Guide til hjertelidelser: Mislyd, medicin, akut svigt og mere

Guide til hjertelidelser: Mislyd, medicin, akut svigt og mere

Som dyrlæger står vi ofte over for komplekse hjertelidelser hos hunde. Denne korte guide giver en dybdegående oversigt over hjertemislyde, moderne hjertemedicin, og nøglestrategier til behandling af akut hjertesvigt. Få indblik i de nyeste praksisser og behandlingsmetoder, der vil berige din kliniske tilgang.

Mislyd på hjertet …og hvad så? – Guide hjerteundersøgelse på hund og kat

Mislyd på hjertet hos hunde og katte – dyrlæge Mette Rønn-Landbo fortæller, hvordan vi bruger laver en hjerteundersøgelse med brug af puncta maxima og hvordan vi inddeler hjertemislyde

Artiklen diskuterer hjertemislyde hos hunde, et almindeligt fænomen, særligt beskrevet af Mette Rønn-Landbo fra Aalborg Dyrehospital. Den fokuserer på diagnostiske metoder som auskultation ved hjertets puncta maxima og klassificering af mislyde på en skala fra 1 til 6. Mislyde uden kliniske symptomer, ofte set i klap-insufficiens, er mest almindelige. Rønn-Landbo understreger betydningen af uafhængig vurdering af puls og hjertefrekvens, og brugen af EKG og hjerteskanning til hunde med mere alvorlige hjertemislyde.

To grunde til at læse hele artiklen eller lytte til podcasten:

 1. For at få viden om diagnosticering og håndtering af hjertemislyde hos hunde, især i sammenhæng med mitralklapsinsufficiens.
 2. For at lære om den nyttige anvendelse af teknologi og apps til overvågning af hunde med hjerteproblemer, som kan hjælpe ejere i dagligdagen.

Mislyd på hjertet …og hvad så? – Guide hjerteundersøgelse på hund og kat

Hjertediagnoser. Så langt kommer du uden skanning

I denne podcast diskuterer Nathalie Kiessling, dyrlæge med speciale i kardiologi, hvordan man effektivt kan tilgå hjerteproblemer hos hunde og katte uden brug af hjerteskanning. Hun belyser vigtigheden af en grundig anamnese, herunder at identificere symptomer som hoste hos hunde og nedsat aktivitet hos katte, som kan indikere hjertelidelser. Nathalie understreger vigtigheden af at træne sit øre til at opfange hjertemislyde, og forklarer hvordan mislydenes styrke og lokalisering kan indikere forskellige hjertesygdomme. Podcasten giver også indsigt i brugen af røntgenundersøgelser og biomarkører som troponin og proBNP for at diagnosticere hjertesygdomme, særligt hos katte.

To gode grunde til at lytte til denne podcast og læse artiklen:

 1. Få praktisk viden: Lær hvordan man håndterer hjerteproblemer hos hunde og katte uden skanning, et værdifuldt værktøj for enhver dyrlæge.
 2. Dybdegående indsigt i kardiologi: Nathalie Kiessling deler sin ekspertise i at lokalisere og bedømme hjertemislyde, hvilket er afgørende for korrekt diagnose og behandling.

Hjertediagnoser. Så langt kommer du uden skanning med Nathalie Kiessling

Hjertemedicin til hunde for den alment praktiserende dyrlæge

Mitralklapinsufficiens behandles med forskellige typer af hjertemedicin, herunder pimobendan og vanddrivende, fortæller Mette Kallesen i den her podcast

Artiklen beskriver vigtige aspekter af håndteringen og behandlingen af hjertesyge hunde i dyrlægepraksis, med fokus på stadiernes inddeling af mitralklapinsufficiens og behandlingsmuligheder som pimobendan og diuretika. Mette Kallesen, dyrlæge med speciale i kardiologi, gennemgår forskellige typer af hjertemedicin, herunder monitorering af hjertepatienter og brugen af Vertebrale Heart Score (VHS) til at evaluere hjertets størrelse. Hun diskuterer også kliniske symptomer på hjertesvigt, vigtigheden af tidlig påbegyndelse af behandling, og håndtering af kritiske patienter.

 1. For at få en dybere forståelse af de faglige anbefalinger og behandlingsprotokoller for hunde med hjertesyge, hvilket er essentielt for dyrlæger og dyrehelsepersonale.
 2. Artiklen giver detaljeret indsigt i praktiske aspekter såsom dosering og bivirkninger af hjertemedicin, hvilket er afgørende for effektiv og sikker behandling af hjertepatienter.

