Antiinflammatorisk kost er videnskabeligt funderet og kan hjælpe dig imod stress, dårligt humør, lav energi og mange sygdomme. Og så er det ikke engang hypet hokus pokus. Stress, dårligt humør og lav energi rammer mange praktiserende dyrlæger, fordi kroppen reagerer på ydre påvirkninger og bliver kronisk belastet.
Læge, forfatter, foredragsholder og far – Jerk W. Langer, fortæller her, om hvordan vi kan tage de første skridt mod en antiinflammatorisk livsstil, der kan give os mere overskud i en travl hverdag.
Jerk lever af at formidle om sundhed og kost, og han har skabt fænomenet antiinflammatorisk kost, der vil få dig til at præstere bedre, sove ordentligt og blive gladere.
Antiinflammatorisk kost sænker din risiko for mange livsstilssygdomme, fordi de sygdomme alle har samme medvirkende årsag: Inflammation. Antiinflammatorisk kost er med til at sænke inflammationen gennem den mad, du spiser. Bare én måned er nok til, at det kan måles.
Antiinflammatoriske fødevarer er bl.a. de fleste grøntsager, bælgfrugter, kerner og fisk.
Gør den antiinflammatoriske livsstil let for dig selv
Din krop bliver kronisk belastet af ydre påvirkninger, herunder dårlig kost, for lidt søvn og stress. Det er alle livsstilsfaktorer, der påvirker din krop i negativ retning.
Jerk fortæller, at rigtig mange sygdomme har et kronisk inflammatorisk præg, hvor immunforsvaret er overaktivt eller fejlsporet, det ses især ved gigtlidelser, åreforkalkning, demens, depression, type 2-diabetes mfl.
Medicin skal nødvendigvis ikke erstattes, forklarer Jerk, men vi kan supplere det med en antiinflammatorisk livsstil, der ikke kun indebærer kost, men også regelmæssig motionering og oprydning i en stressende hverdag uden røg og druk.
Vi skal altså kigge på vores livsstil på den lange bane.
Jerk anbefaler, at man starter med at begynde at bevæge sig lidt. Du behøver nødvendigvis ikke at svede i træningscenteret, men start med en gåtur hver dag.
Herved lægger vi noget positivt til vores liv uden at fjerne ting, som vi godt kan lide at spise. Du vil mærke, at du får det lidt bedre ved at bevæge dig, og når man begynder på en sund ting, følger de andre sunde ting ofte med.
Middelhavskost er indbydende og lækkert. Det er også det, at antiinflammatorisk kost i hovedtræk bygger på. Det er en overvejende plantebaseret kost med en moderat mængde af fisk og kød i god kvalitet, hvor brød skal spille en meget lille rolle.
Jerk forklarer, at bælgfrugter, kerner, bønner og linser, er en vigtig del af antiinflammatorisk kost, fordi bælgfrugterne indeholder masser af tarmflora stimulerende kostfibre og proteiner af høj biologisk værdi. De indeholder den samme aminosyresammensætning, som findes i kød, hvorfor vi kan skære ned på kødet.
Kostfibrene er med til at skabe balance i tarmfloraen. Jerk beretter om studier, der har vist, at en afbalanceret tarmflora på forsøgsdyr kan påvirke humøret og give vægttab. Desuden har tarmfloraen indflydelse på adskillige funktioner i vores krop og er med til at holde tarmen tæt.
Når du vælger animalsk, må det gerne være fisk, understreger Jerk. Du vil øge mængden af omega-3 fedtsyrer, der blandt andet har antiinflammatorisk, smertelindrende, blodtrykssænkende og blodpropsopløsende effekt.
Fyld tallerken med grøntsager og bælgfrugter – det er din hovedret. I kanten kan du tilføje lidt tilbehør med et stykke kød, fisk, kartofler, fuldkornspasta eller brød af ordentlig kvalitet. Forsøg at holde dig til plantemad i dagligdagen.
Fødevarer, der skal skæres fra, er forarbejdede fødevarer, herunder industrimad, junkfood, kødpålæg, grillpølser og kager. Jerk fortæller, at vitaminer og fibre er taget ud af fødevaren og dårlige farvestoffer og fedtstoffer er tilføjet.
Der er stærkt dokumentation for forebyggelse af Alzheimers og demens gennem en sund kost med omega-3 fedtsyrer, samt ingen rygning og intellektuel aktivering , fortæller Jerk.
En stor del af hjernen består af fedt, og en 1/5 af fedtstofferne i hjernen, består af fiskeolie, som ikke kun har en strukturel betydning, men også en funktionel betydning.
Ved at holde sig fysisk i gang hele livet er med til at generere hjerneceller i hippocampus, hvor langtidshukommelse og indlæringsevnen sidder, derfor er det også forebyggende for Alzheimers.
Dog kan man aldrig give garantier, forklarer Jerk, fordi der er en genetisk faktor indblandet. Men hvis vi ikke gør en indsats selv, vil risikoen for komplikationer være endnu større, derfor er det aldrig spildt at leve sundt, understreger Jerk.
Sluk fjernsynet og koncentrer’ dig om at spise!
Vi skal hele tiden have i baghovedet, at det tager 20 min, fra maden er kommet ned, til man føler mæthed. Hvis man koncentrerer sig om at spise og tale med mennesker, vil vi automatisk spise langsommere og indtage færre kalorier. Brug gerne 20-25 min på et måltid, så mætheden kan indtræde naturligt.
Få flere informationer omkring antiinflammatorisk livsstil på Jerks hjemmeside