Antiinflammatorisk kost er videnskabeligt funderet og kan hjælpe dig imod stress, dårligt humør, lav energi og mange sygdomme. Og så er det ikke engang hypet hokus pokus. Stress, dårligt humør og lav energi rammer mange praktiserende dyrlæger, fordi kroppen reagerer på ydre påvirkninger og bliver kronisk belastet.
Protokoller, praktiske tips og faglig viden: Nyhedsbrev For Dyrlæger
Faglig viden, protokoller og praktiske tips til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt – uden at gå på kompromis med familien eller tiden med patienterne.
Hvad er antiinflammatorisk kost?
Antiinflammatorisk kost sænker din risiko for mange livsstilssygdomme, fordi de sygdomme alle har samme medvirkende årsag: Inflammation. Antiinflammatorisk kost er med til at sænke inflammationen gennem den mad, du spiser. Bare én måned er nok til, at det kan måles.
Antiinflammatoriske fødevarer er bl.a. de fleste grøntsager, bælgfrugter, kerner og fisk.
Eksempel på 30 antiinflammatoriske fødevare
- Blåbær
- Jordbær
- Avokado
- Grøn te
- Gurkemeje
- Ingefær
- Spinat
- Grønkål
- Laks
- Mager fisk
- Mandler
- Valnødder
- Chiafrø
- Hørfrø
- Broccoli
- Rød peber
- Tomater
- Hvidløg
- Løg
- Olivenolie
- Søde kartofler
- Bønner
- Linser
- Dadler
- Æbler
- Pærer
- Kirsebær
- Ananas
- Fermenterede fødevarer (som sauerkraut og kimchi)
- Mørk chokolade (mindst 70% kakao)
10 ting du bør holde dig fra
…hvis du vil spise antiinflammatorisk.
- Forarbejdede fødevarer: Mange forarbejdede fødevarer indeholder tilsat sukker, usunde fedtstoffer og kunstige ingredienser, der kan fremme inflammation.
- Transfedt: Findes i delvist hydrogenerede olier, som ofte bruges i bagværk, snacks og fastfood.
- Raffineret sukker: Højt indtag af sukker kan føre til inflammation og er forbundet med en øget risiko for kroniske sygdomme.
- Raffinerede kulhydrater: Hvide brød, pasta og andre raffinerede kornprodukter kan øge blodsukkeret og fremme inflammation.
- Rødt kød og forarbejdet kød: Store mængder rødt og forarbejdet kød som pølser, bacon og skinke kan bidrage til inflammation.
- Friturestegt mad: Friturestegning kan øge dannelsen af skadelige stoffer, der fremmer inflammation.
- Omega-6 fedtsyrer: Mens nogle omega-6 fedtsyrer er nødvendige, kan et for højt indtag af dem, især fra vegetabilske olier som majsolie og solsikkeolie, fremme inflammation, især hvis de ikke balanceres med omega-3 fedtsyrer.
- Alkohol: Overdreven alkoholforbrug kan føre til inflammation og skader på organer, især leveren.
- For store mængder salt: Højt saltindtag kan føre til betændelse og er forbundet med forhøjet blodtryk og andre helbredsproblemer.
- Kunstige sødestoffer og tilsætningsstoffer: Nogle kunstige sødestoffer og tilsætningsstoffer kan forstyrre tarmfloraen og bidrage til inflammation.
Læge, forfatter, foredragsholder og far – Jerk W. Langer, fortæller her, om hvordan vi kan tage de første skridt mod en antiinflammatorisk livsstil, der kan give os mere overskud i en travl hverdag.
Jerk lever af at formidle om sundhed og kost, og han har skabt fænomenet antiinflammatorisk kost, der vil få dig til at præstere bedre, sove ordentligt og blive gladere.
Gør den antiinflammatoriske livsstil let for dig selv
- Anret en tallerken med grønt fra morgenstunden og sørg for, at indholdet er spist, inden dagen er omme.
- Portionsanret dine måltider i køkkenet og lad resten af maden stå, mens du spiser. Grøntsager må gerne komme ind på bordet.
- Kniber det med at finde tid til madlavning, er forretningernes måltidsløsninger et fint alternativ, f.eks. en foliebakke med fisk og rodfrugter eller en færdigpakket salat og en dåse tun.
- Sluk fjernsynet og læg telefonen væk under måltidet. Få resten af familien med på vognen. Gode vaner er lettere at fastholde i fællesskab med andre.
- Undgå at have søde sager, chips og kiks i køkkenskufferne. Erstat de inflammatoriske madvarer med antiinflammatoriske alternativer, f.eks. nødder.
Protokoller, praktiske tips og faglig viden: Nyhedsbrev For Dyrlæger
Faglig viden, protokoller og praktiske tips til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt – uden at gå på kompromis med familien eller tiden med patienterne.
Antiinflammatorisk livsstil, hvorfor?
Din krop bliver kronisk belastet af ydre påvirkninger, herunder dårlig kost, for lidt søvn og stress. Det er alle livsstilsfaktorer, der påvirker din krop i negativ retning.