Hjertemedicin til hunde for den alment praktiserende dyrlæge

Akut hjertekrise. Sådan får du ro på

Artiklen fokuserer på dyrlæge Frederik Meyland-Smiths arbejde med akutte hjertelidelser hos hunde og katte. Han understreger vigtigheden af hurtig og korrekt håndtering af akutte hjertesvigtspatienter. Specielt omtales små hunderacer som Cavalier king charles spaniels, der ofte lider af akut hjertesvigt. Frederik deler viden om tidlige tegn på hjertesvigt, klassificering af myxomatøs mitralklapsygdom, og hvordan man bedst diagnosticerer og behandler akut hjertesvigt.

 • Få indsigt i håndtering af hjertesvigt hos hunde, herunder vigtige diagnostiske og behandlingsmetoder.

Akut hjertekrise. Få ro på med Frederik Meyland-Smith

Øget blodtryk hos katte: Bedre livskvalitet og tidlig diagnostik

Artiklen fokuserer på Mette Rønn-Landbos arbejde ved Aalborg Dyrehospital, med særlig interesse for kardiologi og Feline Medicine. Hun diskuterer vigtigheden af blodtryksmåling hos katte, især da de ofte skjuler symptomer på sygdom. Blodtryksmåling anbefales som en screening for alle katte over 7 år eller med mistanke om kroniske sygdomme. Mette fremhæver betydningen af en rolig og stressfri tilgang til blodtryksmåling og brugen af forskellige apparater som Doppler sphygmomanometer og High Definition Oscillometry. Hun beskriver også de forskellige former for hypertension hos katte og understreger betydningen af tidlig diagnostik og behandling for at forhindre skader på vitale organer.

 1. Få en forståelse af, hvordan tidlig diagnostik og behandling af hypertension kan forbedre livskvaliteten for katte.
 2. Lær mere om praktiske aspekter af blodtryksmåling og behandlingsmetoder for hypertensive katte, hvilket kan være nyttigt for kæledyrsejere og dyrlægefagfolk.

Øget blodtryk hos katte: Bedre livskvalitet og tidlig diagnostik med Mette Rønn-Landbo

Protokol: Genkendelse og behandling af hypotension

Artiklen handler om effektiv behandling af hypotension (lavt blodtryk) hos dyr i narkose, en tilstand der kan være kritisk for patientens overlevelse. Behandlingsmetoderne inkluderer væskebolus, brug af kolloider, og monitorering af hypernatriæmi samt opretholdelse af normalt blodtryk og puls. Dyrlæge Garret Pachtinger, en specialist i akutmedicin, deler sin indsigt om kliniske tegn på hypotension, vigtigheden af fysisk undersøgelse og brugen af teknologi til blodtryksmåling. Han understreger betydningen af at differentiere årsagerne til hypotension for at vælge korrekt behandling, som kan variere fra væskebehandling til elektrolyt- og syrebasekorrektion afhængig af den underliggende årsag.

 1. Detaljeret indsigt i forskellige årsager til hypotension hos dyr og deres specifikke behandlingsmetoder, som er vigtige for dyrlæger og veterinærstuderende.
 2. Praktiske anbefalinger og kliniske råd fra en erfaren specialist, hvilket kan forbedre kvaliteten af patientpleje i veterinær praksis.

Protokol: Genkendelse og behandling af hypotension

Angiostrongylus vasorum: Symptomerne behandling af Fransk hjerteorm hos hund

angiostrongylus vasorum også kaldet fransk hjerteorm: Diagnose og behandling med Jakob Willesen

Angiostrongylus vasorum, bedre kendt som “Fransk hjerteorm”, forårsager hjerte- og lungeinfektioner hos hunde. Jakob Willesen diskuterer diagnose og behandling af denne infektion og præsenterer fem kliniske tilfælde. Typiske symptomer omfatter hoste og motionsintolerence, men atypiske præsentationer som halthed og neurologiske symptomer diskuteres også. Diagnostiske metoder inkluderer Baermann-metoden til fæcesundersøgelse og serologiske tests, mens behandlingsmulighederne omfatter Moxidectin, Milbemycin og Fenbendazol.

To grunde til at læse hele artiklen:

 1. For at få en dybere forståelse af de forskellige symptomer og diagnostiske udfordringer forbundet med Angiostrongylus vasorum-infektioner, hvilket kan være afgørende for korrekt diagnose og behandling.
 2. Artiklen giver indsigt i de nyeste behandlingsprotokoller og praktiske råd gennem kliniske eksempler, hvilket kan være nyttigt for dyrlæger og andre sundhedsprofessionelle inden for veterinærområdet.

Angiostrongylus vasorum: Symptomerne behandling af Fransk hjerteorm hos hund