Stop din stress bliver til rød stress! I denne podcast om stress fortæller stresscoach Stine Lundgaard om hvordan du kan fange dine egne tegn på stress og stoppe dem i tide.
Nyhedsbrev For Dyrlæger
Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.
Stine Lundgaard har været stresscoach siden 2009 og har sin egen virksomhed. Hun arbejder en del med online forløb. Stine rådgiver blandt andet også over telefonen og online.
Grøn stress er når der lige sker noget uventet, du skal til eksamen eller du har brug for at løbe lidt ekstra stærkt. Det er naturligt, og din krop reagerer normalt til forholdene.
Det bliver usundt, hvis du konstant ligger her, og på et tidspunkt, vil din grønne stress udvikle sig til gul stress, fortæller Stine.
Her vil du have hyppig hovedpine, have hjertebanken, sover dårligere og have kortere lunte.
Vi kan sagtens have travlt og få adrenalin-kicks i løbet af dagen, men hvis de kommer for tit, glider disse momenter over i gul stress.
Man kan til en vis grænse vende sig til at leve med gul stress, fortæller Stine. Vi kommer ikke igennem vores arbejdsliv, uden at komme i gul stress fra tid til anden. Det vigtige er, at man opdager det og “mærker efter”, så du kan komme ud af det.
Lav eksempelvis et selvtjek inden du går hjem fra arbejde:
Det handler desuden om, at sætte en finger på, hvad der udløser det. Kan det være en kollega, din chef eller din egen forventning til dig selv.
Fysiske signaler på stress
Psykiske signaler på stress
Adfærdsmæssige signler på stress
Rigtig mange med rød stress har søvnproblemer og hovedpine grænsende til migrene, forklarer Stine. Der til kommer en længere række fysiske symptomer som problemer med maven.
Følelserne bliver ofte også ramt, og det gælder både for mænd og kvinder, fortæller Stine. Man kan blive grådlabil og få meget kort lunte.
Stine fortæller også, at mange kan blive ramt kognitivt. De får altså svært ved at koncentrere sig og kan ikke rumme mange informationer.
Er du nået til dette punkt, skal du måske sygemeldes.
Det bliver nemmer at navigere i, hvis du kender dine egne værdier. Hvis du kender dine værdier, kan du også bedre finde de steder, hvor dine værdier bliver presset.
Tag 5 minutter ud til dig selv og tjek op med om du har haft et eller flere symptomer fra listen over stresssymptomer.
Se listen på Stines hjemmeside her…
Stine pointerer, at møde du stopper stress på, er meget indivduel.
Hvis dine værdier igen og igen bliver overtrådt, har du muligheden for enten at arbejde med dig selv, eller flytte dig til et andet sted – også selvom det måske betyder, at du skal skifte arbejde. Det kan også være, at du skal give nogle opgaver fra dig. Både opgaver, som du ikke umiddelbart tror, at andre kan eller vil tage.
Du kan høre mere i den her podcast om uddelegering…
Det er desuden vigtigt, at vi kan tale om stress. Det ER lederens ansvar, mener Stine, men du kan godt selv skubbe på.
Hvis du konstant sætter høje forventning til dig selv, kan du være nødt