Er osteosarkom altid en dødsdom? med dyrlæge Anne Sørensen

Er osteosarkom altid en dødsdom? med dyrlæge Anne Sørensen

Osteosarkom hos hund: Symptomer og behandling her forklaret af dyrlæge Anne Sørensen fra Fasanvejens Dyreklinik

Osteosarkom hos hund (knoglekræft) kan ofte behandles med god livskvalitet for hunden hvis symptomerne kan håndteres. Dyrlæge Anne Sørensen fra Fasanvejens Dyreklinik forklarer her hvordan…Anne Sørensen, der her taler om osteosarkom hos hund, ejer Fasanvejens Dyreklinik og begyndte for en del år siden at interessere sig for cancerpatienter og er siden blevet certificeret til onkologisk behandling med kemoterapi. Anne har desuden været starte Selskab for Veterinær Onkologi.

Symptomer på osteosarkom hos hund

Symptomerne på osteosarkom hos hunde kan være meget forskellige. Tumoren kan sidde mange forskellige steder og kan dermed give symptomer fra det område. Det mest almindelige vil være en hævelse et sted på et forben eller en tå på store hunderacer.

Anne nævner blandt andet disse symptomer:

  • Øm et sted
  • Hævelse et sted på kroppen f.eks. på et ben eller kæben
  • Halthed
  • Fortykket tå

Det typiske er i alle tilfælde, at denne form for cancer er forbundet med udtalt smerte. Smerterne vil ofte være så stærke at almindelige NSAIDs ikke er nok.

Herfra bliver man oftest enige med ejeren om at tage et røntgenbillede, hvor diagnosen mere eller mindre kan springe i øjnene.

Udredning af osteosarkom hos hund

Ofte er canceren direkte synlig på røntgenbilleder af det påvirkede område, fortæller Anne. Dog skal man være forsigtig med at overtolke mindre alvorlige tilstande. Det er altid en god ide at få kollegaers øjne på.

Er du i tvivl kan du støtte dig til et finnålsaspirat af knuden. Med en kanyle af en rimelig størrelse kan du forholdsvis nemt få celler nok ud til en meningsfyldt tolkning. Har du ikke mod på at tolke præparatet selv, kan du sende det til en af de certificerede onkologer.

Det er desuden vigtigt at tage røntgenbilleder af thorax med henblik på metastaser. Om ostesarkomet sidder i spidsen af en tå, bør vi tage røntgenbilleder for at finde metastaser, mener Anne. Hun anbefaler at vi altid optager 3 planer. Både i højre- og venstresideleje sammen med enten et ventrodorsal eller dorsoventral optagelse. Det øger chancen for at finde små metastaser, forklarer hun.

I en blodprøve kan vi af og til finde alkalisk fosfatase (BASP/ALP/ALKP) forhøjet, men det er ikke en sikker diagnostisk parameter. Blodprøven er primært vigtigst i forbindelse med narkosen, mener Anne.

Celler fra mistænkt osteosarkom-tumor hos hund
Finnålsaspirat fra en hund med et knogletumor hvor der ses en stor cancerceller med vacuoler.
Celleprøve fra hund med muligt osteosarkom
Finnålsaspirat fra en hund med mistænkt osteosarkom, hvor der ses en stor cancerceller med vacuoler og andre neoplastiske celler

Behandling af osteosarkomer

Vi får desværre typisk vores patienter ind meget sent i forløbet, hvor canceren er af betydelig størrelse, fortæller Anne. Det betyder også, at vi ikke kan få neoplasien væk, med mindre vi skærer det væk.

Der er som i alle andre tilfælde meget stor forskel på ejerne. Nogle vil gøre rigtig meget, andre kan ikke bære tanken om behandlingen.

Anne råder ofte sine ejer til at tage en beslutning tidligt i forløbet. Enten bør man tage afsked med hunden inden for kort tid, da de almindelige smertestillende stoffer ikke kan dække smerterne inde i knoglen.

handy guide til endokrine lidelser hos hund og kat som cushings, addisons og thyoideaproblemer

Få et fuldt overblik over de vigtigte endokrine lidelser.

Klik her og se vores artikel om de endokrine lidelser her…

Kirurgi som behandling for knoglecancer

Som udgangspunkt er kirurgi behandlingen af ostesarkomer hos hunde. Der kan dog være forhold som overvægt, gigt i andre ben eller metastaser, der gør at kirurgi ikke er en god løsning.

Mindre tumores, der ikke kan eller skal opereres, kan canceren reduceres med stråleterapi. Anne fortæller at ofte er smerterne væsentlig reduceret allerede efter første behandling, selvom der skal flere behandlinger til at slå canceren ned.

Anne fortæller også, at opfølgning med kemoterapi efter kirurgi har vist sig at give en væsentlig forlænget overlevelse.

Etikken i hunde med 3 ben

Debatten har kørt længe og holdningerne har skiftet noget gennem tiden. Nogle holdninger i samfundet skyldes vaner, men er selvfølgelig også baseret på egne erfaringer.

Vi skal som dyrlæger altid lave en grundig vurdering af den enkelte patient. De fysiologiske og anatomiske forhold, som artroseforandringer og benstilling, spilder naturligvis ind. Hunden sind har også en afgørende rolle, hvor hunde med lidt sart personlighed ikke er gode kandidater til operation. Anne nævner blandt andet en Collie, som blev trist og aldrig affandt sig med kun tre ben.

Når vi snakker om kemo-terapibehandling, fortæller Anne at det er grundlæggende, at hunden ikke må have det skidt af sin kemoterapi.

Dertil kommer at omstændighederne omkring hunden kan spille ind. Hvis hunden er angst for at være hos dyrlægen, eller ejeren ikke kan bære at være adskilt fra den, vil det være en dårlige kandidat til behandling under længere indlæggelser.

Relevante links

Relevante podcasts

Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

Klik og vær med…