Hunden basale ernæring: Hvad alle dyrlæger bør vide om kornfrit foder, kommerciel sammensætning og råfodring med ernæringsekspert Jakob Lassen

Hunden basale ernæring: Hvad alle dyrlæger bør vide om kornfrit foder, kommerciel sammensætning og råfodring med ernæringsekspert Jakob Lassen

Ernæringsspecialist, Jakob Lassen, er kvalitetschef og chef for udvikling hos Vital Petfood Group, en dansk virksomhed, der producerer hunde- og kattemad. I dag deler Jakob ud sin enorme viden og fortæller bl.a. om kommerciel sammensætning af foder, kornfrit foder og råfodring.


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Alle 3 energikilder er nødvendige

Ethvert foder er bygget op af tre overordnede energikilder; kulhydrat, protein og fedt. Hunde og katte har brug for alle 3 energikilder, men forholdet varierer fra dyr til dyr.

Hos hunde og katte tager det kun ca. 2 timer for foderet af passere tyndtarmen. Derfor er det vigtigt, at foderet kan blive nedbrudt hurtigt, ellers kan dyret ikke optage energien.

Protein og fedt er længere tid om at blive nedbrudt til glukosemolekyler, end stivelse er. Så hvis vi laver foder, der kun er baseret på fedt og protein, får dyret ikke ligeså meget energi, som hvis vi benytter alle 3 energikilder, fortæller Jakob.

Kulhydrat i kommercielt foder

Stivelse er en let tilgængelig og vigtig energikilde. Og i princippet er det lige meget, om stivelsen kommer fra kartofler, ris, korn, ærter eller noget helt fjerde.

Der er dog lidt forskel på kulhydratkilderne i forhold glykæmisk indeks. Nogle kulhydratkilder har et højt glykæmisk indeks, mens andre har et lavt – og det kan være relevant, hvis man f.eks. ønsker at give dyret en længere mæthedsfornemmelse.

Et indhold på omkring 40% stivelse til hunde er fornuftigt, men det kan variere afhængig af individuelle forhold.

Protein i kommercielt foder

Der er store forskelle på proteinkvaliteter, og der er en klar sammenhæng mellem pris og kvalitet af proteinet, herunder indholdet af essentielle aminosyrer.

Når Jakob sammensætter foder, kigger han bl.a. på indholdet af aminosyrer og har meget fokus på essentielle aminosyrer, som man gerne vil have rigeligt af.

Et billigt produkt vil overholde minimumskravet for indholdet af essentielle aminosyrer, mens dyrere produkter vil have en højere andel, siger Jakob. Hvis foderet kun lige overholder mindstekravet og hunden eller katten ikke spiser hele sin daglige ration, er der risiko for, at dyret ikke får nok essentielle aminosyrer.

EU stiller en række krav til indholdet i hunde- og kattefoder. Bl.a. er der mindstekrav for indholdet af taurin, som skal være opfyldt. Jakob fortæller, at bundet taurin er ikke muligt at måle, og derfor er man nødt til at tilsætte taurin ved siden af – også selvom der faktisk er taurin i proteinkilden. Ellers vil foderet altid slå ud som om, der ikke er taurin i.

Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Kornfrit foder – er det bedre end foder med korn?

Der er ingen evidens for, at kornfrit foder er bedre end foder med korn. Hele ideen om kornfrit foder er opstået på grund af genial markedsføring fra store virksomheder i USA, siger Jakob.

Selvom der ikke findes noget evidens for kornfrit foder, tror mange klienter stadig, at det er bedre end produkter med korn – og det er ikke sikkert, at du kan overbevise dem. Så vælg dine kampe. Så vælg dine kampe. Det letteste er bare at have et kornfrit foder som en fast del af sortimentet til de klienter, der ønsker det.

Prismæssigt er kornfrie råvarer 3-4 gange dyrere, og derfor bliver kornfrie produkter også en smule dyrere end kornprodukter. For at skrue prisen en smule ned, er producenterne muligvis gået lidt på kompromis med enten kvaliteten eller mængden af protein, siger Jakob. Og det er nok i den forbindelse, at der er opstået hjerteproblemer hos hunde, især hvalpe, der ikke har fået protein nok.

Råfodring – er det overhovedet sundt?

Det er svær at lave et fuldfoder til hund og kat, hvis man selv skal sørge for det. Jakob fortæller, at han sommetider sammensætter 50 forskellige råvarer, før det lykkedes ham at lave et kommercielt fuldfoder.

Der er lavet mange undersøgelser om råfodring af hund og kat, og det er kun ca. hver 5. opskrift, der nogenlunde rammer dyrenes ernæringsmæssige behov, siger Jakob.

Råfodring er svært og det er tidskrævende at sætte sig ind i den viden, der skal til. Råfodring er ikke bare kød. Man skal også tilsætte fedt, vitaminer og sporstoffer. Og uden tal for de enkelte råvarer, er det svært at vide, hvad og hvor meget man skal tilsætte for at dække dyrets behov.

Vi skal også huske på, at det primært er vand, vi giver, når vi fodrer råt. Kommercielt foder indeholder 5-10% vand, mens råt foder indeholder 75-85% vand. Derfor bliver mængderne ved råfodring enormt store.

Relevante links

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…