Få det basale overblik over hvad alle dyrlæger og VSP’er bør vide om ildere / fritter som kæledyr.
Hedder det en ilder eller fritte? Det er faktisk præcis det samme, fortæller Michael Thorsen, men vi kalder dem mest for ildere.
Michael er dyrlæge på Strib Dyreklinik, hvor interessen for ildere tilfældigt opstod for mange år siden. Det er sjove væsner med et legesygt sind, der kræver specielle behov. Michael oplever derfor også, at det er dedikerede ejere, der formår at opfylde de behov.
Michael fortæller i dag om den kliniske undersøgelse, vaccination og neutralisation af ilderne.
Før i tiden var det almindeligt at kastrere og sterilisere ilderne. Efter Suprelorin® (deslorelin-implantat) er kommet på markedet, får de fleste ildere implantater.
Kirurgisk kastration og sterilisation kan give problemer med hyperadrenokorticisme, derudover er ovarievævet heller ikke veldefineret, og vi kan risikere at efterlade hormonproducerende væv.
Hyperadrenokorticisme opstår som følge af manglende feedback fra gonaderne, hvilket øger LH-udskillelse, der stimulerer kønshormonproducerende celler i binyrerne. Det medfører en hyperplasi, adenom eller adenomcarcinom i binyrerne. Det undgår vi med kemisk kastration.
Tæverne skal også have Suprelorin-implantater, fordi de først ovulerer, når de parres. Den intakte follikel vil fortsat udskille østrogen, hvilket over længere tid kan påvirke knoglemarven og give anledning til aplastisk anæmi. Tæven vil altså ikke komme ud af sin løbetid, før hun bliver parret.
Ildere bliver påvirket af lyset i forhold til kønsdrift. Når de holdes indenfor, kan de komme meget tidligere i brunst, end de ville i naturen. Omkring marts vil dagene have dagslys i mere end 12 timer, herved vil melatonin begynde at aftage og hormonfrigørelsen af GnRH til gonaderne går i gang. Ildere, der holdes indenfor vil starte løbetid allerede i januar-februar måned, og den kan vare langt ind i efteråret.
Du kan afbryde løbetiden med Suprelorin®-implantat eller hCG.
Ildere skal vaccineres hvert år mod hvalpesyge (Distemper), der er meget smitsom med 100% mortalitet, og det kan overføres til hunde. Går klienten til udstilling med ilderen, er der også krav om vaccination.
Dianova laver vaccinen Febrivac Dist, der er godkendt til mink og ildere. Vaccinen til mink indeholder 250 doser og er meget billigere end single vaccinen, som vi anvender til ildere, men de indeholder det samme. Michael fortæller, at man kan med fordel anvende minkvaccinen til opdrættere, da den er billigere og skal anvendes inden for 1 time. Han siger, at vi skal være opmærksom på om udstillingerne vil godkende det. Derudover skal vi også være opmærksom på udløbsdatoen på vaccinerne.
Michael vaccinerer også mod rabies. Han har en pakkeløsning med vaccination + rabies + pas. Det er ikke alle ildere, der skal vaccineres mod rabies, det kommer an på, hvad klienten skal bruge den til. Han anbefaler dog at chip den.
Den kliniske tilgang til ildere er den samme som hos hunde og katte, ildere er bare meget mindre. Hunnerne kan vejer omkring 600-700 g, mens hannerne kan veje op til 2 kg.
Undersøgelsens kvalitet afhænger meget af, hvor samarbejdsvillig ilderen er. Nogle af dem er hybrider, hvor de er krydset med vilde ildere, og det kan give mere temperament. Som regel er de tamme, men livlige og bevæger sig temmelig meget.
Du skal have et fast greb i dem for at undersøge. Michael fortæller, at du kan holde ilderen omkring skuldrene med hånden hen over ryggen. Til at aflede ilderens opmærksomhed, kan ejer give vitaminpasta, imens du undersøger.
Ildere kan også blive overvægtige, men de kan svinge meget i vægt. En han kan gå fra 1700 g til 1200 g. Det skal vi ikke lægge for meget sygdom i, forklarer Michael, der vil være perioder, hvor de spiser mere eller mindre.
En mundhuleundersøgelse og inspektion af tændernes tilstand er især vigtig, når ilderen kommer lidt op i alderen. Der er mange, som får tandsten og dårlige tænder. Behandlingen og rensning af tænderne foregår på samme måde som hos hund og kat.
Ildere er nemme at palpere, og de spænder ikke op i abdomen. Du skal palpere efter fremmedlegemer og kræftknuder, herunder tumorer i milten. Ildere kan med alderen få en stor milt. Det kan vi med en scanner differentiere eller ved palpation mærke om milten er glat.
Ildere har en tendens til at tygge i ting, derfor skal vi altid mistænke et fremmedlegeme, indtil andet er bevist.
Undersøg pelsen for ektoparasitter, sår og bylder efter bid og slåskamp. Intakte hanner lugter meget, og de kan blive gullige i pelsen. Hårtab kan forekomme ved hyperadrenokorticisme, men de får ikke PU/PD, da de får problemer med østrogen, aldosteron, progesteron, testosteron og ikke kortisol.
Ildere kan få lopper og øremider ligesom hunde og katte. De har meget små ører, så det kan være svært at komme ned og se ordentligt efter. Her kan du anvende en metalvatpind og mikroskopere indholdet.
Michael ser ofte diarré i klinikken. Det kan skyldes giardia, som hos hund og kat. Han bruger også den samme test for giardia. Hvis klienten har flere ildere, kan det være svært at få det udryddet.
Vi kan smitte ildere med influenza, og de kan smitte os. Influenza kan være alvorlig for ildere og ikke alle overlever det.
Stress og utrivelighed kan forekomme, når en ny ilder indføres i en gruppe. De kan have problemer med at komme overens og slås. Michael foreslår, at lufte ilderne ude i naturen på neutral territorium. Ofte er det noget klienterne selv opsøger viden omkring i forskellige fora på nettet.
Michael fortæller, at ejerne er dedikerede og har sat sig grundig ind fodring af deres ildere. De fleste bliver fodret med tørfoder, vådfoder eller kattemad. Ildere er strikt carnivorer og har en kort tarm. Foderet skal indeholde et højt proteinindhold og fedt.
Michaels oplysninger:
Boganbefaling:
Relevante podcasts