Jerk fortæller, at rigtig mange sygdomme har et kronisk inflammatorisk præg, hvor immunforsvaret er overaktivt eller fejlsporet, det ses især ved gigtlidelser, åreforkalkning, demens, depression, type 2-diabetes mfl.
Medicin skal nødvendigvis ikke erstattes, forklarer Jerk, men vi kan supplere det med en antiinflammatorisk livsstil, der ikke kun indebærer kost, men også regelmæssig motionering og oprydning i en stressende hverdag uden røg og druk.
Vi skal altså kigge på vores livsstil på den lange bane.
Find en god balance i dit liv og kvit stress!
Find hjælp og få det samlede overblik her…
Gå i gang med én sund ting!
Jerk anbefaler, at man starter med at begynde at bevæge sig lidt. Du behøver nødvendigvis ikke at svede i træningscenteret, men start med en gåtur hver dag.
Herved lægger vi noget positivt til vores liv uden at fjerne ting, som vi godt kan lide at spise. Du vil mærke, at du får det lidt bedre ved at bevæge dig, og når man begynder på en sund ting, følger de andre sunde ting ofte med.
Antiinflammatorisk kost
Middelhavskost er indbydende og lækkert. Det er også det, at antiinflammatorisk kost i hovedtræk bygger på. Det er en overvejende plantebaseret kost med en moderat mængde af fisk og kød i god kvalitet, hvor brød skal spille en meget lille rolle.
Jerk forklarer, at bælgfrugter, kerner, bønner og linser, er en vigtig del af antiinflammatorisk kost, fordi bælgfrugterne indeholder masser af tarmflora stimulerende kostfibre og proteiner af høj biologisk værdi. De indeholder den samme aminosyresammensætning, som findes i kød, hvorfor vi kan skære ned på kødet.
Kostfibrene er med til at skabe balance i tarmfloraen. Jerk beretter om studier, der har vist, at en afbalanceret tarmflora på forsøgsdyr kan påvirke humøret og give vægttab. Desuden har tarmfloraen indflydelse på adskillige funktioner i vores krop og er med til at holde tarmen tæt.
Når du vælger animalsk, må det gerne være fisk, understreger Jerk. Du vil øge mængden af omega-3 fedtsyrer, der blandt andet har antiinflammatorisk, smertelindrende, blodtrykssænkende og blodpropsopløsende effekt.
Find en god balance i dit liv og kvit stress!
Find hjælp og få det samlede overblik her…
Antiinflammatoriske fødevarer
- Grøntsager
- Bælgfrugter
- Kerner
- Nødder
- Frø
- Frugt (moderat)
- Krydderier
- Fisk
Fyld tallerken med grøntsager og bælgfrugter – det er din hovedret. I kanten kan du tilføje lidt tilbehør med et stykke kød, fisk, kartofler, fuldkornspasta eller brød af ordentlig kvalitet. Forsøg at holde dig til plantemad i dagligdagen.
Skær ned på disse fødevarer
Fødevarer, der skal skæres fra, er forarbejdede fødevarer, herunder industrimad, junkfood, kødpålæg, grillpølser og kager. Jerk fortæller, at vitaminer og fibre er taget ud af fødevaren og dårlige farvestoffer og fedtstoffer er tilføjet.
Få en skarp hjerne
Der er stærkt dokumentation for forebyggelse af Alzheimers og demens gennem en sund kost med omega-3 fedtsyrer, samt ingen rygning og intellektuel aktivering , fortæller Jerk.
En stor del af hjernen består af fedt, og en 1/5 af fedtstofferne i hjernen, består af fiskeolie, som ikke kun har en strukturel betydning, men også en funktionel betydning.
Ved at holde sig fysisk i gang hele livet er med til at generere hjerneceller i hippocampus, hvor langtidshukommelse og indlæringsevnen sidder, derfor er det også forebyggende for Alzheimers.
Dog kan man aldrig give garantier, forklarer Jerk, fordi der er en genetisk faktor indblandet. Men hvis vi ikke gør en indsats selv, vil risikoen for komplikationer være endnu større, derfor er det aldrig spildt at leve sundt, understreger Jerk.
Tag dig tid til at spise
Sluk fjernsynet og koncentrer’ dig om at spise!
Vi skal hele tiden have i baghovedet, at det tager 20 min, fra maden er kommet ned, til man føler mæthed. Hvis man koncentrerer sig om at spise og tale med mennesker, vil vi automatisk spise langsommere og indtage færre kalorier. Brug gerne 20-25 min på et måltid, så mætheden kan indtræde naturligt.
Få flere informationer omkring antiinflammatorisk livsstil på Jerks hjemmeside
Relevante links
Relevante podcasts
- Podcast: Om at brænde ud med stress – interview med dyrlæge Anja Bisgaard Engelund
- Podcast: Find glæden til trods for tidspres og stressede chefer med Ron de Jong
- Podcast: Stress: Grøn, gul, rød, stop! med stresscoach Stine Lundgaard
- Podcast: Mere overskud med bedre søvn. Sagligt indblik og konkrete ideer med Marie Holowaychuck
Praksisorienterede online kurser for dyrlæger
Målrettede, praksisnære kurser med læringsgaranti – designet til at styrke dine faglige kompetencer og hjælpe dig med at tage din praksis til nye højder.