Akut hjertesvigt hos hund: Få ro på med Frederik Meyland-Smith

Akut hjertesvigt hos hund: Få ro på med Frederik Meyland-Smith

Frederik Meyland-Smith er dyrlæge og arbejder hos AniCura Københavns Dyrehospital, hvor han bruger meget af sin tid på hospitalets skadestue. Derudover har han en særlig interesse for hjertelidelser hos hund og kat.

Akutte hjertepatienter er patienter, vi skal kunne forholde os aktivt til, når de kommer ind, ellers risikerer vi at miste dem. I denne podcast fortæller Frederik om, hvordan vi bedst håndterer akutte hjertesvigtspatienter, herunder hvad vi skal gøre, inden vi henviser.


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Hjertesvigt

Hjertesvigt er en tilstand, hvor hjertet ikke kan imødekomme kroppens cirkulatoriske behov. Hjertesvigt kan have akut eller kronisk karakter.

Den typiske patient med akut hjertesvigt

De typiske hunde, der får akut hjertesvigt, er små hunderacer, som måske har en erkendt bilyd på hjertet og måske endda allerede er blevet hjerteskannet. De helt klassiske patienter med akut hjertesvigt er cavalier king charles spaniels.

Akut hjertesvigt kan komme pludseligt indenfor meget kort tid hos ellers normalt fungerende hunde, som allerede er i behandling for hjertesygdom. Der sker en pludselig forværring og hundene bliver meget alment påvirkede.

Men de fleste hunde udvikler hjertesvigt langsomt, og på et tidspunkt begynder der at opstå lungeødemer. Ejer har måske lagt mærke til, at hunden ikke sover så godt om natten, er mere stakåndet og evt. er begyndt at hoste. Og på et tidspunkt når det et punkt, hvor ejer tænker, at det skal gøres noget. De her patienter er ikke akutte hjertepatienter (medmindre ejer lukket øjnene for det i meget lang tid, for så kan hunden blive rigtig dårlig af det).

Klassificering af myxomatøs mitralklapsygsom (MMVD)

ACVIM Klassificering af MMVD sværhedsgradBeskrivelse
AHunderacer i øget risiko for udvikling af MMVD
B1Mitral regurgitation uden hjerteforstørrelse
B2Mitral regurgitation med hjerteforstørrelse
CNuværende eller forhenværende (forsvundet grundet medicinsk behandling) kliniske tegn på hjertesvigt
DRefraktær hjertesvigt (kliniske tegn på hjertesvigt på trods af medicinsk behandling

Hvilke tegn finder vi inden akut hjertesvigt?

I de helt tidlige stadier med beskedne lungeødemer, er de kliniske tegn meget milde.

Næsten alle patienter med akut hjertesvigt har en susende bilyd på hjertet. I tidlige stadier vil bilyden være lavgradig med PMI over mitralostiet på venstre side.

Med tiden udvikler det sig som regel til en højgradig bilyd, som er hørbar på begge sider og måske endda holosystolisk. Og det er en klar indikator for, at der er noget galt i hjertet.

Hvis du hører en bilyd på hjertet af en lille hund, anbefaler Frederik, at få den hjerteskannet. Dels for at få stillet en diagnose, men også for at kunne give den rette behandling. Hunde i B1 har nemlig ikke glæde af medicin, og nogle patienter kommer aldrig fra B1 til B2 – og får derved aldrig brug for medicin.


Få det fulde overblik over hjertelidelser hos hunde og katte med mislyd, medicin, akut svigt og mere i denne artikel…


Diagnostik af akut hjertesvigt

Mange gange er de her patienter så dårlige, at vi er nødt til at vente med diagnostik for ikke at slå dem ihjel. Hvis vi f.eks. lægger dem på ryggen for at tage røntgen eller bruger en masse tid på at få IV adgang, kan det slå dem ihjel.

Derfor skal man være skarp til at vurdere, hvad patienten kan holde til. Hvis hunden f.eks. er helt stillesiddende på bordet, har blå slimhinder og er meget alment påvirket, kan den nok ikke tåle ret meget, og så er det med at få igangsat noget behandling.

