Patella luxation hos hund. Hvor står vi? - med dyrlæge Jeannette Jalving

Patella luxation hos hund. Hvor står vi? – med dyrlæge Jeannette Jalving

operationer for patella luxation hos hund med jeannette jalving dyrlæge gpcertsas

Abonnér gratis i iTunes

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

 

Jeannette Jalving har været kirurg på Evidensia Kolding Dyrehospital siden 2008 og er den kirurgisk ansvarlige på dyrehospitalet.

Patellaluksation som lejlighedsfund

Jeannette fortæller at det oftest er ved andre undersøgelser, at vi finder patellaluksationerne – altså som lejlighedsfund.

Det kan være en god ide at mærke knæskallen efter på alle hunde, fortsætter Jeannette. Både for at sikre vi husker det hver gang, men også for at få fornemmelse af, hvad der føles rigtigt.

Hundene vil ikke altid vise så tydelige symptomer at ejer har bemærket det, eller også vil den blot lave nogle små hop, som ikke bliver betragtet som noget større problem – heller ikke af dyrlægen.

 

Gradinddeling af patellaluksation

Den internationale anerkendte gradinddeling i Jeannettes oversættelse i DVT:

Grad 1

Patella kan manuelt luxeres på ekstenderet knæ, men flytter sig straks tilbage

Grad 2

Patella kan luxeres på flekteret knæ, men flytter sig tilbage ved ekstension

Grad 3

Patella er permanent luxeret. Den kan forskubbes til fos- saen, men luxeres straks igen.

Grad 4

Patella er permanent luxeret og kan ikke reluxeres.

 

Dansk Kennelklubs inddeling af patellaluksationer:

Grad 0

Normal, ikke lukseret patella

Grad 1

Patella ligger på plads men kan lukseres manuelt. Patella vender spontant tilbage til normal position, f.eks. når bagbenet bøjes.

Grad 2

Patella kan let lukseres enten manuelt eller spontant. Patella forbliver hovedsageligt lukseret, også under bevægelse, men kan reponeres manuelt.

Grad 3

Patella er permanent lukseret og kan ikke reponeres.

 

Anbefalinger for grad 1 – 3

Ved grad 4, hvor Patella er permanent lukseret, men hunden ikke har symptomer, er det ikke sikkert at vi behøver foretage et indgreb, forklarer Jeannette. Når knæskallen sidder fast, kan den ikke gøre meget skade på ledbrusken og formentlig heller ikke gøre så meget skade for knæet.

På samme måde kan en hund med grad 1 Patellaluksation også være ugeneret af det og dermed heller ikke have gavn af et indgreb.

Ved patellaluksationer af grad 2 og 3 vil ledbrusken på femur blive slidt i stykker og der vil der komme slidgigt i knæet.

Er knæskallen løs allerede i hvalpetiden, kan det være med til at forværre tilstanden. Både fordi der ikke bliver dannet en korrekt sulcus, hvor knæskallen skal ligge og fordi Quadriceps lægger større pres på vækstfladen distalt på femur. Der bliver altså et pres der sænker væksten medialt og et lettet pres øger væksten lateralt.

medial patella luxation hos hund skematisk tegning

 

Operationer for pateallaluksation

Imbrication af ledkapselen og patella-fabella sutur

Ved begge disse operationer åbner kirurgen slet ikke op til ledet, fortæller Jeannette.

Ved imbricationen sættes opstrammende ligature i ledkapslen så knæskallen bliver trykket ned i sulcus. Med en patella-fabella sutur bliver knæskallen tøjret med en anker-sutur til sesamknoglen bag knæet.

Crista tibia transposition

Ved en Crista tibia flytning flytter man den forreste kam på Tibia lidt til den ene eller anden side. Det er her det lige ligament sidder fast så incisionen for senen flytter med. På den måde kan trækket i senen komme korrekt hen over sulcus på Femur.

Sulcus plastic

Der er flere måder at lave Sulcus plastic på. Her løfter men ledbrusken på Femur under Patella, fjerner noget af knoglen i dybden og lægger brusken tilbage henover. På den måde får Patella en dybere fure at ligge i. Ulempen kan være at sulcus med tiden ujævnes og hunden dermed mister effekten af operationen.

CORA osteotomier

Internationale eksperter eksperimentere med at lave oprettende kirurgi på både Femur og Tibia. Metoden går ud på, at man fjerner et lagkage-formaet stykke af knoglen så vinklen af resten af knoglen bliver rettet op. Jeannette fortæller at den slags er utrolig svært at få gjort præcist nok.

Ridgestop

Metoden Ridgestop er nyere metode, hvor Jeannette sætter et plastik implantat på kanten af Femurkondyllen og på den måde forhøjer kanten til sulcus. Metoden kan desuden kombineres andre operationsteknikker.

Jeannette anbefaler normal ejeren til en knæopereret hund, at den skal holdes i ro op til 6 uger. Med denne metode, kan det være svær for ejeren allerede efter små 10 dage, hunden begynder at bruge benet normalt. Jeannette har desuden også en oplevelse af at hundene er mindre plaget af denne metode.

Rådgivning i perioden efter operation

Jeannette forklarer at vi skal være opmærksomme på de sædvanlige tegn på infektion: Varme, rødme og unaturlige hævelser. Der må under ingen omstændigheder være superation fra sådan et sår.

Der kan dog naturligt være en mindre hævelse proximalt ved incisionen.

Det vigtigste er dog at hunden holder sig i ro, så Jeannette snakker med ejeren om aktiv fodring og ture i cykelvogn.

Ved Ridgestop-metoden er der ikke meget genoptræning, da hundene ofte bruger benet normalt hurtigt. Ellers er Jeannette glad for at bruge luftmadrasser til hundene, så de lærer at stå på benet og stole på at det kan bære igen.

Cavaletti-øvelser er også en god ting for mellemstore og store hunde. Det kan for eksempel gøres ved at lægge en stige ned og lade hunden gå hen over den. Hunden skal altså løfte benet 5-10 cm og samtidig placere det præcist mellem trinene.

Desuden er alt motion i snor på korte ture og legetøjet skal samles sammen.

 

Relevante links

 

Nyhedsbrev for dyrlæger

Avanceret faglig viden, fakta-ark og inspiration til dyrlæger, der vil udvikle sig uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få: - Interviews med fag-eksperter - Hurtige fiduser til en mere effektiv hverdag - Inspirerende historier fra andre dyrlæger som os

X