Her er en kort oversigt over de mest almindelige endokrine lidelser hos hunde og katte, med links til mere viden, så du kan få klarhed og indsigt.
Vi kan alle identificere disse patienter. Selvom vi måske ikke altid kan fuldføre hele udredningen, er det vigtigt, at vi opfanger de første tegn i klinikken.
Heldigvis deler disse eksperter deres erfaringer fra praksis, så du får direkte adgang til deres viden. De står selv med disse patienter hver dag og ved, hvordan det ser ud i den virkelige verden, og hvilke udfordringer vi kan støde på—ofte de helt enkle og praktiske.
Handyguide til endokrine lidelser
Du får et action card som en hurtig reference til de vigtigste endokrine lidelser.
[thrive_2step id=’3421′]Klik her…[/thrive_2step]
hyperadrenocorticisme
Cushing’s Syndrom: Diagnose og valg af tests med Anders Jensen
Cushings rammer især midaldrende til ældre hunde. Syndromet skyldes en overproduktion af kortisol. Langt de fleste (80-85 %) er hypofysær-betinget frem for adrenal.
Dyrlæge Anders Jensen fortæller, at Cushings ikke er en laboratoriediagnose, men derimod en klinisk diagnose, som vi skal stille på patientens symptomer, hvorefter det skal bakkes op af laboratorietest.
De klassiske symptomer, behandling og diagnostiske test gennemgås, herunder Urin Cortisol Creatinin Ratio, ACTH-stimulationstest og Low Dose Dexamethason Suppressionstest.
Laboratorietest til diagnostik af Cushings Syndrom | høj sensitivitet | lavere ensitivitet |
---|---|---|
høj specificitet | LDDS | ACTH |
lavere specificitet | Urin Cortisol/Protein ratio | – |
Sådan bruger du dine Cushings test: ACTH, LDDT og UCCR
Ved mistanke om Cushing’s syndrom hos hunde anbefales tre diagnostiske tests med hver deres styrker og begrænsninger:
- Urin Cortisol Creatinin Ratio (UCCR): Bruges til at udelukke Cushings. Testen har høj sensitivitet, men lav specificitet, og skal derfor udføres i et ikke-stressfuldt miljø. En negativ test udelukker Cushings; en positiv bør følges op med yderligere tests.
- ACTH-stimulationstest: Anvendes særligt til små racer med hypofysær Cushings. Har lav sensitivitet, og falsk negative resultater kan forekomme. Ved mistanke, gå videre med LDDS.
- Low Dose Dexamethason Suppression Test (LDDS): Mest præcise test med høj sensitivitet og førstevalg til at bekræfte Cushings.
Brug UCCR til udelukkelse, ACTH til hypofysære tilfælde, og LDDS til endelig bekræftelse.
hypoadrenocorticisme
Om Morbus Addison hos hund med Janne Graarup Lyngby
”The Great Pretender”, Addisons, hypoadrenocorticisme – det er en sygdom med mange navne. Den har en lav prævalens, men kan maskere sig som mange andre sygdomme. Den ses i alle aldre, men typisk rammer det unge til midaldrende hunde.
Dyrlæge Janne Graarup Lyngby kommer ind på patofysiologien og de mest almindelige symptomer. Derudover fortæller hun også om akut Addisons krise med hypovolæmisk shock, og hvordan vi skal håndtere det.
Janne gennemgår biokemien, elektrolytforstyrrelserne og de diagnostiske test – basal kortisol og ACTH-stimulationstest, samt behandlingen med kortison og aldosterone.
Handyguide til endokrine lidelser
Du får et action card som en hurtig reference til de vigtigste endokrine lidelser.
[thrive_2step id=’3421′]Klik her…[/thrive_2step]
hyperthyroidisme
Hyperthyroidisme: Diagnose og behandling med Eva Spodsberg
Hyperthyroidisme er en hyppig endokrin lidelse hos ældre katte. Det medvirker en overdrevet produktion af Thyroxin (T4) og Trijodthyronin (T3). Det skyldes i 98 % af tilfældene hyperplasi af kirtlen eller et benignt adenom.
Typiske symptomer er vægttab, polyfagi, moderat PU/PD, vomitus, diarré,takykardi og/eller mislyd på hjertet. Diagnosen stilles ved at måle total T4, der har høj specificitet og lavt antal af falsk positive.
Dyrlæge Eva Spodsberg kommer også ind på de sekundære lidelser, blodbilledet og de 4 forskellige behandlingsmetoder – Oral tabletter, kirurgi, radiojod-terapi og diæt.
hypothyroidisme
Hypothyroidisme: Diagnostisk guide med Michaela Rossil
Hypothyroidisme er en stofskiftelidelse hos hunde med gennemsnitsalderen 7-8 år. Den mest almindelig form skyldes en immunmedieret thyroiditis eller en primær atrofi, hvor der forekommer nedsat produktion af thyroideahormon T3 og T4. Det påvirker mange organsystemers stofskifte, men det er som udgangspunkt ikke en akut tilstand.
Dyrlæge Michaela Rossil gennemgår de klassiske symptomer, samt hvilke typer af patienter, som vi skal mistænke for hypothyroidisme. Derudover snakker vi om, hvilke blodparametre, der påvirkes, og hvordan thyroidea profilen ser ud hos de her patienter.