Smertebehandling i praksis med fysisk træning og komplementære behandlingsmetoder med Charlotte Frigast

Smertebehandling i praksis med fysisk træning og komplementære behandlingsmetoder med Charlotte Frigast

komplementære behandlingsmetoder og fysisk træning som en del af smertebehandlingen med ekspert charlotte frigast

Charlotte Frigast er dyrlæge og certificeret veterinær kiropraktor. Hun har sin egen praksis, hvor hun behandler både heste, hunde og katte. Charlotte har altid interesseret sig for biomekanik og bevægeapparatet, og har bred erfaring indenfor både fysioterapi, kiropraktik, akupunktur, massage m.m.

I dag fortæller Charlotte om tilgangen til sine patienter samt hvordan vi kan behandle og forebygge smerter og skader med simple øvelser.

Abonnér gratis i iTunes
LYT PÅ SPOTIFY

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

 

Hunde kræver både fysisk og mental stimulering

Alt for mange familiehunde bruger det meste af dagen på sofaen og går de samme ture hver dag, og det er ikke nok til at bevare en stærk muskulatur.

Hundeejere har et ansvar for at stimulere deres hunde mentalt og fysisk med f.eks. balance-, krops- og kredsløbstræning. Og til det er en gåtur absolut ikke nok, fortæller Charlotte.

Hvis hundene ikke bliver brugt aktivt eller er forberedt på de opgaver, de bliver sat overfor, så kommer der slidskader og problemer. Det gælder selvfølgelig hunde i alle størrelser.

 

Vær en inspirationskilde for hundeejere

Vi skal inspirere hundeejere til at træne med deres hunde og bruge dem aktivt. For nogle har det måske interesse at starte til en sportsgren, for andre fungerer det at køre en tur i skoven eller til stranden.

Listen over hunde sportsgrene er lang, og Chalotte nævner bl.a. agility, lydighedstræning, rally, dog dancing, forsvarsarbejde, slædehundetræk og nose work.

Træning kan komme i mange forskellige afskygninger, og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Det er dog vigtigt at holde øvelserne simple, så folk kan integrere træningen som en naturlig del af hverdagen.

Charlotte nævner simple øvelser som f.eks:

  • Gå op og ned af bakker
  • Kravle ind under grene i skoven
  • Hoppe op på træstammer
  • Gå over grene
  • Sit-dæk-stå-sit-dæk-stå.
  • Balance øvelser på luftmadras/luftpude
  • Gå i højt græs
  • Gå på nuanceret underlag
  • Smidighedsøvelser med kig til hofter og mave

 

Sæt farten ned

Vi skal have gjort hundene stærke inden vi præsenterer dem for alt for meget fart. Når hunden er blevet god til øvelserne, kan vi øge sværhedsgraden.

Man kan med fordel bruge en luftmadras eller luftpude til at udføre øvelser på. Varieret underlag som for eksempel stimulerer flere receptorer i forhold til, når hunden står på fast underlag. Vær kreativ og stimuler hundens nervesystem med så mange inputs som muligt.

Mange hundeejere (især hvalpeejere) forsøger i misforstået godhed at beskytte deres hunde. De laver derfor restriktioner for f.eks. længden af gåture og antallet af trappetrin, hunden må gå. Sådanne restriktioner gør, at hundene kommer i dårlig form og får dårlig balance – og det giver problemer.

Vi skal stimulere hvalpene uden, at det bliver fysisk hård træning. Og så længe der ikke er fart på, så er der ingen begrænsninger for, hvad en hvalp må, fortæller Charlotte.

 

Træn med omtanke

Man skal altid kigge på den enkelte hund. En lille hund skal ikke gå på en trappe, hvor trinnet er samme højde som hunden selv. Her kan man i stedet for bruge bøger, som passer til hundens højde.

Se på hunden og find ud af, hvordan den har det. Hvis en hund har en dårlig albue eller skulder, skal vi stimulere den mange gange i korte intervaller, og med den rette motion eller øvelse . Og hvis en hund slæber sig afsted på en løbetur, så er turen for lang.’

 

Den første konsultation – sådan gør Charlotte

Charlotte starter sin undersøgelse med at se hunden bevæge sig på forskelligt underlag. Herefter undersøger hun hunden og bruger sine fingre konstant til at mærke bl.a. tonus, bevægelighed, symmetri og balance. Hun mærker, om der er kraft i bagbenene og om dyret bruger sin ryg. Når man ved, hvad man skal mærke efter, kan man få rigtig meget ud af at mærke med fingerspidserne.

Charlotte løsner hunden op og prøver at nærme sig det, der giver problemer. Det kan være smerter i f.eks. skulder eller albue.

Imens taler Charlotte med klienten om, hvad dyret bliver brugt til. Det kan være en hund, der spiller meget bold, ofte er i parken og lege med andre hunde eller laver andre repetitioner af ”dumme” ting.

På baggrund af undersøgelsen og diagnosen, tager Charlotte stilling til, hvilke terapiformer og træning, som dyret vil have gavn af. Afhængig af problemet og hvad hunden bliver brugt til, kan det være, at det hjælper at ændre på vaner i hjemmet.

Hvis du ønsker at komme i kontakt med Charlotte Frigast eller henvise en patient, så kan du sende hende en SMS eller mail. Klienter er også velkommen til at skrive.

 

Relevante links

 

Nyhedsbrev for dyrlæger

Avanceret faglig viden, fakta-ark og inspiration til dyrlæger, der vil udvikle sig uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få: - Interviews med fag-eksperter - Hurtige fiduser til en mere effektiv hverdag - Inspirerende historier fra andre dyrlæger som os

X