Fastsættelse af præcist tidspunkt for ægløsning og termin hos hund med Henriette Marqvorsen

Fastsættelse af præcist tidspunkt for ægløsning og termin hos hund med Henriette Marqvorsen

I denne podcast snakker vi om, hvordan vi fastsætter et præcist tidspunkt for ægløsning hos hund vha. 4 tests, herunder progesteronmåling, skedesvaber, vaginoskopi og ovariescanning. Henriette fortæller også om, hvordan vi meget præcist kan fastsætte termin vha. drægtighedstabeller.

Terminsberegner ud fra parringsdato



Du kan læse mere om den drægtige tæve på SpørgDyrlægen.dk…


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Snapp-version

Henriette Marqvorsen fra Nysted Dyreklinik anvender progesteronmåling, skedesvaber, vaginoskopi og ultralydsscanning i arbejdet med tæver. Hun bruger Catalyst Progesterone og Speed Readeren til progesteronmålinger. Ved drægtighedsscanning starter hun dag 20, hvor fosterblærer kan ses. Hun anvender drægtighedstabeller for præcist at fastsætte termin og giver indsigt i folliklernes størrelse ved ovulation. De gør det muligt præcist at bestemme tævens termin inden for +/- 1 dag. Kønsbestemmelse af hvalpe sker 2-3 uger før fødsel.

Henriette Marqvorsen er dyrlæge og medejer af Nysted Dyreklinik, og hun har de seneste 15 år arbejdet med ultralyd på drægtige tæver og løbetidstæver.

Henriette siger, at det er vigtigt, at tæverne er i gang med ægløsningen, når vi sender dem til parring, så vi er sikre på, at det sker. Hvis vi sender tæverne i parring inden ægløsningen er startet, risikerer vi, at stressen ved transport m.m. gør, at brunsten går i stå.

Fastsættelse af præcist tidspunkt for ægløsning

Når Henriette laver brunstkontroller, sammenholder hun progesteron-målingen med en skedesvaber og vaginoskopi, og ofte ultralydsscanner hun også ovarierne. Det giver 4 forskellige pejlemærker, og så bliver fastsættelsen ret præcis.

MetodeBeskrivelseBemærkninger
Fastsættelse af ægløsning4 pejlemærker: progesteron-måling, skedesvaber, vaginoskopi og ultralydsscanning af ovarierne.Giver en præcis fastsættelse.
Måling af progesteronAnvender Catalyst Progesterone. Sammenlignet med Mini Vidas. Overdriver en smule ved stigende progesteron-niveau.Kan forudsige ægløsning 1-2 dage før forventet.
SkedesvaberSammenholder med progesteronmåling. Kigger på aktive kerner, forhornede celler og neutrofile.Nem at bruge, men let at fejlfortolke. Cellebillede ændrer sig igennem løbetiden.
VaginoskopiViser slimhindens udseende og blodmængde. Krøllet/rynket struktur tæt på ægløsning.Brug otoskop for små hunde; 25 cm rektoskop med 1,1 cm diameter for mellemstore hunde. Tæver står ofte stille under proceduren.
Ultralydsskanning af ovarierneTæver ligger på siden. Proben køres caudoventralt fra den caudale pol af nyren.Brug mikro-konveks eller lineær probe. Dybde indstillet til ca. 6 cm, høj frekvens for høj detaljegrad.

Måling af progesteron

Henriette anvender Catalyst Progesterone til måling af progesteron. Henriette har testet Catalyst op mod Mini Vidas, og Catalyst har vist sig at være ret præcis lige indtil omkring ægløsningen, hvor den måler lidt for højt.

Henriette har erfaret, at Speed Readeren også overdriver en smule, når progesteronniveauet begynder at stige. På den måde kommer vi måske til at forudsige en ægløsning 1-2 dage før forventet.

Hvis vi udelukkende kigger på progesteron målingen, kan vi altså let blive snydt og tro, at tæven har haft ægløsning eller har det nu. Det er ikke noget problem, hvis tæven skal parres med en han, der er tæt på. Men hvis tæven skal rejse, er det vigtigt, at ægløsningen er gået i gang.

Skedesvaber

Henriette sammenholder altid progesteronmålingen med en skedesvaber. Den er nem at bruge, men den er også let at fejlfortolke, siger Henriette. Og hun ville ikke turde at udtale sig om ægløsningen alene på baggrund af en skedesvaber.

Henriette kigger på antallet af aktive kerner og procentandel af forhornede celler og om der er neutrofile.

