Mastcelletumorer hos hund og kat: Alt dyrlægen skal vide

Mastcelletumorer hos hund og kat: Alt dyrlægen skal vide

en systematisk tilgang til diagnosticering af mastcelletumor hos hund og kat med specialdyrlæge i onkologi steen engermann

Mastcelletumor eller masocytom er den mest almindelige hudtumor hos hunde, men forekommer mindre hyppigt hos katte. I denne podcast fortæller Steen Engermann om, hvordan vi stiller diagnosen, hvor metastaser fra mascelletumorer typisk lokaliserer sig, samt hvad vi skal være opmærksomme på ved kirurgi af mastcelletumorer.

Steen Engermann arbejder på AniCura Aarhus Dyrehospital. Han blev dyrlæge i 1990 og blev certificeret i onkologi af Den Danske Dyrlægeforening i 2007 og er siden blevet specialdyrlæge i onkologi.


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

[thrive_2step id=’6726′]Klik og vær med…[/thrive_2step]

Medicinsk behandling af mastecelletumor

Telazoprid

Efter udgivelsen af denne podcast er stoffet Telazoprid blevet tilgængeligt i Danmark. Det virker ved at binde sig til FRα-receptoren på kræftcellerne og forhindre dem i at optage folinsyre, som er nødvendig for deres vækst og overlevelse.

Stoffet gives som en injektion direkte i knuden.

Bivirkninger omfatter smerte i knuden, kvalme, opkastning, diarre, appetitløshed, træthed og feber. Telazoprid kan i nogle tilfælde få hele mastcelletumoren til at nekrotisere væk uden kirurgi, eller som minimum mindske størrelsen.

Masitinib

Stoffet Masitinib virker ved at hæmme aktiviteten af ​ tyrosinkinase, som er involveret i kræftcellernes vækst og spredning. Produktet fås som tabletter i forskellige styrker, og doseringen afhænger af hundens størrelse og sundhedstilstand. Bivirkninger omfatter kvalme, opkastning, diarré, tab af appetit og træthed.

Mastcelletumorer varierer meget

Mastocytomer kan ligne alle mulige andre tumorer og de kan sidder rigtig mange steder i kroppen. Man kan blive enormt snydt, hvis ikke man går systematisk frem, fortæller Steen.

Den klassiske fejl er at finde en blød knude, der føles som en uskyldig fedtknude, men som viser sig at være en aggressiv mastcelletumor.

Knuderne kan desuden både opfører sig fredsommeligt og ikke genere patienten, men de kan også være røde, inflammerede og gøre ondt.

Et klinisk hint kan være, at knuden skifter i størrelse – altså vokser og svinder meget hurtigt – alt efter hvor inflammeret knuden er. Har knuden haft en udtalt degranulering af en mastcelletumor kan den desuden være systemisk påvirket af histamin og heparin.

Symptomerne vil i så fald være tegn på shock.

Mastcelletumor er den mest almindelige maligne hudtumor hos hunde. Det ses meget sjældnere hos kat, fortæller Steen.

Vi skal gerne opdage cancer så tidligt, at vi kan gøre noget og dyrene ikke behøver stråling, kemoterapi og andet. Cancer er ikke nødvendigvis en dødsdom, hvis vi ved, hvad vi skal kigge efter. Lyt til podcasten eller læs artiklen her og bliv klogere på diagnosticering og behandling af hæmangiosarkomer…

3 grader af mastcelletumorer

Grad 1

Grad 1 mastcelletumorer opfører sig næsten benignt og koster meget sjældent hunden livet, forklarer Steen.

Grad 2

Mastocytomer af grad 2 kan gå i begge retninger og være tæt på enten grad 1 eller 3, siger Steen.

Grad 3

Grad 3 mastcelletumorer er meget aggressive og patienterne lever oftest under et år.

handy guide til endokrine lidelser hos hund og kat som cushings, addisons og thyoideaproblemer

Få et fuldt overblik over de vigtigte endokrine lidelser.

Klik her og se vores artikel om de endokrine lidelser her…

Metastaser fra mastcelletumorer

Mastcelletumorer spreder sig lymfogent og sætter sig kun yderst sjældent i lungerne. Det er altså formålsløst at tage røntgen af thorax, mener Steen.

I stedet skal vi lede efter spredninger i de regionale lymfeknuder. Dette gøres også med finnålsaspiration, hvor vi skal se efter flere mastceller. Der kan være enkelte mastceller i en lymfeknude, uden at det er unormalt, fortæller Steen, men hvis der er mange, er det tegn på spredning.

En ultralydsskanning af abdomen kan også være relevant.

Kirurgi af mastcelletumorer

Målet med kirurgien er naturligt nok at fjerne hele knuden, men mastcelletumorer kan lave en falsk kapsel, der kan give indtryk af, at en mindre insition kan være nok. Hvis ikke man ved, at knuden består af mastceller, kan man altså risikere at lave en for lille operation. Det er også derfor meget vigtigt at kende celletypen inden operationen.

En grad 1 mastocytom skal have en margen på 1 cm. Grad 2 skal have 2 cm og grad 3 skal mindst have en margen på 3 cm.

Steen anbefaler kraftigt, at knuder altid sendes til histopatologisk undersøgelse. Især mastceller kan have et større omfang og være farligere end først antaget. Med den rette behandling, kan man sikre en væsentlig bedre overlevelse for nogle patienter, men det kræver altså, at vi får nogle flere oplysninger om knuden.

Steen fortæller, at han typisk sammen med præmedicineringen giver steroid (fx Fluormetylprednisolon 1ml /20kg (2mg/ml) IM eller IV 20 minutter før indgrebet), eller antihistamin for at mindske risikoen for, at mastcellerne degranulerer ved håndteringen og operationen.

Det er desuden vigtig at være meget forsigtig ved håndtering, klipning og afspritning.

DDD Faggruppe Familiedyr har i samarbejde med 4 dyrlæger udarbejdet en hygiejnevejledning til danske dyrlæger i smådyrspraksis. Vil du vide mere om, hvad en god hygiejnepolitik indeholder og hvordan den giver mening i en travl hverdag i praksis, bør du absolut høre podcasten og se artiklen her…

Relevante links

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…