Permethrin-forgiftning hos katte. Do's and dont's med Critical Care DVM Chris Beyers

Permethrin-forgiftning hos katte. Do’s and dont’s med Critical Care DVM Chris Beyers

Permethrin kan give forgiftninger hos katte. Specialist Chris Beyers fra Critical Care DVM deler her sin protokol for behandlingen.

Vejledning for ejere

Få en klar og konkret forklaring på SpørgDyrlægen.dk, der forklarer emnet i et lettilgængeligt sprog.

Permethrinforgiftning hos katte


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Specialdyrlæge Chris Beyers er amerikansk diplomat og praktiserer på et dyrehospital i Nebraska. Han formidler på en blog til hunde- og katteejere omkring ”Critical care”, for at hjælpe ejerne med at træffe de rigtige valg, herunder valg af loppemidler til katte.

Katte er meget følsomme overfor Permethrin, som vi finder i mange produkter mod lopper og flåter til hunde, heriblandt Bayvantic, Frontect og Vectra. Produkter til katte må ikke indeholde mere end 1% Permethrin, før det begynder at påvirke katten.

Chris fortæller i dag om dekontaminering af katte med Permethrin-forgiftning, og hvordan vi vejleder vores katteejere.

Årsager til Permethrin-forgiftning

Mange katteejere forgifter ikke deres kat med vilje, og det skyldes ofte mangel på viden. Det kan også skyldes økonomi, hvor det billigste produkt eller et hundeprodukt bliver anvendt for at spare penge.

Chris siger, at vi skal undgå at angribe ejerne, da de vil opstille en barriere, og det besværliggører kommunikationen. Han foreslår, at vi anerkender, hvad de har gjort, og roser dem for at komme ind med katten. Herved vil det være mere sandsynligt, at ejer svarer på dine spørgsmål.

Kliniske tegn på forgiftning

Chris fortæller om de klassiske symptomer på Permethrin-forgiftning hos katte. Han mener, at forgiftning skal være på vores differentialliste, når vi ser nogle af de her symptomer:

 • våd fedtet plet mellem skulderbladene
 •  tremor/muskelsitren
 • anfald/kramper
 • hypersalivation/ptyalism
 • høj eller lav kropstemperatur
 • gispende, dyspnø
 • akut vomitus
 • takykardi
 • slikker eller kradser på området i nakken sfa. allergisk reaktion

Andre differentialdiagnoser, som vi skal være opmærksom på, er primære og sekundære intrakranielle lidelser:

Primære:

 • Læsioner, der fylder i kraniet – benign og malign neoplasme
 • Infektiøse eller inflammatoriske lidelser f.eks. toxoplasmose

Sekundære:

 • Hypertensiv krise, vaskulære skade, iskæmi
 • Hepatisk encephalopati sfa. cholangitis og hepatisk lipidose

Førstehjælp til de kritiske patienter

Man vil ikke lave fuld klinisk undersøgelse på de kritiske patienter, men anvende ABC-princippet (airways, breathing, cirkulation), for at stabilisere dem.

Chris siger, at katten skal intuberes, hvis du tænker, at den måske skal intuberes.. Det giver mere ro på og tid til at hjælpe patienten.

Vi skal tjekke blodtrykket og behandle det, hvis katten har hypotension for at sikre cirkulationen til vitale organer. Der kan være forskellige årsager til hypotension – nedsat hjerte kontraktilitet, lavt vaskulært volumen eller nedsat vaskulær modstand.

Dekontaminering

Ofte kommer kattene ind med generaliseret tremor, men er stadig opmærksomme og snakker. Vi skal tjekke de vitale parametre – temperatur, puls, respiration og blodtryk.

Derefter er Chris’s procedure følgende:

 • IV adgang
 • Tremor håndtering
 • Vask og holde dem varme
 • Kolde håndklæder ved hypertermi
 • Fjerne den dårlig smag i kattens mund
 • Antihistamin ved topikal allergisk reaktion

IV adgang og kontrol af muskeltremor

Det kan være udfordrende at få IV adgang, når katten har muskelsitren, men vi skal forsøge på det. På Chris’ klinik anvender de intraosseous adgang med en ECIO gun (anvendes humant til neonatale), hvis det glipper med IV adgang.

Chris bruger benzodiazepiner til at kontrollere muskeltremor, f.eks. diazepam (OBS på leverlidelser) og midazolam. For at styre tremor på længere sigt anvender han methocarbamol. Det er forskelligt, hvornår det stopper, da det afhænger meget af Permethrin dosis.

Vask

Når blodtrykket er stabiliseret, du har IV adgang og styr på kattens tremor, så skal katten vaskes hurtigst muligt. Katten behøver ikke at være fri for muskelsitren. Vi skal vaske den flere gange i mild opvaskemiddel. Hold katten varm, fordi evt. rester af Permethrin vil blive mere aktiv ved lavere kropstemperatur.

Temperatur

Kattene kan være hypotermiske eller hypertermiske. Forhøjet temperatur opstår på grund af muskelsitren. Vi vil undgå katten har for høj temperatur for lang tid, da der vil være risiko for påvirkning af hjernevæv og koagulationsfaktorer. Chris foreslår, at vi anvender kølende håndklæder omkring nakken, dorsum og lysken. Det er vigtigt ikke at anvende alkohol, hvis du skal komme ud for, at skulle genoplive katten ved hjerteflimmer.

Ptyalism

Chris anvender ikke atropin til de her patienter. Den øget salivation opstår, fordi katten har forsøgt at rengøre sig selv, og stoffet smager dårligt. Når situationen er under kontrol, giver Chris dem noget lækkert foder, så de kan komme af med den dårlige smag.

Mange af kattene kan blive bedre på 1-2 døgn. Chris beholder patienterne i mindst 24 timer efter dekontamineringen, herved er han sikker på, at de kommer sig helt. Alle vitale parametre skal være normale, den skal indtage foder og medicin. Chris sender ikke katten hjem, hvis den har tegn på tremor, for det betyder, at den skal vaskes noget mere.

Vejledning af katteejere

Sidste skridt i behandlingen er at tage sig tid til at snakke med ejer og undervise dem i at anvende de rigtige loppemidler. Chris siger, at de gerne må få det at vide flere gange på et niveau, som de kan forstå, og du kan give handouts med visuelle billeder. Du må gerne opfordre ejer til at fortælle andre om deres historie, og evt. dele det på relevante Facebooksider.

Relevante links

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…