Lydia Morgan har tidligere arbejdet som smådyrsdyrlæge og er nu commercial manager hos Virtual Veterinary Specialists (VVS). VVS er en platform, der gør det muligt for almindelige praktiserende dyrlæger at have live-interaktioner med specialister indenfor en række forskellige veterinære områder. VVS giver altså adgang til specialistviden og rådgivning, hvor og hvornår du har brug for det.
Abonnér gratis i iTunes
Guide: Lyt nemt til podcasten på din telefon
I denne podcast taler vi om, hvad telemedicin kan, hvornår det er relevant at bruge og hvordan VVS adskiller sig fra traditionel telemedicin.
Telemedicin er et samlet begreb for behandling, der leveres digitalt i form af video, billeder, lyd og måleresultater.
Lydia understreger, at det er vigtigt at skelne mellem “traditionel telemedicin” og de services, VVS tilbyder.
Traditionel telemedicin kan f.eks. være, at en ejer ringer og beskriver et problem eller møder op på klinikken med billeder af problemet. Det er forståeligt, at nogle er skeptiske over for telemedicin mellem ejer og dyrlæge, siger Lydia. Hvis ejer ikke har tilstrækkelig erfaring, ikke ved, hvad de taler om eller ikke kan beskrive problemet, vil nogle informationer naturligvis gå tabt. Derfor vil nogle dyrlæger være bekymret for, om man kan stole på den information, ejeren giver.
Specialisterne hos VVS modtager informationerne direkte fra dyrlægen, og begge parter har en forståelse for, hvilken information, der er relevant for en effektiv samtale. Mange af de bekymringer, der er med telemedicin mellem dyrlæge og ejer, er der altså ikke med VVS.
På nuværende tidspunkt tilbyder VVS støtte indenfor anæstesi, kardiologi, odontologi, dermatologi, billeddiagnostik, exotics, felin medicin, intern medicin, neurologi, onkologi og oftalmologi.
Der vil dog være situationer og cases, hvor telemedicin ikke er passende, siger Lydia. Og selvom der er mange fordele ved telemedicin, skal vi være realistiske, kende vores begrænsninger og erkende, at vi ikke kan bruge telemedicin i alle cases. Der vil altid være cases, som ikke passer ind og som skal se en specialist in real life.
VVS tilbyder eksklusiv live-guided support med specialister via deres platform. Det kan være support til procedurer som f.eks. abdominal ultralyd, EKG, EKKO, neurologisk undersøgelse, knoglemarvsbiopsi m.m. Kameraet er på patienten og al information bliver sendt direkte til specialisten, som støtter og guider.
Formålet er at få det bedste udfald for patienten, udvikle dyrlægers færdigheder og gøre almindelige praktiserende dyrlæger komfortable i diagnosticering og beslutningstagning. I stedet for at henvise patienten, kan patienten blive udredt i huset.
Mange dyrlæger giver udtryk for, at de føler sig ukomfortable med, at en specialist skal overvåge deres arbejde. Lydia understreger, at det på ingen måde foregår som overvågning. Det er et samarbejde, og det skal være både sjovt og lærerigt.
Nogle vil ikke bryde sig om konceptet, men sagen er den, at alle brancher har brug for udvikling og innovation. Vi må forny os, så vi sikrer, at vi kan støtte vores patienter bedst muligt, siger Lydia.