Smertebehandling i praksis med Helle Harding Poulsen

Smertebehandling i praksis med Helle Harding Poulsen

smertestillende til hund og kat dyrlæge helle hardin poulsen

Helle Hardin Poulsen er seniordyrlæge og PhD i anæstesi og arbejder på Hospitalet for Mindre Husdyr på KU Sund. Der har hun været siden hun blev færdiguddannet dyrlæge i 2000.

Vi taler desuden om hvordan vi kan sælge vores ydelser om mere sikker anæstesi, bedre overvågning, mere effektiv smertebehandling og bedre opvågning som et øget niveau af service. Det burde vi også kunne tage os betalt for.

Abonnér gratis i iTunes
LYT PÅ SPOTIFY

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

 

 

Non-steroid anti-inflammatorisk medicin

NSAIDs giver en mild smertestillende effekt og samtidig en anti-inflammatorisk effekt, fortæller Helle.

Der er flere fordele ved denne type stoffer smertestillende til hunde og katte, da de har forholdsvis ringe bivirkninger. De har ingen psykologiske effekter (som depression og afhængighed), kredsløbsmæssige bivirkninger og kan udleveres til behandling hjemme.

Helle fortæller også at der pt. ikke er nogen valide studier, der viser om et indholdsstof er bedre end et andet i den brede population. Der kan dog være store forskelle for den enkelte patient, så hvis ét stof ikke har effekt, kan et andet sagtens have det.

Der er mange registrerede stoffer at vælge imellem. Der er refererede dosisskemaer for Meloxicam her på siden og du kan se den fulde liste på medicintildyr.dk

 

Opioider

Helle vil gerne slå et slag for, at vi til vores operationspatienter finder noget af det mere ”skarpe skyts” frem og anbefaler Metadon eller tilsvarende til mange af vores operationspatienter.

Ved at give smertestillende forud for et smertevoldende indgreb er med til at reducere smerten post-operativt.

 

Metadon (0,2-0,4 mg/kg IM til hund og 0,1-0,2 mg/kg IM til kat)

Metadon er en my-receptor opioid agonist med en virkningstid på ca. 4 timer og er nem at supplere med enten en øget dosis eller med andre stoffer. Stoffet giver nemlig en øget smertestillende effekt med en øget dosis. Metadon kan være en rigtig effektiv del af smertebehandling før narkose.

 

Fentanyl (1-5 mikro g/kg IV – start med lav dosis især hos kat)

Fentanyl egner sig fantastisk til at give ved gennembrudssmerter, hvor en operationspatient pludselig har mere ondt end forudset. Stoffet er my-receptor opioid agonist og er meget potent. Det har en kort virkningstid og det virker meget hurtigt efter, at det er givet.

Det kan gives hvert 20-25 minut.

 

Buprenorfin (0,01-0,02 mg/kg)

Buprenorfin passer godt til milde og moderate smerter fortæller Helle. Derfor egner den sig godt til en del post-operative smerter hos patienter, der ikke har fået lavet meget omfattende kirurgi. Stoffet har en meget stærk receptoraffinitet for my-receptorerne og udkonkurrerer derfor hurtigt effekten af andre opioider.

Den stærke receptoraffinitet betyder også stoffet er svært at supplere effektivt med andre stoffer. Bruger du Buprenorfin i præ-medicineringen vil supplering med eksempelvis Metadon eller Fentanyl have ringere effekt.

Stoffet sætter ind langsomt over 30-45 minutter og har en lang virkningstid på 6-8 timer.

 

Butorphanol (0,2-0,3 mg/kg IM)

Botorphanol har kun en meget svag smertestillende effekt og hører derfor til i bunden af stigen.

Stoffet har en kort virkningstid – for eksempel 1-1,5 time hos katte. Stoffet binder primært til kappa-receptorerne og er derfor ikke særlig effektiv til led- og muskelsmerter – altså de somatiske smerter.

Butorphanol har til gengæld en god sederende effekt og bruges derfor også som en del af injektionsanæstesi til katte i kombination med andre stoffer. Stoffet kan også være godt at bruge, når vi ikke skal lave smertevoldende indgreb (f.eks. til røntgenbilleder).

 

Dissociativ anæstetika

Ketamin (5 mg/kg IM, 3-5 mg/kg IV eller 0,5-1mg/kg IV før induktion)

Ketamin bliver oftest brugt som anæstetikum, men har også en god smertestillende effekt. Ved at give stoffet vil hunden eller katten have brug for mindre smertestillende under indgrebet og have brug for mindre induktion. Dog kan det give respirationsdepression og have en kardiovaskulær effekt.

Samtidig stopper Ketamin også en del hyper-algesi hos de patienter, der har haft ondt i en længere periode. Det kan for eksempel være en hund med sprængt korsbånd, der har gået på benet nogle dage før operation.

 

Alfa-2-aginoster

Medetomidin (1-2 mikro g/kg til præmedicinering og 5-10 mikro g/kg til sedation)

Dette stof er god som en del af præanæstesien, da det har en effektiv sederende effekt og samtidig er smertestillende. Det har en forholdsvis kort virkningstid og så effektiv sederende effekt, at det ikke kan gives som smertestillende uden samtidig at sløve patienten.

Af samme årsager finder stoffet rigtig god anvendelse i præ-medicineringen. Her giver man i lavere dosis sammen med de andre stoffer, vi eller bruger.

Læs også om smertestillende til kaniner

Lokalbedøvelse

Helle omtaler de to klassiske former: Infiltrationsanalgesi og ledningsanalgesi, hvoraf infiltrationsanalgesien er den klart nemmeste at gå til.

Helle bruger typisk Lidokain og Bupivakain, da de begge har passende virkningstider og er tilpas videnskabeligt afprøvede.

Lidokain virker efter 5-10 minutter og har effekt i 1-2 timer, mens Bupivakain virker efter 15-20 minutter og har effekt 4-8 timer (måske helt op til 12 timer).

Smertestillende til hund og kat består bla af effektiv lokalbedøvelse. Her ses eksempel med lokalanalgesi til tandprocedure.

Smertestillende til hund og kat består blandt andet af effektiv lokalbedøvelse. Her ses eksempeler med lokalanalgesi til tandprocedurer.

 

Windup-effekt

Har hunden eller katten en længere varende smerte kan der ske plasitiske forandringer i nervevævet, der giver en øget følsomhed. Patienten vil altså have et stærkere smerte-respons på milde stimuli. Hunde og katte med kroniske eller langevarige smerter bliver altså svære at give effektiv smertestillende behandling.

Det er desuden rigtig vigtigt at få styr på inflammationen, fortæller Helle. Her vender hun tilbage til NSAIDs, men kan også supplere med eksempelvis Tramadol, Gaba-Pentin eller Pregabalin.

 

Relevante links

 

Relevante podcasts

Nyhedsbrev for dyrlæger

Avanceret faglig viden, fakta-ark og inspiration til dyrlæger, der vil udvikle sig uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få: - Interviews med fag-eksperter - Hurtige fiduser til en mere effektiv hverdag - Inspirerende historier fra andre dyrlæger som os

X