Ekspert klinisk approach til katte-medicin med Susan Little

Ekspert klinisk approach til katte-medicin med Susan Little

Abonnér gratis i iTunes

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

 

Dr. Susan Little er kattespecialist og har arbejdet med katte i over 20 år. Hun leder 2 klinikker kun for katte og holder et have af forelæsninger over hele verden.

 

Kun 4 symptomer

Susan siger (mest for sjov) at katte kun har 4 symptomer: Anorexi, nedstemthed, opkast og diarre. Derfor kan de være svære at undersøge og lave diagnostik på.

Susan fortæller, at vi skal være særligt opmærksom på deltajer i anamnesen, som ejeren ikke selv tænker over. Især kan den sociale balance mellem katte i et hjem betyde meget for heldbredet.

Uopdaget diarre giver også en del sygdomme, som kan være svære at spore sig ind på.

 

Paraklinisk undersøgelse

For Susan er både blodprøve og urinundersøgelse relevant, men vi skal være omhyggelig med at forklare ejeren at i muligvis ikke finder svaret. Vi kan muligvis finde spore, men ejeren skal på forhånd have realistiske forventninger.

Af særlige værdier kan Feline PL (FPL), TLI og Cobalamin være relevant. Det kan være med til at rule in/rule out gastroentestinale lidelser.

T4 og blodtryksmåling er også relevant for katte der over 5 år.

FIV/FeLV test er også vigtigt, men kan være falsk negativ ved bestemte forhold.

 

Relevante links

  • Web: https://drsusanlittle.net/
  • Facebook: https://www.facebook.com/catvetsusan/
  • Twitter: https://twitter.com/catvetsusan

Nyhedsbrev for dyrlæger

Avanceret faglig viden, fakta-ark og inspiration til dyrlæger, der vil udvikle sig uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få: - Interviews med fag-eksperter - Hurtige fiduser til en mere effektiv hverdag - Inspirerende historier fra andre dyrlæger som os

X