Om at brænde ud med stress med dyrlæge Anja B Engelund

Om at brænde ud med stress med dyrlæge Anja B Engelund

om stress og at brænde ud med dyrlæge anja bisgaard engelund

Dyrlæge stress er alvorligt og det er ikke sjovt at brænde ud. Det har dyrlæge Anja B Engelund prøvet. Når bålet brænder ud, og du føler dig utilstrækkelig – dét er en følelse mange praktiserende dyrlæger bærer rundt på. Det var også de følelser, som fik dyrlæge Anja Bisgaard til at sygemelde sig.


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

[thrive_2step id=’6726′]Klik og vær med…[/thrive_2step]

Anja reagerede på et nyhedsbrev, hvor jeg havde fokus på karriere og specialisering. Det påvirkede hende, fordi det var det, som hun engang stilede efter, men det blev også den efterstræbelse, der var medvirkende til udviklingen af stress og depression.

Stress og depression kan ramme os alle

Det er stadigt et tabu med stress og depression, og mange i den ældre generation, har svært ved at forstå og håndtere medarbejdere med det. Vi burde snakke mere åbent omkring det, derfor synes jeg, at det er modigt af Anja, at vise sin skrøbelighed og stå frem med sin historie, fordi det kan ramme os alle.

Vi skal også fokusere på trivsel i hverdagen og ikke altid fokusere på karriere, det er okay ikke at være den bedste eller arbejde på det største hospital.

Stræben efter det perfekte

Perfektionismen blev Anjas værste fjende – hun kunne altid være bedre og tage flere patienter. Anja var selvstændig, og efter lukketid tog hun patienter med hjem i hovedet.

Anja kunne ikke følge med og tabte sig selv. Det skulle gå hurtigere med flere patienter om dagen, og hun skulle skaffe flere ressourcer for at imødekomme efterspørgslen fra kunderne.

I forsøget på at tilfredsstille og skabe tillid til klienterne, havde hun også kontakt til dem udenfor åbningstiden, herved blev grænsen for arbejdstiden udvisket.

”Det gik for stærkt”, fortæller Anja. ”Set i bakspejlet skulle jeg have stoppet op og have stillet mig spørgsmålet, ville det være bedre at henvise mere, fremfor for at belaste mig selv mere bare for at højne det faglige niveau”.

Tegn på at du brænder ud med stress

Det er meget individuelt, hvordan stress påvirker en. Anja var kort for hovedet, sur og frustreret, og det gik ud over familien. Om aftenen havde hun tankemylder og søvnbesvær. I sin travle hverdag lavede Anja sedler for at holde styr på tankerne, og det kneb med koncentrationen og hukommelsen.

”Jeg følte mig fysisk syg med kvalme og opkast”, fortæller hun.

Find en god balance i dit liv og kvit stress!

Find hjælp og få det samlede overblik her…

Forebyggelse af Anjas stress

Vi kan sagtens blive en succes på en anden måde end at lykkes med en stor karriere. Andre kvaliteter er ligeså vigtige, forklarer Anja, og hun nævner dét at være mere nærværende og empatisk over for sine klienter, skabe en ordentlig kontakt og være lyttende. Brug de ekstra 5 min. det kræver at skabe trygheden.

Succeskriterier er ikke så entydigt for Anja længere, hun vil fokusere mere på sig selv. Vi skal kende vores grænser og henvis hurtigere eller ring til en kollega, mener Anja. Det er ikke altid faglighed og erfaring, der kommer først hos klienterne, men vi skal huske at være professionelle og trække en grænse mellem klienten og en selv, og ikke strække sig at for langt.

Vi definerer ikke succes ens alle sammen, det er ikke alle, der har lyst til at blive højt specialiserede. Tænk over hvad dine succeskriterier er og lade være med at blive presset af omverdenen.

Relevante links

veterinarian preparing for venflon

Bliv inspireret af karrierehistorierne

Podcasten indeholde mange spændende historier om hvordan man også kan gøre karriere som dyrlæge. Find alle karrierehistorierne her…