KCS hos hund (Keratoconjunctivitis sicca), også kaldet tørt øje, er en kronisk immunmedieret lidelse, som skyldes nedsat tåreproduktion. KCS hos hund er almindeligt at se i klinikken, men fanger du alle tilfælde og ved du, hvilke øjendråber, der er bedst? Her får du overblikket inkl. hvad Shirmers tåre test bruges til.
Protokoller, praktiske tips og faglig viden: Nyhedsbrev For Dyrlæger
Faglig viden, protokoller og praktiske tips til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt – uden at gå på kompromis med familien eller tiden med patienterne.
Jens Knudsen har været øjenpaneldyrlæge i mange år og arbejder nu på Køge Bugt Dyreklinik. Han har opbygget en del erfaring, som han i dag deler ud af. Jens fortæller om diagnosticering og behandling af det tørre øje, samt hvordan vi overbeviser ejer om den rette behandling.
Keratoconjunctivitis sicca (KCS) hos hund
KCS er en immunmedieret sygdom, der nedsætter tåreproduktionen i øjet, hvilket resulterer i et tørt øje med evt. sekundære problemer. Øjets tåreapparat stopper med at producere den del af tårefilmen, der er mest væskeagtig. Konjunktivas goblet celler, der producerer mucin, og de meibomske kirtler forsøger at kompensere for det. Det gør, at tårefilmen bliver mere mucoid og trådtrækkende. Til sidst vil goblet cellerne ikke kunne kompensere for den manglende tåreproduktion, herved vil øjet tørre helt ud.
Tårefilmens funktion vil være nedsat, derfor vil hornhinden blive irriteret og mere modtagelig overfor hornhindesår og infektioner.
Du får akutte øjenpatienter!
…uanset om du vil se dem eller ej
Bliv godt klædt på med online kurset, så du ved, hvad du ikke må over se. Klik her…
Hvordan fanger vi alle tilfælde af KCS?
Tørre øjne er ikke sjældent i klinikken, og det er nok en underbehandlet lidelse. Det er noget, vi kan være opmærksom på til vaccinationer, hvis vi kigger efter forøget mængde øjenflåd i øjenkrogen. Det kan være de første tegn på KCS.
En typisk anamnese kan være, at ejer mener, at øjet løber i vand, men det viser sig, at det er mucoid tårefilm, der sætter sig i øjenkrogen. Patienten kan også komme ind med hornhindesår som sekundært problem til KCS. Jens fortæller, at hvis man har mistanke om KCS, er det vigtigt at tage dem ind til kontrolbesøg efter behandlingen af hornhindesåret for at udrede patienten yderligere.
KCS kan vi især se hos følgende racer:
- West highland white terrier
- Cavalier king charles spaniel
- Chinese crested
- Gravhunde
Jens fraråder at anvende en hund med KCS i avlen.
Kliniske tegn i starten inkluderer blefarospasme pga. smerte, mucoid til mucopurulent øjenflåd og konjunktival hyperæmi. I kroniske tilfælde vil der kunne ses corneal epithelial hyperplasi, pigmentering, fibrose, neovaskularisering og corneal ulceration.
“Det røde øje” er en helt almindelig præsentation, men ved du også, hvad du skal se efter og hvad der er korrekt at sige til ejer. I podcast nr. 78 tager dyrlæge Søren Rasch os med igennem en øjenundersøgelse trin for trin. Vil du blive klogere på, hvad du skal kigge efter i de forskellige dele af øjet, og hvad de forskellige forandringer fortæller, bør du læse artiklen eller høre podcasten her…
Diagnosticering af KCS med Schirmers tåretest
Nedsat tåreproduktion kan vi diagnosticere med Schirmers tåretest. Jens anbefaler altid at anvende testen ved den almindelige øjenundersøgelse, selvom øjet ikke ser tørt ud.
Du kommer en strip i øjet og holder den i 60 sekunder, hvor væsken vil trække ud. Målinger mellem 15-25 mm er normalt, mens målinger mellem 10-15 mm kan være suspekte. Jens fortæller, at hvis det er en ældre hund, vil han ikke reagere på det, men hvis det en 2-årig gammel hund, så skal alarmklokkerne begynde at ringe. Hvis hunden har sekundære problemer som f.eks. hornhindesår, kan testen være falsk forhøjet.