Thoraxrøntgen

Hvis patienten er stabil nok, kan thoraxrøntgen underbygge teorien om forandringer i hjertet. Frederik tager thoraxrøntgen i 3 planer; 2 laterolaterale billeder (ét på hver side) og 1 ventrodorsalt billede.

Frederik anvender vertebral heart score (VHS) til at vurdere hjertets størrelse. Man skal dog være opmærksom på, at der er forskel på normalværdierne fra race til race, og generelt har cavalier og bulldogs lidt større hjerter end andre hunde.

Tidlige lungeødemer starter i hillusregionen. Så hvis vi finder perihillært lungeødem, har vi en bestyrket mistanke om, at det er hjertet, der volder problemer.

I podcast nr. 113 kan du lære meget mere om, hvordan du tolker thoraxrøntgen…

Inflammationsmarkører

Ved bragende hjertesvigt kan der være inflammatoriske udslag i blodprøver, men det er sjældent i de tidlige stadier.

Og hvis symptomerne er beskedne, er det ikke nødvendigvis hjertet, der forårsager inflammationen. Patienten kan sagtens have hjertesvigt samtidig med en anden inflammatorisk lidelse.

Behandling af akut hjertesvigt inden henvisning

En svær hjertesvigtpatient skal henvises til indlæggelse samme dag, og som regel er der brug for døgnovervågning i 1-2 døgn.

Vi skal sørge for at få stabiliseret patienten, inden den bliver sendt afsted til en ekspert. Det tager typisk nogle timer, siger Frederik. Hvis vi er for utålmodige og sender patienten afsted i en ustabil tilstand, risikerer vi, at den dør under transporten.

Grundstenen i behandlingen af akut hjertesvigt er vanddrivende medicin. Man giver furosemid 2 mg/kg IV eller IM 1 gang pr. time, indtil respirationen og de kliniske tegn er forbedret. Eller indtil man når 8 mg/kg efter 4 timer, så skal man holde en pause.

De her patienter har også stor glæde af iltterapi. Og hvis man ikke har mulighed for at lægge patienten i iltbure, så er iltmaske eller iltslange gode løsninger.

Det kan desuden være en hjælp at sedere patienterne for at tage toppen af stressen. Frederik anvender butorphenol 0,1-0,2 mg/kg ca. hver 4. time.

Når man har igangsat behandlingen, er ro og fred en vigtig medspiller, siger Frederik. Og hvis det er en kamp for hunden at have iltmaske på, er det bedre, at hunden sidder et roligt sted uden ilt.

Close-up of dried, cracked earth.

.

.

Hjertemedicin

En del af de her patienter er allerede på pimobendan, og det skal de blive ved med. Hvis patienten er stabil nok til PO administration, skal man blot fortsætte med dette, og ellers kan man få IV pimobendan på licens. Men hvis patienten bliver sendt videre, når den er stabil, er der ingen grund til at starte IV behandling, siger Frederik.

Hunde med aktiv dekompenseret hjertesvigt må ikke blive sendt hjem uden medicin. Og hvis du føler dig utryg ved at starte pimobendan, skal de som minimum have vanddrivende, for de kan ikke leve uden.

Ejer-compliance og hjertesvigt

De her patienter kommer til at kræve monitorering og hjemmebehandling flere gange om dagen, og der er en hel del arbejde og økonomi involveret.

Frederik siger, at det næsten er garanteret, at hvis hunden har haft hjertesvigt én gang, så kommer den til at dekompensere igen. Og det er vigtigt at tage denne snak med ejerne og opfordre til at tænke over, hvad de ønsker, hvis hunden ender i hjertesvigt – uanset hvilke hjertepatienter, der er tale om.

Frederiks mål med behandlingen er, at hunden skal have en velfungerende hverdag. Og for ham er det vigtigt ikke at gå på kompromis med patienternes livskvalitet, eller presse klienterne ud i noget, de ikke er komfortable med.

Og nogle gange er en aflivning den bedste løsning.

Relevante links

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…