Smertestillende til kaniner og 6 tegn på smerte hos kaniner - se her

Smertestillende medicin til kaniner

smertestillende til kaniner-Michelle Kischinovky fortæller-står her med en kanin

Podcasten handler specifikt om smertestillende medicin til kaniner. Det er Michelle Kischinovsky, der er den medvirkende dyrlæge. Hun har arbejdet med mange dyrearter i exotic-genren, men særligt har kaniner været en stor del af hendes hverdag. Her deler hun ud af sine erfaringer med smertestillende medicin til kaniner og fortæller om de typiske tegn på smerte hos kaniner.

Lyt til podcasten for det fulde interview med Michelle Kischinovsky om smertestillende til kaniner og de tegn på smerte, man skal være opmærksom på som dyrlæge. Her på siden kan du også læse et sammendrag af podcasten.

Abonnér gratis i iTunes
LYT PÅ SPOTIFY

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

De to vigtigste pointer fra podcasten om smertestillende til kaniner er:

  1. Kig på dyret – lader det til at være smertefrit efter operationen? Og hold særlig fokus på, om kaninen spiser godt, og hvordan afføringen er.
  2. Giv kaninen smertestillende medicin i nogle dage – og fortsæt smertedækningen, også nogle dage efter smertetegnene egentlig har fortaget sig.

 

Sammendrag af podcasten:

Ideen til denne podcast udspringer fra et opslag i Facebook gruppen for dyrlæger. En kaninejer satte spørgsmålstegn ved, om kaniner blev smertedækket godt nok af os dyrlæger. Hendes opslag om, at mange dyrlæger ved for lidt om, hvor meget smertestillende medicin kaniner skal have i forbindelse med sygdomme eller operationer, vakte stor debat og opmærksomhed. Og altså anledning til podcasten her.

Mangel på studier af smerter hos kaniner og smertestillende præparater

Michelle giver udtryk for en frustration over, at der mangler et godt evidensbaseret grundlag for en del af de behandlinger, vi dyrlæger bruger til kaniner. Der er simpelthen ikke nok studier af præparaternes effekt på de forskellige kaninracer, og det er grundlæggende et problem.

De følgende doser er baseret på de få studier, der faktisk findes, men er tilpasset Michelles personlige erfaringer fra sit arbejde med kaniner og smertedækningen af kaninerne.

Smertestillende medicin til kaniner – i præanæstesien

Meloxicam

0,2 – 0,6 mg / kg svt. 0,04 – 0,12 ml injektion af 5mg/ml

Michelle sender også kaninerne hjem med lidt Meloxicam, og følger ofte operationerne op med 1,0 mg/kg oral behandling i mindst 2-3 dage. Derefter titrerer hun ned til 0,75mg/kg, hvis kaninen har mindre behov for smertestillende medicin.

Se skema over Meloxicam doser

Buprenorphin

Injektionsvæsken (0,3 mg / ml) kan gives fortyndet i vand oralt, hvor det optages transmukosalt. Michelle bruger 0,05 ml fortyndet i lige så meget vand til en lille kaninrace og det dobbelte til en stor kaninrace.

Som injektion IM eller SC kan gives 0,05 – 0,1 ml / kg op til hver 6. time.

Tramadol

Der ligger desuden et enkelt studie på at Tramadol kan bruges som smertestillende til kaniner.

Her bruges 5 – 11 mg / kg PO, hvor Michelle ofte starter i den lave ende at spektret.

Burtorphanol

Ud over det bruger Michelle ofte Burtorphanol i sin præmedicinering ved operative indgreb samt en dråbe af Bupivacain og Lidocain blandet i operationshullet.

Store forskelle mellem dyrearter i tegn på smerter og anbefaling af smertestillende medicin

De seneste år har Michelle Kischinovsky arbejdet i England på et hospital, der modtager mange kaniner, gnavere, fugle og andre exotics.

Men når man taler om smertestillende medicin, er der store forskelle mellem de forskellige dyrearter. Der er bl.a. store forskelle på, hvilke smertetegn dyrene udviser, hvor smerterne sidder, ligesom der er forskel på, hvordan dyrearterne reagerer på smerte samt hvilke typer af smertestillende medicin hun vil give som dyrlæge.

Læs også om smertebehandling i praksis – hunde og katte

Tegn på smerte hos kaniner

For en god smertemodulering, er det vigtigt at kunne genkende tegn på smerte hos kaninerne. Michelle nævner følgende smertetegn, som kaninerne giver os…

Hold øje med disse tegn på smerte hos kaninen:

  • Vokalisering – hvis kaninen skriger, er den gal
  • Kaninen er stille – kaniner er ofte gode til at undertrykke smerte, og det kan let snyde
  • Kaninen ligger udstrakt eller krummer sig sammen – denne reaktion ses ofte, hvis kaninen har ondt i maven
  • Hurtig respiration – kaninens vejrtrækning skal iagttages, mens kaninen er ustimuleret. Her skal man kigge på brystkassen og ikke kaninens næse.
  • Kaninen har manglende spiselyst kort efter opvågningen – er maven ikke glad, er der nok noget galt med kaninen.
  • Tænderskæren

Vurdér symptomer på smerte hos kaninen efter operation

Når kaninen er vågnet op efter operationen, råder Michelle os til først at vurdere dens tilstand, velbefindende og smerteniveau lidt på afstand, inden vi begynder at mærke på kaninen.

Kaniner bliver let stressede, og en stresset kanin kan være svær at vurdere korrekt. Michelle gør altid det selv, at hun først tager sig tid til at iagttage kaninen og dens symptomer på smerte, mens den stadig er i buret efter opvågning.

 

Relevante links

 

 

Nyhedsbrev for dyrlæger

Avanceret faglig viden, fakta-ark og inspiration til dyrlæger, der vil udvikle sig uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få: - Interviews med fag-eksperter - Hurtige fiduser til en mere effektiv hverdag - Inspirerende historier fra andre dyrlæger som os

X