Med den rigtige rådgivning kan du fange de rigtige diarre-patienter og hunde med vekslende afføring og samtidig levere en god service til de klienter, der vil hjælpe deres kæledyr bedst muligt. Probiotika og loppefrøskaller til hunde kan nemlig afhjælpe nogle milde former for diarre hos hunde.
Vejledning for ejere
Få en klar og konkret forklaring på SpørgDyrlægen.dk, der forklarer emnet i et lettilgængeligt sprog.
➤ Hund med tynd mave: Dyrlægens guide til effektiv behandling
Dyrlæge Gunvor Vibe er Seniorassistent på Dyrehospitalerne Gråsten og Sønderborg. Hun har speciale i mavetarmlidelser og har mange års erfaring indenfor behandling og rådgivning af diarrépatienter. Gunvor Vibe fortæller i dag om, hvad vi skal spørge ind til og vejlede om, og hvornår vi skal være bekymret for en diarrépatient.
Når vi snakker med en ejer til en diarrépatient, er det vigtigt at vide, hvor almen påvirket patienten er. Hvis patienten både har diarré og opkast, anbefaler Gunvor Vibe, at vi ser dyret den samme dag, da de meget hurtigere vil blive dehydreret og almen påvirket. Små hunde og hvalpe vil også hurtigere blive dehydreret end større hunde.
De fleste ejer vil ikke selv kunne vurdere om deres dyr er dehydreret. Gunvor Vibe vil gerne have de patienter ind først på dagen, hvorved de kan blive væsket op og sendt hjem til aften. Det er også billigere for klienten. Ejer skal her være opmærksom på, at dyret drikker selv, og den holder det i sig, efter den er blevet væsket op.
Konsistens og tilblanding i afføring kan lede os retning af en årsag. Gunvor Vibe foreslår, at få ejer til at beskrive konsistensen af afføringen. Hun spørger ind til frisk blod i fæces eller fordøjet blod, hvilket giver en mørkfarvning.
Løs afføring i slutning af dagen eller i forbindelse med træning, kan være tegn på en nervøs eller stresset hund. Gunvor Vibe har god erfaring med det beroligende middel Kalm til de patienter.
Slim i afføring eller hinder omkring fæces er et klassisk symptom på tyktarmskatar. Det er ofte ældre hunde, som har trængninger og svært ved at holde sig, men de har det alment vel og er ikke en akut patient. Gunvor Vibe anbefaler en fiberrig kost eller tilskud med HUSK (loppefrøskaller), der blandes i en kop vand og røres op med dåsemad eller A38. Hvis det ikke virker, tilråder Gunvor Vibe en koloskopi.
Dyr der kaster op er ofte alment påvirket, da de ikke kan holde væske i sig. Gunvor Vibe spørger ind til, hvordan opkastet ser ud, og hun er særlig opmærksom på blodtilblanding. Ejer bemærker, hvis der er frisk blod tilblandet, hvorimod fordøjet blod, der vil ligne brunfarvet kaffegrums ofte overses.
Gunvor Vibe anvender ikke Maropitant til opkastende patienter. Det slører symptomer i op til et døgn. Det er kun, hvis hun ved, hvad patienten fejler f.eks. sekundære mavetarmlidelser til nyre- eller leverlidelser.
Derimod anvender hun gerne Metoclopramid til at give den opkastende patient ro om natten. Det kan vi finde i injektionsform og tabletter til hund, og det virker kun i 6-8 timer. Metomotyl vil ikke kunne maskere eventuelle fremmedlegemer. Lægemidlet har en særlig gavnlige effekt på motiliteten i ventriklen og forreste del af tarmen, herved undgår vi ileus i patienten ved de akutte gastroenteritter
Hvis dyret fortsætter med at kaste op, skal de til kontrastundersøgelse.
Diarrépatienter, der har det alment vel, kan vi i første omgang foreslå skånekost. Det kan være i/d dåsemad, som klienten køber ved dyrlægen, men det kan også være hjemmelavet. Hjemmelavet skånekost skal bestå af ris og letfordøjeligt proteiner f.eks. kogt kylling, torskerogn, magert fisk eller hytteost. Gunvor Vibe anvender især hytteost til de proteintabende enteropatier. I vandet fra den kogte kylling kan man udkoge risene i en time. Kødet skal udgøre ⅓ eller ¼ af portionen.
Ejer skal tilbyde patienten små portioner (1-2 spiseskefulde) afhængig af patientens størrelse. Hvis det er dåsemad kan man blande det op med lunkent vand for at gøre det mere appetitstimulerende.
Væske skal bestå af afkogt vand i små portioner, og det skal de tilbyde hyppigt. Gunvor Vibe siger, at de skal tilbyde 1 dl hver halve time, det højner chancerne for at dyret kan holde det i sig.
Hvis patienten er almen vel, hvor den holder væske og føde i sig, kan de sagtens leve af skånekost i op til en uge.
Ved siden af skånekosten anbefaler Gunvor Vibe også at supplere med probiotika f.eks. Pro-kolin+ eller ZooLac. Det er med til at balancere tarmfloraen, samtidigt kan de have en stoppende effekt.
ZooLac giver Gunvor Vibe i kombination med diæt til hunde med grødet afføring. Pro-kolin+ giver hun, når afføringen er lidt tyndere, fordi Pro-kolin+ indeholder lerjord, der virker stoppende, samt indeholder det også mælkesyrebakterier.
Hvis en hund har kastet meget op, og ejer lige vil se tiden an, kan man forsøge med én fastedag, hvor hunden kun tilbydes afkogt vand. Hvis den kan holde det i sig, kan ejer forsøge med små portioner hjemmelavet skånekost. Hunden skal gerne drikke i løbet af det døgn, ellers skal de komme ind med den.
Gunvor Vibe anbefaler bestemt ikke det til kat, da de har risiko for at udvikle fedtlever, og ofte er kattene også betragtelig dårligere, når det endelig opdages, at de har en mavetarmlidelse.
Især unge dyr under 2 år med diarré vil Gunvor Vibe gerne have en afføringsprøve fra, for at undersøge for giardia eller cryptosporidier. De vil have vekslende perioder med slimet karrygul diarré. Det ser Gunvor Vibe især efter våde og lune vintre, hvor de drikker af stillestående overfladevand.
Hos Gunvor Vibe udleverer de bærer til opsamling af afføring, inden de kommer ind. Hvis det er meget tyndt, kan man anvende en pipette til at suge det op med.
Diarrépatienter behøver ofte ikke at få antibiotika, medmindre vi har set dyret med den samme lidelse inden for de sidste 3 mdr. Vi gør ikke ejer en tjeneste ved at udlevere det, da det kan forlænge processen.
Gunvor Vibe anvender kun antibiotika ved feber, fordi de er systemisk påvirket eller ved blod i afføring, fordi der er et tab af overfladeceller i tarmen, hvilket øger risikoen for patogene bakterier trænger over tarmvæggen.
Hvis Gunvor Vibe har sendt patienter hjem efter indlæggelse, ringer hun op til ejer dagen efter. Det kan være en veterinærsygeplejerske eller dyrlæge afhængig af sværhedsgraden af problemet. Gunvor Vibe får en snak om, hvordan de skal reagere, og hun giver gode råd omkring fodring.