Er osteosarkom altid en dødsdom? - med dyrlæge Anne Sørensen, cert onc.

Er osteosarkom altid en dødsdom? – med dyrlæge Anne Sørensen, cert onc.

osteosarkom hund dyrlæge anne sørensen certificeret til kræftbehandling

Abonnér gratis i iTunes

Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon

 

Anne Sørensen ejer Fasanvejens Dyreklinik og begyndte for 10-12 år siden at interessere sig for cancerpatienter og er siden blevet certificeret til onkologisk behandling.

Symptom på osteosarkom

Symptomerne på osteosarkom kan være meget forskellige. Tumoren kan nemlig sidde mange forskellige steder og dermed give symptomer fra det område. Det mest almindelige er forbenene på store hunderacer.

Anne nævner blandt andet:

  • Øm et sted
  • Hævelse et sted på kroppen
  • Halthed
  • Fortykket tå

Det typiske er i alle tilfælde, at denne form for cancer er forbundet med udtalt smerte.

Herfra bliver man oftest enige med ejeren om at tage et røntgenbillede, hvor diagnosen mere eller mindre kan springe i øjnene.

 

Behandling af osteosarkomer

Vi får desværre typisk vores patienter ind meget sent i forløbet, hvor canceren er af betydelig størrelse, fortæller Anne. Det betyder også at vi ikke kan få det væk, med mindre vi skærer det væk.

Det er desuden vigtigt at tage røntgenbilleder af thorax med henblik på metastaser.

Der er som i alle andre tilfælde meget stor forskel på ejerne. Nogle vil gøre rigtig meget, andre kan ikke bære tanken om behandlingen.

Anne råder ofte sine ejer til at tage en beslutning tidligt i forløbet. Enten bør man tage afsked med hunden inden for kort tid, da de almindelige smertestillende stoffer ikke kan dække smerterne inde i knoglen.

Som udgangspunkt er kirurgi behandlingen af ostesarkomer hos hunde. Der kan dog være forhold som overvægt, gigt i andre ben eller metastaser, der gør at kirurgi ikke er en god løsning.

Mindre tumores eller eller tumores, der ikke kan opereres, kan reduceres med stråleterapi. Anne fortæller at ofte er smerterne væsentlig reduceret allerede efter første behandling, selvom der skal flere behandlinger til at slå canceren ned her og nu.

Anne fortæller også at opfølgning med kemoterapi efter kirurgi har vist sig at give en væsentlig forlænget overlevelse.

 

Etikken i hunde med 3 ben

Debatten har kørt længe og holdningerne har skiftet noget. Nogle holdninger i samfundet skyldes vaner.

Når vi snakker om kemo-terapibehandling, fortæller Anne at det er grundlæggende at hunden ikke må have det skidt af sin kemoterapi.

 

Relevante links

 

 

Nyhedsbrev for dyrlæger

Avanceret faglig viden, fakta-ark og inspiration til dyrlæger, der vil udvikle sig uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få: - Interviews med fag-eksperter - Hurtige fiduser til en mere effektiv hverdag - Inspirerende historier fra andre dyrlæger som os