Introduktion til Canine Osteo-Arthritis Staging Tool (COAST) med Ole Frykman

Introduktion til Canine Osteo-Arthritis Staging Tool (COAST) med Ole Frykman

Ole Frykman er svensk dyrlæge med speciale i kirurgi og ortopædi. Han har været ansat på flere forskellige dyrehospitaler i Sverige, og har også undervist på Det Veterinærmedicinske Fakultet i Uppsala. Han arbejder nu som konsulent og tager rundt til dyrehospitaler, hvor han bl.a. uddanner dyrlæger inden for kirurgi.


Få quickguiden til ortopædisk undersøgelse

Nem tjekliste som PDF til print, så du husker at få det vigtigste med.

[thrive_2step id=’6726′]Klik og vær med…[/thrive_2step]

I denne podcast fortæller Ole om Canine Osteoarthritis Staging Tool (COAST), som han har udarbejdet sammen med andre førende eksperter inden for ortopædi og smertebehandling. Ole fortæller om, hvad COAST er, hvordan du anvender det og hvordan det kan hjælpe dig til at diagnosticere og forbedre behandlingen af osteoarthritis (OA).

Canine Osteoarthritis Staging Tool (COAST)

COAST er et simpelt værktøj til hunde, der gør det lettere at diagnosticere, behandle og monitorere OA allerede i tidlige stadier.

Ole fortæller, at 20% af hunde over 1 år har påviselig OA eller forandringer i leddet, men det bliver ofte overset. COAST kan hjælpe dig med at identificere OA tidligt, så du kan gribe ind hurtigt og forhåbentlig give hundene en god fremtid.

COAST består af 3 dele:

  1. Ejers vurdering af hunden
  2. Vurdering af hunden
  3. Vurdering af leddet

Anvendelse af COAST i klinikken

Step 1: Vurder hunden

Vurdering af hunden kombinerer ejers vurdering og dyrlægens kliniske vurdering, dvs. bevægelse, stilling, halthedsgrad osv.

Den information ejer giver os, er meget vigtig. Det er ofte svært at se problemet i klinikken, fordi hundene er i et fremmed miljø, de er måske stressede og kan mærke, at ejer er usikker. Derfor er det vigtigt, at vi får konkret information om, hvordan hunden er derhjemme.

Ejers vurdering skal ske ved anvendelse af validerede kliniske værktøjer som f.eks. Liverpool Osteoarthritis in Dogs Index (LOAD).

Step 2: Vurder leddet

Vurdering af leddet kræver en generel klinisk og en komplet ortopædisk undersøgelse, så vi ikke overser noget.

Angiv smerte ved manipulation, vurder passive range of motion og tag røntgenbilleder.

Step 3: Bestem COAST-scoren

Brug scorerne fra step 1 og 2 til at bestemme COAST-scoren, som går fra 0 til 4.

  • Score 0 er en klinisk normal hund uden OA risikofaktorer.
  • Score 1 er en klinisk normal hund med OA risikofaktorer. Det kan f.eks. være en ung hund af en race, som vi mistænker for at være i høj risiko for at udvikle OA. Hvis vi kan identificere hunde i høj risiko tidligt og fjerne risikoen – enten medicinsk eller kirurgisk – kan vi redde patienten i fremtiden.
  • Score 2 (mild), 3 (moderat) og 4 (svær) er påviselig OA.

Notér hundens COAST-score til kollegaer og senere monitorering, og begynd behandling. Hvis hunden har smerter, skal vi behandle smerterne før noget andet.

Ortopædi og ryg-undersøgelser

…også for ikke-ortopæder. Se alle artikler her…

Hvad skal vi kigge efter, når hunden kommer ind?

Når en hund er meget halt, er det ikke svært at se – hverken for ejer eller dyrlæge. Men hvis ejer blot fortæller, at hunden ikke opfører sig normalt, er mindre aktiv eller sover mere, skal vi undersøge hunden meget grundigt.

Til at starte med er det er en god ide at lade hunden være og lade den gøre, hvad den vil inde i konsultationsrummet. En sund og rask hund vil undersøge rummet. Det er ikke normalt, at en hund sætter sig eller lægger sig ned, siger Ole.

Se hunden i bevægelse og kig efter forstyrrelser i bevægemønstret.

Foretag dernæst en grundig klinisk og ortopædisk undersøgelse. Vær systematisk og sørg for at palpere enhver del af hunden, ellers risikerer du at overse vigtige detaljer.

Ole råder til, at du træner dine fingre, så du let kan genkende unormale led. Scannere og andet dyrt udstyr kan aldrig gøre, hvad du er i stand til at gøre med dine fingre.

Gør det simpelt for ejer

OA er kompliceret pga. mange forskellige mediatorer. Alligevel skal du kunne forklare, hvad der sker i et led med OA på en simpel måde, så ejer forstår problemet.

Hvis du skal overbevise ejerne om, hvad de skal gøre for at hjælpe hunden, skal de kunne forstå problemet. For hvis ikke ejerne forstår problemet, vil de ikke gøre, hvad du foreslår, siger Ole.

Relevante links

Let ortopædisk undersøgelse

…for ikke-ortopæder

Find effektivt og sikkert frem til det ømme led, uden frustrerende kontroller med blot mere non-steroid. Klik her…