Jens råder at måle begge øjne og sammenligne tåreproduktionen, samt anbefaler han en blåfarvet strip med millimeter markeringer, der er illustrativ for ejer.
Dyrlægens guide til øjensygdomme hos hund og kat
Se guiden og få overblikket her…
Ejer compliance
Nogle ejere kan have svært ved at forstå, at deres hund har et tørt øje, fordi de tror øjet løber i vand. Mange af patienterne kommer også først ind, når sekundære problemer er opstået, fordi hunden har accepteret smerten og tingenes tilstand.
Jens behandler det sekundære problem først, herefter tager han dem ind til kontrol, når det sekundære problem er løst. Her kan du genteste med Schirmers tåretest og forsøge at forklare ejer, hvordan det føles for hunden at have tørre øjne, så de kan forholde sig til det.
Sekundære problemer til KCS hos hund
Tårefilmens funktion bliver nedsat ved KCS, hvilket gør øjet mere modtageligt for f.eks. hornhindesår eller keratitis. Racer som Mops og Fransk Bulldog har tendens til at udvikle en irreversibel pigmenteret keratitis, hvor hornhinden bliver helt mørk. Det er vigtigt, at vi får dem i hurtig behandling, inden det udvikles. Andre problemer som distichiasis og hængende øjenlåg kan forværre situationen, derfor skal vi håndtere det, før behandlingen virker optimalt.
De sekundære problemer skal vi løse, inden vi går i gang med behandlingen for KCS. Isathal® øjendråber, anbefaler Jens til overfladiske læsioner med infektion i det tørre øje eller viskøs kloramfenikol til de dybere sår på hornhinden.
I podcast nr. 78 gennemgår Søren Rasch, hvornår vi skal henvise patienten samt en række forskellige behandlingsformer, herunder anvendelse af topikale og systemiske præparater, antibiotika, steroid, NSAIDs og serum. Flere øjenlidelser kræver hurtig og korrekt behandling, og derfor er det vigtigt, at vi ved, hvordan vi forholder os til de forskellige lidelser. Vil du blive klogere på, hvornår en øjenpatient bør henvises samt hvordan du behandler forskellige øjenlidelser, bør du absolut høre podcasten eller læse artiklen her…
Behandling af tørre øjne hos hund
KCS er desværre ikke en tilstand, der går væk, men det kan behandles, således øjet kan fungere med livsvarig behandling. Første valg er ciclosporin øjensalve (Optimmune® vet.), der har antiinflammatorisk effekt og er tårefremkaldende. Jens fortæller, at det skal anvendes 2x dagligt i 4-6 uger, hvorefter du foretager en kontrol for at sikre effekten.
En god effekt af behandling kan måles med Schirmers tåretest, der vil vise en merproduktion af tårefilm. Det er vigtigt, at ejeren behandler hunden som de plejer – gerne mere end en time før testing.
Hvis Optimmune® vet. ikke har den ønskede effekt, er det ofte, fordi det ikke bliver anvendt korrekt. Jens fortæller, at han instruerer ejeren i at komme det i øjet med en finger, for at få den rette mængde ind i øjet på hunden. En anden årsag kan være, at den nedsatte tåreproduktion ikke skyldes KCS, men en neurogen årsag. Hvis det er tilfældet, siger Jens, at han fortsætter hunden på Optimmune® vet. og supplerer med øjendråber.
Jens bruger øjendråber til alle sine patienter med tørt øje til supplering efter behov, f.eks. efter lange gåture med risiko for støv og sand i øjet. Jens’ favorit er Aptus SentrX eye drops, der indeholder hyaluronsyre. Det bør først anvendes 15 min efter Optimmune® vet.
Relevante links
- Dansk Selskab for Veterinær Ophthalmologi (DSVO)
- Købe Brugt Dyrekliniks hjemmeside
- Køge Bugt Dyreklinik tlf.: 41331010
- Skriv til Jens på Køge Bugt Dyreklinik her
- Podcast: Rødt øje: Antibiotika, steroid, henvisning eller ingen af delene?
- Blog: Dyrlægens guide til øjensygdomme hos hunde og katte