Smertebehandling i praksis med Helle Harding Poulsen, dyrlæge, PhD

Smertebehandling i praksis med Helle Harding Poulsen, dyrlæge, PhD

smertestillende til hund og kat dyrlæge helle hardin poulsen

Abonnér gratis i iTunes

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

 

Helle Hardin Poulsen er seniordyrlæge og PhD i anæstesi og arbejder på Hopitalet for Mindre Husdyr på KU Sund. Der har hun været siden hun blev færdiguddannet dyrlæge i 2000.

Non-steroid anti-inflammatorisk medicin

NSAIDs giver en mild smertestillende effekt og samtidig en anti-inflammatorisk effekt, fortæller Helle.

Der er flere fordele ved denne type stoffer, da de har forholdsvis ringe bivirkninger, ingen psykologiske effekter og kan udleveres til behandling hjemme.

Helle fortæller også at der pt. ikke er nogen valide studier, der viser om et indholdsstof er bedre end andre.

Der er mange registrerede stoffer at vælge imellem. Der er refererede dosisskemaer for Meloxicam her på siden og du kan se den fulde liste på medicintildyr.dk

 

Opioider

Helle vil gerne slå et slag for at vi til vores operationspatienter finder noget af det mere ”skarpe skyts” frem og anbefaler Metadon til mange af vores operationspatienter.

Ved at give smertestillende forud for et smertevoldende indgreb er med til at reducere smerten post-operativt.

 

Metadon (0,2-0,4 mg/kg IM til hund og 0,1-0,2 mg/kg IM til kat)

Metadon er en my-receptor opioid agonist med en virkningstid på ca. 4 timer og er nem at supplere med enten en øget dosis eller med andre stoffer. Stoffet giver nemlig en øget smertestillende effekt med en øget dosis.

 

Fentanyl (1-5 mikro g/kg IV – start med lav dosis især hos kat)

Fentanyl egner sig fantastisk til at give ved gennembrudssmerter, hvor en operationspatient pludselig har mere ondt end forudset. Stoffet er my-receptor opioid agonist og er meget potent. Det har en kort virkningstid og det virker meget hurtigt efter, at det er givet. Det kan gives hvert 20-25 minut.

 

Buprenorfin (0,01-0,02 mg/kg)

Buprenorfin passer godt til milde og moderate smerter fortæller Helle, og derfor egner den sig godt til en del post-operative smerter hos patienter, der ikke har fået lavet meget omfattende kirurgi. Stoffet har en meget stærk receptoraffinitet for my-receptorerne og udkonkurrerer derfor hurtigt effekten af andre opioider. Stoffet sætter ind langsomt over 30-45 minutter og har en lang virkningstid på 6-8 timer.

 

Butorphanol (0,2-0,3 mg/kg IM)

Botorphanol har kun en meget svag smertestillende effekt og hører derfor til i bunden af stigen. Stoffet har en kort virkningstid – for eksempel 1-1,5 time hos katte. Stoffet binder primært til kappa-receptorerne og er derfor ikke særlig effektiv til led- og muskelsmerter – altså de somatiske smerter. Butorphanol har til gengæld en god sederende effekt og er derfor god at bruge når vi ikke skal lave smertevoldende indgreb (f.eks. til røntgenbilleder)

 

Dissociativ anæstetika

Ketamin (5 mg/kg IM, 3-5 mg/kg IV eller 0,5-1mg/kg IV før induktion)
Ketamin bliver oftest brugt som anæstetikum, men har også en god smertestillende effekt. Ved at give dette stof vil narkosepatienten have brug for mindre smertestillende under indgrebet og have brug for mindre induktion. Samtidig vil stopper det også en del hyper-algesi hos de patienter, der har haft ondt i en periode.

 

Alfa-2-aginoster

Medetomidin (1-2 mikro g/kg til præmedicinering og 5-10 mikro g/kg til sedation)
Dette stof er god som en del af præanæstesien, da det har en effektiv sederende effekt og samtidig er smertestillende. Det har en forholdsvis kort virkningstid.

 

Lokalbedøvelse

Helle omtaler de to klassiske former: Infiltrationsanalgesi og Ledningsanalgesi, hvoraf infiltrationsanalgesien er den klart nemmeste at gå til.

Helle bruger typisk Lidokain og Bupivakain da de begge har passende virkningstider og er tilpas videnskabeligt afprøvede.

Lidokain virker efter 5-10 minutter og har effekt i 1-2timer, mens Bupivakain virker efter 15-20 minutter og har effekt 4-8 timer (måske helt op til 12 timer).

 

 

Relevante links

 

Nyhedsbrev for dyrlæger

Avanceret faglig viden, fakta-ark og inspiration til dyrlæger, der vil udvikle sig uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få: - Interviews med fag-eksperter - Hurtige fiduser til en mere effektiv hverdag - Inspirerende historier fra andre dyrlæger som os