Hæmangiosarkom hos hund (kræft i milt og blodkar)

Hæmangiosarkom hos hund (kræft i milt og blodkar)

Hæmangiosarkom er kræft i blodkar eller milten hos hunde. Kun halvdelen af de tumores vi finder i milten er maligne. Den anden halvdel er ikke. Råder du til aflivning på det forkerte grundlag? Lyt med og bliv klogere på det her.


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

[thrive_2step id=’6726′]Klik og vær med…[/thrive_2step]

Dr Sue Ettinger er en board certified veterinær onkolog og har mange jern i ilden. Hun er speaker på flere internationale conferencer og holder foredrag 2-3 gange hver måned.

Der udover bruger hun en del tid på at uddanne ejere på YouTube, Facebook og flere andre platforme. Hun vil gerne vise at cancer ikke kun er ondt, det kan behandles og det ikke nødvendigvis er en dødsdom.

Hendes awareness programme hedder “See something. Do something. Why wait. Aspirate“, hvor hun ønsker at øge fokus på at finde cancer tidligt. Gerne så tidligt at vi kan gøre noget og dyrene ikke behøver stråling, kemoterapi og andet.

Dr Sue Ettingers Live Q&A on hemangiosarcoma in dogs

handy guide til endokrine lidelser hos hund og kat som cushings, addisons og thyoideaproblemer

Få et fuldt overblik over de vigtigte endokrine lidelser.

Klik her og se vores artikel om de endokrine lidelser her…

Hæmangiosarkom hos hund er en “crapy cancer”

Den typiske patient er en schæfer hund eller en labrador, men alle hunde i alle størrelse kan få den.

Ofte antager vi at en masse i milten er et hæmangiosarkom, men det er forkert oplyser Sue. Det er kun ca. halvdelen.

2/3 af tumores i milten er ondartede og af dem er 2/3 hæmangiosarkomer – altså kun lige under halvdelen af alle masser.

Dr Sue fortæller en historie om en ejer, der havde fået taget et røntgenbillede af sin hund. På billedet kunne man se en masse i milten, og selvom hunden hverken var blødende eller anæmisk, blev ejeren rådet til at få hunden aflivet. Det fik hun så, selvom den masse rent faktisk kunne have været noget helt ufarligt.

80 % risiko for hæmangiosarkom

Hvis hund af de nævnte racer kommer ind på klinikken med blod i abdomen, og der ikke er nogen historie om påkørsel eller andet traume, stiger risikoen for hæmagiosarkom til 80 – 88 %.

Diagnose med kirurgi og biopsi

Der er ingen sikker måde at vide om den masse du har fundet i hundens milt er ondartet eller ej uden kirurgi. Milten skal fjernes (eller biopteres) og sendes til histopatologi. Før få du ikke en præcis diagnose.

Det er irriterende fordi vi ikke kan give ejeren et godt svar før efter operationen.

Det er ikke sandsynligt at finde neoplastiske celler i abdominalblodet ved blødninger, mener Sue. Hun fortæller at hun i hele sin karriere har set i alt to cases, hvor man fandt neoplastiske celler ved abdominocentese. Det er ikke umagen værd.

VI skal desuden være forsigtige med at forsøge aspirater fra milttumores. De kan være meget skrøbelige og der er derfor meget stor risiko for at det rumpere.

Kemoterapi til hunde med hæmangiosarkom

Hvis ejer ønsker behandling med kemoterapi, vil den typisk starte 10-14 dage efter operationen, hvor såret er helet.

Dr Sues protokol pt. er 6 behandlinger med 3 ugers mellemrum, hun kontrollere neutrofil-antallet samme dag som hun giver behandling.

Relevante

Andre relevante podcasts

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…