En dyrlæge uden grænser: Gadehunde, kulturforskelle og personlig udvikling med Kristine Dich-Jørgensen

En dyrlæge uden grænser: Gadehunde, kulturforskelle og personlig udvikling med Kristine Dich-Jørgensen

Gadehunde og foreningen Dyrlæger Uden Grænser har været en stor del af dyrlæge Kristine Dich-Jørgensen karriere. Efter et par år som videnskabelig assistent i patologi hos KU, forlod hun Danmark for at rejse og arbejde som frivillig dyrlæge i Caribien, hvor hun var on and off i 3 år. Hun rejste også en del under studiet og arbejdede som frivillig i både Bhutan, Indien og Uganda.


Nyhedsbrev For Dyrlæger

Faglig viden, protokoller, inspiration og fiduser til dyrlæger, der vil udvikle sig fagligt uden at det bliver på bekostning af familien og tiden med patienterne i klinikken.

I denne podcast giver Kristine et indblik i arbejdet som frivillig dyrlæge. Hun fortæller om, hvad de mange rejser har givet hende, både fagligt og personligt. Og så giver hun råd til, hvad du kan gøre, hvis du gerne selv vil ud og opleve verden, men ikke helt ved, om du tør at tage skridtet.

Arbejdet som frivillig dyrlæge(-studerende)

Kristine fortæller, at det er vigtigt at være åbensindet, når man tager ud i verden. Man skal regne med, at det ikke kommer til at være, som man forventer. U-lande har ofte få ressourcer, så man skal være indstillet på, at tingene ikke fungerer, som de gør herhjemme.

Som frivillig dyrlæge og dyrlægestuderende i U-lande får du lov at prøve en masse nyt. Og du har ofte med patienter at gøre, som du ikke møder i klinikkerne i Danmark.

Opgaverne du bliver sat til, afhænger i høj grad af stedets ressourcer. Steder med få ressourcer tager ofte imod al den hjælp, de kan få, og her får dyrlægestuderende lov til mange ting – selvfølgelig under opsyn. Ved andre steder, der her flere ressourcer, er det færdiguddannet personale, der udfører de dyrlægefaglige opgaver. De studerende hjælper til.

Hverdagen i Indien

Under studiet tog Kristine til Indien sammen med en studiekammerat for at arbejde som frivillige.

Hver morgen gik de til klinikken, som lå i en skov, op ad en bjergside i rene og rolige omgivelser. Det tog cirka en halv time at gå dertil.

Dagene startede med en kort briefing om dagens program – hvis der vel at mærke var planlagt noget. Om morgenen vidste man ikke, hvad der kom i løbet af dagen. Der blev sjældent booket tider, og hvis der gjorde, blev de ikke overholdt, fortæller Kristine.

Som privatperson kunne du komme med dit kæledyr, men folk kunne også ringe og fortælle, hvis de havde set en gadehund, der havde brug for hjælp.

Stedet i Indien havde få ressourcer, og selvom Kristine kun var studerende, fik hun lov til at hjælpe med både operationer og konsultationer.

Religion og kultur

Religion spiller en stor rolle i lande som Bhutan og Indien, og Kristine fortæller, at man ofte er nødt til at gå på kompromis med egne holdninger og værdier. I buddhistiske og hinduistiske lande må man ikke aflive dyr, fordi de tror på reinkarnation.

Nogle af de gadehunde, der kommer ind, lider frygteligt, og selvom man ved, at de kommer til at dø, må man ikke aflive dem. Det er enormt frustrerende ikke at kunne hjælpe dyr, der lider, og det er noget, man skal være indstillet på, hvis man tager til buddhistiske eller hinduistiske lande.

veterinarian preparing for venflon

Bliv inspireret af karrierehistorierne

Podcasten indeholde mange spændende historier om hvordan man også kan gøre karriere som dyrlæge. Find alle karrierehistorierne her…

Personlig udvikling

Det er svært at sætte en finger på, præcis hvad hun har fået ud af rejserne, fortæller Kristine. Hun har fået en masse erfaring og blevet mange oplevelser rigere.

Rent fagligt bruger hun ikke noget af det, hun lærte på sine rejser, i sit nuværende job i Fødevarestyrelsen. Til gengæld har hun udviklet sig personligt. Hun har oplevet en masse, som har gjort, at hun er blevet mere rummelig. Hun er blevet bedre til at sætte sig i andres situation, hun har fået en forståelse for andre kulturer og er blevet bedre til at omgås andre mennesker.

Kristine fortæller, at hun før i tiden var bange for at virke dum og stille spørgsmål, men nu tør hun at stå frem. Når du rejser rundt alene, er du tvunget til at tage imod al den hjælp, du kan få, og så nytter det ikke noget at være tilbageholdende.

Lige nu arbejder Kristine i Fødevarestyrelsen med international handel. Hun kommunikerer med tredjelande, som er lande udenfor EU. Her kan hun trække på meget af sin erfaring fra rejserne i forhold til at forstå andre kulturer og baggrunden for det, de skriver.

Hvis du vil ud i verden, skal du turde at være opsøgende

Du skal være lidt fremme i skoene og turde at tage kontakt til mennesker, du måske ikke kender. Hvis det virker lidt skræmmende at tage alene ud i verden, så tag en ven med.

Hvis du som færdiguddannet gerne vil hjælpe som frivillig i andre lande, så anbefaler Kristine at tage steder hen, som har en del ressourcer. I Indien, hvor de havde få ressourcer, oplevede Kristine at stå uden medicin, så de ikke kunne operere i flere uger.

Når Kristine vælger destination, gør hun det med hjertet. Som frivillig tilbyder du din hjælp og arbejder gratis, og det er vigtigt, at du er glad for stedet. Hvis du ikke synes, at det er rart at være der, kommer du ikke til at være til nogen hjælp. Du skal tage derhen, hvor du har lyst til at være, og lade være at tænke for meget over, hvor der er mest behov for din hjælp. For det er der alle steder.

Kristine har aldrig haft en fast plan for sin karriere, og det har fungeret for hende. Hun har ladet sin nysgerrighed styre retningen, og hun opfordrer andre til at gøre det samme. Det er godt at prøve noget forskelligt og finde ud af, hvor man passer ind.

Relevante links

Online kurser for dyrlæger

Målrettede og praksis-orienterede kurser med læringsgaranti

Klik her…