføringspligten er virksomheder, hvis årlige omsætning er under kr. 300.000,-. 

Bogføringsbeskrivelse

Bogføringsloven stiller ydermere krav om, at alle virksomheder har en bogføringsbeskrivelse med en redegørelse for, hvordan man laver bogføringen, hvor og hvordan man gemmer bilag, hvordan man fremsender dem, hvis SKAT efterspørger dem osv. 

Sørg for, at bogføringsbeskrivelsen bliver opdateret, således det, der står i beskrivelsen, også er det, der bliver gjort i virksomheden. Evt. revider beskrivelsen en gang om året.

I podcasten nævner jeg ClickUp, hvor man nemt kan lave arbejdslister og oprette påmindelser, så man ikke glemmer småting som f.eks. revision af bogføringsbeskrivelsen.

Her kan du se, hvordan min bogføringsbeskrivelse ser ud:

Bogføring og afstemning hver måned
Ansvarlig: Søren Drimer Pejstrup

Hvorfor
Korrekt bogføring af transaktioner er afgørende for effektiv drift af virksomheden. Det sikrer bl.a. korrekt løn til tiden, ingen rykkergebyrer, overensstemmelse mellem transaktioner og bogføringen eller undgår ubehagelige overraskelser som ubetalte regninger, der ikke er penge til.

Resume
Denne SOP beskriver hvordan vi henter kontoudtog i banken, at logger på regnskabsprogrammet Dinero, hvordan udvalgte poster skal bogføres, hvordan momsen skal angives korrekt og hvordan vi foretager korrekt bankafstemnig. Konkret uploades alle fakturaer digitalt til Dinero, der også står for sikker og regelmæssig backup.

Interval
4 gange om året i begyndelsen af hvert kvartal, hvor vi håndterer den forgangne periodes poster.
Et eksempel på hvordan en bogføringsbeskrivelse kan se ud
opstart og manager af dyreklinik

Klik her for at lære mere…

Vigtige datoer

Bogføringsloven trådte i kraft d. 1. juli 2022, dog er reglerne om digital bogføring ikke gældende endnu. I løbet af 2023 vil det være forventeligt, at udbydere af regnskabs- og bogføringssystemer anmelder deres systemer og bliver godkendt af Erhvervsstyrelsen. 

Reglerne om digital bogføring træder i kraft d. 1. januar 2024 træder for alle selskaber, og d. 1. januar 2026 for enkeltmandsvirksomheder. 

Er du i tvivl om, hvilket bogføringsprogram, du skal vælge?

I podcasten nævner vi flere regnskabsprogrammer, bl.a. Dinero og e-conomic. Der er fordele og ulemper ved alle programmer, siger Heidi. Eksempelvis har Dinero en gratis udgave og det har e-conomic ikke. Til gengæld har e-conomics en del samarbejder med booking- og journalsystemer, som gør integrationen af elektronisk bogføring relativt nemt.

Mange virksomheder har allerede elektroniske løsninger, og det skal de blot fortsætte med, siger Heidi.

Digital bogføring gør mange ting meget lettere – både for virksomhedsejeren, revisoren og Skatte- og Erhvervsstyrelsen, og så giver det en tryghed, at der ligger en elektronisk backup af alle bilag. Digital bogføring gør det også lettere at få hjælp i hverdagen af din revisor, da mange ting kan løses hen ad vejen, i stedet for sidst på året.

Relevante links

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…