Podcast: De 2 hyppigste adfærdsproblemer ved unghundetjek

Podcast: De 2 hyppigste adfærdsproblemer ved unghundetjek

Tine Sværke Fabricius ekspert i hunde med adfærdsproblemer og træning

I denne hundepodcast fortæller fagveterinærsygeplejerske i adfærd Tine Sværke Fabricius om de to mest almindelige adfærdsproblemer hos hunde til unghundetjek. Og hvad vi kan gøre ved dem…


Tine Sværke Fabricius er Fagveterinærsygeplejerske i Klinisk Etologi hos Hund og Kat. Udover at hun arbejder som veterinærsygeplejerske, har hun sit eget firma Dygtighund.nu. Her arbejder hun med adfærdsbehandling og med hundetræning.

Tines afsluttende opgave ved uddannelsen til fagveterinærsygeplejerske handlede om de to mest almindelige adfærdsproblemer ved 8-månedersundersøgelsen.

Det var: Gøen og Kontaktsøgende adfærd

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…

Overdrevet gøen

Tine fortæller at overdreven gøen kan have mange årsager, og man skal derfor spørge ind til konteksten hunden gør i.

Territorial gøen

Det klassiske eksempel er når hunden gør i haven af personer og andre hunde der går forbi på stier eller veje tæt ved grunden. Denne type af gøen er svær at håndtere, da hunden bliver belønnet hver gang – den får jo jaget dem på stien væk.

Dette kan være rigtig svært at stoppe. Tine foreslår at man i helt andre situationer lærer hunden at være god til ”Indkald” eller ”Gå På Kommando” (og dermed stoppe på kommando). Det kan ikke læres i situationen, men trænes og belønnes på andre tidspunkter.

Angst

Hvis hunden for eksempel gør meget når der kommer gæster, den ikke er tryg ved eller når den er alene hjemme, kan det skyldes angst.

Nogle hunde kan hjælpes ved at lære, at det er okay at gå væk fra en situation, de ikke synes om, i stedet for at vælge aggressivitet.

Aggressivitet

Knurren og det at bide ud er noget, Tine ser oftere. Hun mener, at det kan skyldes ejerne ikke har færdighederne til at læse hunden tidligt. Hunden vil ofte have givet mange signaler allerede inden den gør, knurrer eller bider. Kender man ikke de tidlige signaler, vil det første man opdager måske være at hunden er blevet aggressiv.

Nogle hunde kan hjælpes ved at lære dem, at det er okay at gå væk fra en situation, de ikke kan lide, frem for at blive i den og vælge aggressivitet i stedet.

Overenergisk gøen

Som Tine fortæller, vil de fleste mennesker gerne have at deres hund er glad for at se dem og kan lide en energisk hilsen. Det kan dog tilspidse situationen mere, da ejeren på den måde belønner hunden med opmærksomhed.

En samlet kursuskalender

med alle nordiske kurser og kogresser. Se kalenderen her…

Opmærksomhedssøgende adfærd

Tine forklarer, at meget af denne type adfærd bunder i at hunden synes at der skal ske noget. Det kan for eksempel være med fysisk kontakt ved at kravle op til ejeren eller ved at ødelægge ting. For hunde er negativ kontakt nemlig bedre end slet ingen

Optimalt set skal det være sådan, at ejeren tager initiativet til kontakten – ikke omvendt.

Fokus med hunde med denne slags adfærd bør være at øge aktivitetsniveauet, mener Tine. Det gælder især den mentale aktivitet.

Øget fysisk aktivitet giver en bedre kondition, og vil efter en periode ikke være nok til ”gøre hunden træt”.

Vi skal som dyrlæger hjælpe ejerne med at forstå hvor vigtig den mentale aktivitet er.

Relevante links

Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Klik og vær med…