I starten af ægløsningen er cellebilledet domineret af store, kerneholdige celler, som så forhorner igennem løbetiden. Og i slutningen er det neutrofile, der dominerer cellebilledet.

Vaginoskopi

Her får man et billede af, hvordan slimhinden ser ud og hvor meget blod, der står derinde. Når vi er tæt på ægløsningen får slimhinden en tydelig krøllet/rynket struktur.

Desuden kan man se, om der er hymen eller noget andet, der kan give komplikationer i forbindelse med parring eller fødsel.

Overraskende mange af tæverne står stille, så Henriette sederer dem ikke som udgangspunkt. Henriette instruerer ejer i at holde tævens hoved og holde en arm ind under maven ved lysken, så tæven ikke sætter sig. Jo tættere man er på ovulation, jo mere finder de sig i det.

Henriette siger, at man kan bruge et otoskop med en lang tragt til små hunde, men til store hunde skal man have et rigtigt vaginoskop/rektoskop. Henriette anvender et 25 cm langt rektoskop med en diameter på 1,1 cm til mellemstore hunde.

Ultralydsskanning af ovarierne

Henriette har tæverne liggende på siden, når hun scanner ovarierne. Hun finder først den caudale pol af nyren, og herfra kører hun proben caudoventralt med et ganske let tryk. Som regel ligger ovariet lige bagved den caudale pol af nyren – men det kan også ligge andre steder.

Man kan bruge enten en mikro-konveks eller en lineær probe. Når det kan lade sig gøre, skifter Henriette til den lineære probe, men hvis ovariet er længere inde end 3 cm, bliver billedet ikke bedre af at bruge lineær proben frem for mikro-konveks.

Henriette stiller dybden til ca. 6 cm og sætter frekvensen så højt som muligt, så hun får en høj detaljegrad.

Hun tæller og måler folliklerne, som vokser hen imod ovulation. Henriette om nogle guidelines for mål af folliklerne, når vi er tæt på ovulation for forskellige hunderacer (størrelser):

  • Chihuahua: 0,5-0,6 cm
  • Labrador: 1,1 cm
  • Gigant racer: op til 1,6 cm

Jo længere henne vi er i brunsten, desto større er folliklerne. Og hvis der er patologi eller jo mere der er galt, desto mere er der også at se.

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…

Drægtighedsscanning af tæver

Henriette starter med at scanne drægtige tæver fra dag 20 efter ægløsning, og anvender drægtighedstabeller til at fastsætte fødselstidspunktet. Med denne metode kan man meget præcist fastsætte termin +/- 1 dag.

I podcasten fortæller hun, hvad man kan se fra dag 20 og frem efter. Det er samlet i tabellen herunder.

Misdannelser hos hvalpe

Vi kan ikke lave en gennemgående misdannelsesscanning på større kuld, og når vi finder misdannelser, er det ofte tilfældige fund, siger Henriette. Derfor er det yderst sjældent, at vi finder misdannelser.

En misdannet hvalp vil blive resorberet tidligt i drægtigheden, og når vi kommer tættere på fødsel, kommer der en død hvalp ud.

Henriette ser flest døde hvalpe sent i drægtigheden i racer som cavalier king charles, staffordshire bull terrier og fransk bulldog. Og hun har ikke oplevet, at der nogensinde sker noget med de andre hvalpe.

Tælling af antal hvalpe

Det er enormt svært at tælle på en scanning, og udfordringen er, at vi ikke kan ”hakke” hvalpene af undervejs.

Henriette scanner tæven på begge sider, når hun tæller hvalpe. Hun giver aldrig et eksakt tal (medmindre der kun ligger en hvalp), fordi det er for usikkert. I stedet for siger hun f.eks. at der er 5+ eller 7+.

Kønsbestemmelse af hvalpe

2-3 uger før fødsel er det muligt at se køn på scanning. Det kræver dog, at hvalpen ligger ”korrekt”, så man kan scanne den ned mod bugen. Her bruger Henriette micro convex proben.

Jo tættere vi er på fødsel, desto lettere er det at se kønnet. Vulva er hjerteformet og meget tydeligt og nem at se på scanning – især når vi er tæt på fødsel.

Man kan også være heldig at se penis, hvis man lige får den rigtige vinkel – men tænk på, at halen meget ofte ligger ind imellem benene. Flyt proben lidt frem og tilbage, så er du ikke i tvivl, om det er penis eller halen.

Relevante links

Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.